Etterlyser forsvunne diamant-milliarder

Diamantinntekter på 15 milliarder dollar har sporløst forsvunnet fra Zimbabwes statskasse. Nå reagerer befolkningen med masseopprør mot president Mugabe.

Nærmere 15 diamant-milliarder har forsvunnet fra Zimbabwes statskasse

FORSVUNNE DIMANTER: Nærmere 15 diamant-milliarder har forsvunnet fra Zimbabwes statskasse.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Den 92-år gamle statslederen har den siste uken møtt kraftig motstand fra sivilbefolkningen etter det ble kjent at milliarder av dollar sporløst har forsvunnet fra statskassen.

Diamantinntekter på 15 milliarder dollar er borte.

Mandag demonstrerte 8000 personer i gatene og krevde svar på hvor pengene har tatt veien. Flere krevde også presidentens avgang, og bar plakater med tekster som «gamle, håpløse Mugabe må gå», skriver Bistandsaktuelt.

Men demonstrantene ble møtt med tåregass fra politiet.

– Mugabe sier at han ikke vet hvor diamantpengene har blitt av, men vi vet at de ble stjålet av offentlig ansatte, sa Douglas Mwonzora i opposisjonspartiet The Movement for Democratic Change da Mugabe innrømmet skandalen på landets kringkasting for en måned siden.

Grace Mugabe ser på mens ektemannen spiser bursdagskake

MISTER STØTTE: Den 92 år gamle statslederen har styrt landet siden 1980. Her sitter han med kona Grace Mugabe og spiser kake på sin egen fødselsdag.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Krever at Mugabe går av

Zimbabwes gruvedrift har de seneste årene vært i internasjonalt søkelys, beskyldt for å produsere såkalte «bloddiamanter». Det internasjonale samfunnet har svartelistet landets diamantproduksjon gjennom «Kimberley-prosessen», som forbyr salget av diamanter fra krigssoner og områder med barnearbeid.

Fra før av lider landets økonomi av Mugabe-regimets tidligere jordbruksreformer. Skoler og sykehus står tomme, og millioner har flyktet fra landet.

Nå har sivilbefolkningen fått nok.

Demonstranter protesterer mot milliarder som har forsvunnet fra statskassen i Zimbabwe

PROTESTERER: Demonstranter protesterer mot milliarder som har forsvunnet fra statskassen i Zimbabwe

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / Afp

– Dette er bare begynnelsen på en serie av massedemonstrasjoner som skal gjennomføres over hele landet, sier landets tidligere statsminister, Morgan Tsvangirai til Bistandsaktuelt.

Han krever nå at Mugabe nå går av.

Før valget i 2013 lovte Mugabe befolkningen 2,2 millioner nye arbeidsplasser, men løftet har ikke blitt innfridd. I stedet har milliardinntektene fra den dyre diamantdriften øst i landet blitt borte.

– Diamantpengene forsvant rett foran presidentens øyne. De to millioner jobbene han lovet oss, er blitt til to millioner gateselgere, sa Tsvangirai etter skandalen ble kjent på Mugabes fødselsdag i mars.

Blood Diamonds

BLODSLIT: Ungdom på landsbygda i graver i grushaugene i håp om å finne diamanter.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Et liv i grus

Et av presidentes prosjekter har vært å gi Zimbabwe tilbake til den svarte mann etter årevis med kolonistyre. Etter selvstendigheten fratok han de hvite farmerne jorda, og har siden gått videre til bankene og gruveselskapene.

Men overskuddet fra gruvedrift og edelstenfunn har ikke blitt spredd ut til folket. Overskuddet fra diamantdriften har havnet i lommene hos medlemmer av regjeringspartiet og til militære offiserer

– Vi er bekymret for korrupsjonsnivået i Mugabes styre og krever at regjeringen forklarer hva som har skjedd med diamantpengene, sier en aktivist til Bistandsaktuelt.

For mens den politiske eliten tjener millioner på glamorøse diamanter, graver barn og ungdom i et blodslit på grushaugene for liten gevinst.

SISTE NYTT

Siste nytt