Hopp til innhold

Maktkamp mellom skandalekone og listig visepresident

Zimbabwes president Robert Mugabe er avsatt etter over 30 år ved makten. Det er et resultat av en heftig maktkamp om hvem som skulle ta over etter 93-åringen.

Zimbabwe's visepresident Emmerson Mnangagwa og presidentfrue Grace Mugabe

Rivalene: Grace Mugabe og Emmerson Mnangagwa vil begge bli president i Zimbabwe etter Robert Mugabe.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Mugabe ble onsdag avsatt og pågrepet i det militæret kaller en fredelig maktovertakelse. Tidligere visepresident Emmerson Mnagngawa tar midlertidig over makten i landet.

Kampen har lenge stått mellom visepresidenten i landet og Mugabes skandaleombruste kone.

Planen

Emmerson Mnangagwa går under navnet «krokodillen». Dyret som ligger helt rolig i sivet, og som så plutselig hugger til. En diskré byråkrat som legger planer i det skjulte, og som har stått klar med sin plan til den dagen Mugabe eventuelt skulle gå av.

I rapporter fra Zimbabwes etterretningsbyrå CIO framgikk det at den 74 år gamle Mnangagwa ville danne en samlingsregjering med opposisjonslederen Morgan Tsvangirai.

Han vil også ha tilbake alle de hvite farmerne som mistet gårdene sine og måtte rømme landet. Militære ledere er innforstått med planen. Og den gamle kolonimakten Storbritannia skal være orientert.

Mange av disse rapportene er fra 2009, men nyhetsbyrået Reuters har supplert dem med intervjuer blant politikere, diplomater og etterretningsagenter.

Det skulle vært valg i Zimbabwe neste år, og Mugabe varslet at han ville stille til gjenvalg, tross sin høye alder. Han har regjert siden 1980.

Zimbabwes visepresident Emmerson Mnanangagwa

Engang frigjøringshelt, nå visepresident Emmerson Mnangagwa legger planer for å overta etter Robert Mugabe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

«Vil trenge de hvite farmerne»

Etter planen til Mnangagwa skal de hvite farmerne få komme tilbake og få erstatning for tapet av sine gårder. De skal få en ny start, slik at det zimbabwiske landbruket kan komme tilbake til sine glansdager med overflod og eksport.

«Mnangagwa vil trenge de hvite farmerne for å rette opp økonomien», står i det i ett av dokumentene.

Planene er blitt drøftet med sikkerhetsoffiserer i hæren, som skal ha godtatt en samlingsregjering med opposisjonsleder Tsvangirai. De har tidligere vært skeptisk til ham, siden han ikke har militær bakgrunn.

Men er han edru?

Hæren har derimot tillit til Emmerson Mnangagwa. Han har vært forsvarsminister, finansminister, president i nasjonalforsamling og er visepresident. Men er han helt edru?

I en av rapportene står det at han, etter sist valg, innrømmet at valget var rigget, fullt av juks. Han skal ha sagt det i fylla, men ryktene om hans alkoholisme blir tilbakevist av politikere og forretningsfolk som sier de alltid har møtt en klink edru Emmerson.

Robert Mugabe mislikte sterkt at Mnangagwa skal etterfølge ham. Han mener han er for britiskvennlig.

Alternativet som ny president er frua i huset, Grace Mugabe. Hun har drømmer om å overta, og har snakket nedsettende om konkurrenten. «Jeg er zimbabwer. Hvorfor kan ikke jeg bli president?», har hun sagt på folkemøter.

Grace Mugabe på et møte for Zanu PF i Gweru, Zimbabwe

Grace Mugabe har ambisjoner. Hun vil overta etter sin mann, Robert Mugabe.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

SkandaleGrace

Problemet er at zimbabwere misliker Grace Mugabe. Og hun har akkurat karret seg ut av sin hittil største skandale.

Hun kom nettopp hjem fra Sør-Afrika med diplomatisk immunitet etter å ha slått en tjue å gammel modell og nattklubbvertinne med en skjøteledning på sønnenes hotellrom. Rettsdokumenter viser at det var den berusede modellen som var den aggressive, men merkene i panna taler sitt eget språk.

Grace skal ha ytt en sjenerøs betaling til piken hun traff med kontakten på en skjøteledning. Det spørs om det holder til at episoden blir glemt.

Brutale Grace

Dette kunne vært en slik millionærskandale som ordnes i det stille.

Gabriella Engels

Gaberiella Engels, skamslått nattklubbvertinne, modell og venninne av Mugabesønnene.

Foto: Phill Magakoe / AFP

Det var umulig denne gangen, siden den sinte mora både var presidentfrue og i tillegg gikk berserk allerede i lobbyen på Capitol 20 West Hotell i Sandton utenfor Johannesburg. Der slo hun rundt seg.

