Hopp til innhold

Dronning Sonja oppfordrer Jordan til mer likestilling

Dronning Sonja skrøt av likestilling på statsbesøk i Jordan. Hun sa at kvinners deltakelse i arbeidslivet styrker Norges økonomi, og oppfordret til flere kvinner i jobb i Jordan.

Kongeparet besøker Jordan

Kong Harald og dronning Sonja besøker den jordanske kongefamilien.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I sin tale til kongeparet i Jordan skrøt dronning Sonja av likestillingen i Norge. Hun viste til at det er fem prosent færre kvinner i arbeidsmarkedet enn menn (2019).

Kvinners deltakelse i arbeidslivet har en større innvirkning på norsk økonomi enn inntektene fra olje- og gassektoren, sa dronningen.

Jordan har en høyt utdannet kvinnelig befolkning. Samtidig viser statistikken at kun en femtedel av kvinnene er i jobb. Ifølge The Jordanian Times utgjør den lave kvinneandelen i arbeidsmarkedet store tapte inntekter og muligheter for landet.

Første statsbesøk i Midtøsten

Det norske kongeparet er på sitt aller første statsbesøk i Midtøsten, og mandag formiddag ble de tatt imot med pomp og prakt av kong Abdullah og dronning Rania i palasset i hovedstaden Amman.

Den jordanske kongen trakk flere ganger fram Israel/Palestina-konflikten i sine åpningsord og takket Norge for engasjementet i regionen og for arbeidet for en tostatsløsning.

– Vi har hatt et fantastisk forhold i et halvt år hundre, og vi jobber sammen på en rekke områder, sa kong Abdullah, ifølge NTB.

Besøker jenteskole

Turen til Jordan er kongeparets 50. statsbesøk, men det markerer også 50 år med diplomatiske forbindelser mellom Jordan og Norge.

Kongeparet skal annet besøke en jenteskole, en kirke og et seminar ved Dødehavet om den politiske dialogen i Midtøsten.

På programmet står også et besøk ved Jesu døpested ved Jordan-elva og omvisning i den berømte oldtidsbyen Petra, som runder av statsbesøket onsdag.

Kongeparet besøker Jordan

Kongeparet på statsbesøk i Jordan.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix