Hopp til innhold

Maktkamp i kongehuset i Jordan – populær prins i husarrest

Prins Hamzah er anklaget for å undergrave sikkerheten i landet. Prinsen var tidligere kronprins og favoritt til å bli konge i Jordan. Nå blusser striden om arverekkefølge opp igjen.

Kronprins Hamzah, bryllup i Jordan

ROYAL MAKTKAMP: Prins Hamzah er satt i husarrest anklaget for å undergrave Jordans sikkerhet. Moren, dronning Noor, anklages for innblanding. Bildet er tatt da prinsen hadde tittel kronprins, fra bryllupet hans 27. mai, 2004.

Foto: Hussein Malla / AP

Prinsen skal være svært populær blant mange i Jordan. Nå er han anklaget for å forsøke å mobilisere klanledere mot regjeringen, skriver BBC.

Han er også anklaget for å planlegge et komplott mot Jordans myndigheter sammen med utenlandsk etterretning.

Prinsen skal i det siste ha vært frittalende om korrupsjonen i landet.

Prins Hamzah er satt i husarrest i Jordan anklaget for å undergrave landets sikkerhet. Den tidligere kronprinsen og eldste sønn til dronning Noor, tilbakeviser anklagene.

Prins Hamzah er satt i husarrest i Jordan anklaget for å undergrave landets sikkerhet. Den tidligere kronprinsen og eldste sønn til dronning Noor, tilbakeviser anklagene.

Foto: Khalil Mazraawi / AFP

– Det prins Hamzah sier er det samme som folk snakker om i alle hjem i Jordan, sier politisk kommentator Ahmad Hasan al Zoubi, til BBC.

Degradert fra kronprins til prins

Prinsen som sitter i husarrest skal være svært lik Jordans forrige konge, avdøde kong Hussein. Hans amerikanske kone, dronning Noor, er mor til prins Hamzah.

Dronning Noor skal visstnok alltid ha hatt et ønske om at prins Hamzah skulle etterfølge kong Hussein som Jordans konge.

Da kong Hussein døde 7. februar 1999, ble hans eldste sønn Abdullah, Husseins sønn med sin andre kone Muna, konge.

Hamzah, Husseins sønn med sin fjerde kone Noor, ble kronprins samme dag.

Men i 2004 valgte kong Abdullah å ta kronprinstittelen fra Hamzah og hans egen sønn Hussein bin Abdullah ble tronarving etter jordansk lov. I 2009 fikk kongens sønn tittelen kronprins.

Kritikk mot dronning Noor

Dronning Noor Al Hussein kritiserer det hun kaller «ondsinnet baksnakking».

dronning noor og kong hussein av jordan

Dronning Noor, enken etter avdøde kong Hussein, anklages for å blande seg inn i arverekkefølgen i Jordan. Hennes sønn prins Hamzah sitter i husarrest anklaget for å undergrave landets sikkerhet.

Foto: Francois Mori / AP

– Jeg ber for at sannhet og rettferdighet vil gjøre seg gjeldende for alle de uskyldige ofrene for denne onde baksnakkingen, sier dronningen.

Hun får svar på tiltale og anklages for å blande seg inn i arverekkefølgen.

– Det som ser ut som dronning Noor og sønnenes blinde ambisjon er en vrangforestilling, et nytteløst og falskt syn på hva som er rett, sier et annet medlem i kongehuset, prinsesse Firyal.

– De burde alle vite bedre. Ifølge grunnloven går arverekkefølgen uavbrutt fra far til eldste sønn. Begynn å vokse opp gutter, sier prinsessen.

Flere arrestert

Jordans utenriksminister Ayman Safadi sier at det har skjedd et «ondsinnet komplott» i ledtog med utenlandsk etterretning, skriver France 24.

I tillegg til at prinsen er satt i husarrest, er 14 arrestert.

Blant de pågrepne er tidligere hoffsjef Bassem Awadallah og Sherif Hassan bin Zaid. Sistnevnte var kongelig utsending til Saudi-Arabia, ifølge det statlige nyhetsbyrået Petra.

Kong Abdullah i Jordan

Dagens konge i Jordan, Abdullah, er halvbror til prins Hamzah som nå sitter i husarrest. Abdullah er eldste sønn av avdøde kong Hussein. Hamzah er eldste sønn av dronning Noor, enken etter avdøde kong Hussein.

Foto: Yousef Allan / AFP

Flere andre framtredende personer i Jordans politiske liv er blant de pågrepne, skriver Associated Press.

– Folk rundt prins Hamzah hadde kontakt med enheter som kategoriserer seg selv som opposisjonen utenlands, sier Jordans utenriksminister Ayman Safadi.

Safadi, som også har tittelen visestatsminister, sa at etterretningsagenter hadde fulgt med på personene som har tatt del i det angivelig komplottet. De hadde etter hvert varslet kongen.

Hæren i landet har sagt at Hamzah er blitt bedt om å «stoppe noen aktiviteter» som kan true sikkerheten og stabiliteten i landet. Enkelte meldinger som ble delt på nett lørdag gikk ut på at det dreide seg om et kuppforsøk.

Uvanlig kritikk

Via sin advokat beskylder prins Hamzah landets ledere for korrupsjon, inkompetanse og trakassering. Han avviser at han har tatt del i noen konspirasjon.

Det er svært uvanlig at medlemmer av den innerste kretsen i kongefamilien i landet kritiserer hvordan landet styres.

prins Hamzah i Jordan

Prins Hamzah sitter i husarrest. Han skal være svært populær blant mange i Jordan. Han er anklaget for å konspirere med klanledere og utenlandsk etterretning. På bildet er han sammen med kona, prinsesse Basma under en fallskjermoppvisning i 2012.

Foto: Khalil Mazraawi / AFP

Labib Kamhawi, en jordansk analytiker, sier at Hamzah har krysset en rød linje ved å antyde at det kan finnes et alternativ til kongens styre.

– Dette er noe kongen ikke aksepterer eller tolererer. Dette er årsaken til at vi ser det som har skjedd.

Mindre frihet

Adam Coogle, visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i Human Rights Watch, sier at det har vært en sakte, men sikker innskrenkning i personlig frihet i Jordan de siste årene.

– Det er ikke tvil om at det har vært en skikkelig nedbrytning av rommet for kritisk politisk samtale og for de grunnleggende frihetene, sier han.

De uvanlige hendelsene har gjort at det har blitt satt spørsmålstegn ved stabiliteten i Jordan, som er en viktig vestlig alliert i en urolig region.

Myndighetene i en rekke av Jordans allierte land har uttrykt støtte til kong Abdullah etter at saken ble kjent, deriblant USA, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater.

SISTE NYTT

Siste nytt