Den eldste sønnen, Robert jr., dukket og løp, men dunket borti en gravid kelner så kraftig at hun ble sendt på sykehus og senere aborterte.

I luksussuiten fortsatte bråket, og det var der Gabrielle Engel ble tilført tydelige skader med kutt og sår i panna. Historien fra hotellet er bredt omtalt i aviser både i Zimbabwe og Sør-Afrika.

Selskapsløver

«De guttene holder meg våken om natta», skal Grace Mugabe ha sagt til venninner tidligere i år.

Hun har fostret det noen mener er to bortskjemte playboys som ikke jobber, men bruker penger på dyr champagne, eksklusiv whisky, kostbare damer og mørke nattklubber.

Kvelden før morens ankomst til byen, hadde de vært ute med modellen Gabrielle. De tok henne med på rommet i en av suitene de leide. Mugabe-gutter bor ikke på hybel. Livvaktene, fra Zimbabwe, var alltid i nærheten. De gikk etter guttene for å betale regninger og spanderte på forulempede restaurantgjester.

Først bodde de på Regent's Hotel, leilighet nr. 601. Der ble de kastet ut på grunn av jevnlig nattebråk. Det var det vanlige, med sene ankomster i følge med lettkledde damer som bar champagneflasker over dørterskelen. De ble bortvist på grunn av «uakseptabel oppførsel» og stadige klager fra de øvrige beboere.

Så flyttet de over gata, og fortsatte med festene og skandalene.

I Harare har Robert Mugabe etter sigende vurdert å få guttene hjem etter deres nattlige eventyr i Johannesburg. De pengesløsende ungdommene utgjør også en sikkerhetsrisiko i en by med så høy kriminalitet.

Men vil presidenten egentlig ha dem hjemme i Zimbabwe? De er ingen god reklame for en mor som prøver å bli president.

De mystiske barna

Mugabes barn var lenge en hemmelighet. Hans syke kone Sally måtte akseptere at han valgte seg en elskerinne, hans sekretær.

Offisielt hadde Mugabe ingen barn, og gamle hvite «rhodies» – etterkommere av de britiske kolonister – kunne fortelle hvorfor: De hadde «cut his balls» under frigjøringskrigen på syttitallet. Han var kastrert. Men det var han altså ikke.

Robert jr. levde et beskyttet liv i presidentresidensen noen kvartaler fra bysentrum i Harare. Han ble sendt på en katolsk skole i nærheten, men besto ingen eksamener.

Etter at Sally døde i 1992 og Mugabe giftet seg med Grace, ble det offentlig kjent at guttene fantes, men Robert jr. forsøkte å gjemme seg. Han ble ertet på skolen for å være sønn av en upopulær president.

Broren Chatunga var ikke noe større skolelys enn sin bror. Han ble etter hvert utvist fra skolen på grunn av dårlig oppførsel.

Det var isolerte og sky, og utviklet en utagerende adferd som tenåringer. De kunne gå over bilpanserne på parkeringsplassene mens livvaktene så på. De hadde alltid masse penger i lommene.

Presidentsønnene Robert jr. og Chatunga Mugabe

Partyguttene. Mugabes sønner er mer opptatt av jenter og drinker enn politikk.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

Skoletaperne

Mugabes gutter ble sendt til De forente arabiske emirater for å studere. De gjorde ingen god figur i Dubai, heller. Det var strenge strafferammer for alkohol og narkotika, men de var ifølge rapportene ofte fulle og påvirker av dop.

En dag kalte Mugabe dem hjem. Han tok ett av flyene til Air Zimbabwe ut av trafikk for å hente sine sønner. Slik havnet de i Johannesburg for et halvår siden.

Det tok ikke lang tid før de ble stamgjester på nattklubben Taboo, der den tjue år gamle Gabrielle Engel jobbet som vertinne. Gabrielle, altså modellen som ble slått med skjøteledning av Grace.

Sønnene til Mugabe er aktive i Johannesburg, også på sosiale medier. De viser fram dyre vinflasker, samtidig som de skryter av en utagerende livsstil med mye penger i omløp.

Det vekker oppmerksomhet og uro hjemme.

De er tross alt presidentsønner i et land hvor arbeidsløsheten er på 90 % og de fleste lever under FNs fattigdomsgrense. De inntar nattklubbene med et følge av kvinner, kamerater, diplomater, politikere og forretningsfolk. Mange vet at snarveien til den innflytelsesrike Grace går gjennom sønnene.

Dr. Grace

Grace har etter hvert blitt 52. Mens Mugabes første kone, Sally, var elsket for sin omsorg og nære kontakt med folk, fikk den nye snart kallenavn som DisGrace og Gucci-Grace.

Presidentfruer flest har sine veldedighetsprosjekter, og Grace har gjort en uomtvistelig innsats for foreldreløse barn. Dem har Zimbabwe mange av, ikke minst på grunn av en dødelig AIDS-statistikk.

Men hennes shoppingreiser er bedre kjent. Journalister har observert henne i Paris hvor hun handlet for 800.000 kroner bare i løpet av en formiddag. En annen journalist tok bilde av henne på en handletur i Hongkong, og fikk seg en kilevink.

Hun har engasjert seg i den uryddige diamantindustrien i land, i eiendomsforvaltning i Singapore og overtatt store farmer i Zimbabwe hvor de hvite eierne er blitt forvist. Noen av gårdene ligger i dag brakk. Hun er ingen bonde.

Men kanskje hun er en fremragende forsker? I 2014 tok hun doktorgraden i sosiologi ved Universitetet i Zimbabwe, bare to måneder etter at hun hadde meldt seg opp.

Hun verken prøveforeleste eller fulgte forelesninger. Ingen har sett avhandlingen. Hun har selv fortalt at doktorgraden er basert på «deltakende observasjon», som presidentfrue. Hun skal ha skrevet om foreldreløse barn.

President Grace

Mens Emmerson Mnangagwa jobber i det stille, står Grace på barrikadene. Hun leder i dag kvinneavdelingen i regjeringspartiet ZANU-pf. Og veien opp til partiets hovedkvarter har fått nytt navn. Dr. Grace Mugabe. Hun holder folkemøter og langer ut mot dem som stiller kritiske spørsmål til hennes mann.

Les: Hevder Mugabe har gitt makten til kona

Blant dem hun kritiserte, og fikk fjernet fra stillingen som visepresident, var Joice Mujuru. Hun aspirerte til å bli den neste president. Men det vil Grace bli, selv. Hun har for lengst lansert sitt eget nasjonale kjælenavn, «landsmoderen».

President Robert Mugabe med kona Grace ZANU (PF) folkemøte in Chinhoyi

Presidentparet, den regjerende Robert med sitt "fyrverkeri", Grace.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Oldingen

Den gamle presidenten observerer sin livlige og til dels dysfunksjonelle familie. Han kaller kona et «fyrverkeri». Barna har han ikke beskrevet offentlig.

Han er 93, og dersom han hadde blitt gjenvalgt, ville han sittet til han eventuelt ble 99 år. Og skulle han dø før valget, så har Grace løsningen. I en spøkefull vending sa hun på et folkemøte at «da stemmer vi på liket!»

Robert Mugabe ble operert for en øyesykdom i Singapore for to år siden. Hittil i år har han vært til kontroll tre ganger. Han lider av prostatakreft og har ikke kontroll på kroppen. Under et toppmøte i samarbeidsorganisasjonen SADC i Gaborone i fjor tisset han på seg i full offentlighet.

Han er ustø til beins, har gått på blomsterdekorasjoner og bukket dypt foran en kjempeplakat av seg selv utenfor en stadion i Harare. Han sover på møter, selv der han er møteleder. Ved en av hjemkomstene fra Asia snublet han og falt på flyplassen. Flere av livvaktene ble siden straffet.

Senere snublet han seg inn og ut av salongene under toppmøtene i Den afrikanske unions hovedkvarter i Addis Abeba og under et statsbesøk i Japan. Han snakker langsommere og langsommere. Men han lever et liv i offentlighet. Dermed blir alderdomssvekkelsens ydmykende sider eksponert for all verden.

Mugabe faller på flyplassen

President Mugabe snublet i flytrappa, og straffet siden livvaktene som ikke grep ham i tide.

Foto: AP

Lacoste neste?

I regjeringspartiet ZANU-pf pågår maktkampen om hvem som skal etterfølge ham. Selv har han ikke pekt på noen, men visepresident Emmerson Mnangagwa har blitt sett på som en sannsynlig etterfølger.

Og han har lagt sine planer i skjul. Til nå.

Mnangagwa satt fengslet på syttitallet sammen med Mugabe, men vennskapet har kjølnet. Dokumentene som nå er lekket beskriver ham som en handlekraftig politiker med energi og pragmatisme. Hans tilhengere i partiet kaller seg «Team Lacoste».

Grace's tilhengere kaller seg «Generasjon 40». De har fått et kraftig slag for baugen etter Grace' skandale i Johannesburg, og alle reportasjene om de ville og bortskjemte guttene som er mer opptatt av damer og drinker enn at folket hjemme i Zimbabwe sulter.

SISTE NYTT

Siste nytt