Hevder Mugabe har gitt makten til kona

Robert Mugabes kone Grace har gjennomført et «palasskupp» og er den som i virkeligheten styrer Zimbabwe. Det hevder opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

 Grace Mugabe

Robert og Grace Mugabe i anledning presidentens 91-årsdag i februar i år.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Robert Mugabe (91) har i hemmelighet, men frivillig, overdratt makten til sin 50 år gamle kone, hevder Morgan Tsvangirai, som leder Zimbabwes største opposisjonsparti MDC, ifølge den sørafrikanske avisen Mail and Guardian.

Morgan Tsvangirai

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai hevder at det er Grace Mugabe som nå styrer Zimbabwe.

Foto: Ap

Tsvangirai omtaler det hele som et «palasskupp» og er bekymret for det han mener er en handlingslammet regjering.

– Ingen i regjeringen tenker på løsninger for de utfordringene vi har i landet. Alle er opptatt med spørsmålet om hvem som skal erstatte denne trette mannen som nå sitter ved roret, sier han.

Spekulasjoner om Mugabes helsetilstand

Robert Mugabe har sittet med den reelle makten i Zimbabwe siden landet ble uavhengig fra Storbritannia i 1980. Før han ble valgt til landets president i 1987, fungerte han som statsminister. Til tross for sin høye alder, har den kontroversielle 91-åringen fremstått som svært sprek helt til nå nylig.

I september vakte det oppsikt da han fremførte den samme talen to ganger rett etter hverandre.

En måned senere måtte presidenten ha hjelp både av Indias statsminister Narendra Modi og sine egne livvakter da han flere ganger snublet under et arrangement i New Delhi. Dermed var spekulasjonene rundt Mugabes helse i gang.

«Gucci-Grace»

De siste 18 månedene har Mugabes kone, Grace, blitt stadig mer fremtredende i zimbabwisk politikk som leder av regjeringspartiets Zanu PFs kvinnefløy.

Hun har ikke direkte uttalt at hun ønsker å overta mannens presidentrolle, men ifølge Foreign Policy bærer de politiske arrangementene hun deltar på, stadig mer preg av å være en valgkampkampanje.

Grace Mugabe

Grace Mugabe under et politisk arrangement i Harare i november

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Hun har stor støtte blant de yngre i partiet, men sliter med oppslutningen i befolkningen. Presidentfruen, som har fått kallenavnet «Gucci-Grace» på grunn av sin sans for luksus, er lite populær i et land med en arbeidsledighet på 80 prosent og hvor store deler av befolkningen lever i fattigdom.

Kanskje nettopp derfor har hun den siste tiden delt ut mat og gaver til publikum på politiske arrangementer.

LES: - Opp mot ein million kan ha blitt hindra i å røyste i Zimbabwe

La seg ut med krigsveteraner

Grace Mugabe har også sørget for å legge seg ut med krigsveteranene, som har mye makt i Zanu PF og som støtter forsvarssjef Emmerson Mnangagwa i kampen om å bli presidentens arvtaker. Hun har beskyldt dem for å skape uro i partiet og uttalt at deres krigshistorie ikke betyr at de er spesielle.

Ifølge lokale medier er Zanu PF nå splittet mellom dem som støtter presidentfruen og dem som støtter Mnangagwa.

The Guardian skriver at dersom det er hold i Tsvangirais påstander om at Mugabe har overlatt makten til sin kone, kan det være et trekk for å utnytte den ustabile politiske situasjonen i partiet.

Robert Mugabe

Zimbabwes president Robert Mugabe har ofte skapt overskrifter med kontroversielle uttalelser. Her taler han i FNs hovedkvarter.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt