Hopp til innhold

Brasils president anklager Norge for blodige hvaldrap

Brasils president Jair Bolsonaro anklager Norge for hvaldrap, og har lagt ut en video på Twitter, som viser en brutal hvalfangst. Men filmen er fra Færøyene.

Brasils president har publisert en video på twitter der han anklager Norge for å "sponse hvaldrap". Videoen viser det som trolig er jakt på grindhval på Færøyene.

Brasils president har publisert en video på twitter der han anklager Norge for å "sponse hvaldrap". Videoen viser det som trolig er jakt på grindhval på Færøyene.

Torsdag ble det kjent at Norge holder tilbake 300 millioner kroner som Brasil etter planen skulle fått.

Pengene bli stanset på grunn av avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas. Den har økt kraftig etter at sterkt høyreorienterte Jair Bolsonaro overtok som president.

Da nyheten ble kjent reagerte Bolsonaro ved å si:

Jair Bolsonaro

– Se hvaldrapene som Norge sponser, skriver Brasils president Jair Bolsonaro på Twitter.

Foto: Evaristo Sa / AFP

– Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å lære oss.

Blodige bilder

Nå går han til nytt angrep, og har delt denne videoen på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Filmen viser blodige bilder av hval som blir drept på grunt vann. Den er fra Færøyene der de tradisjonelle «grindadrápene» finner sted hvert år. Dyrevernsorganisasjonen Sea Shepherd bekrefter overfor avisen Frankfurter Allgemeine at det er deres film og at den er fra Torshavn.

Ifølge Dagbladet kan videoen først ha blitt lagt ut av Twitter-brukeren Morador de Rua, som ser ut til å tro at Færøyene er en del av Norge. Saken er også omtalt i brasilianske medier, blant annet i Veja som påpeker at Færøyene er en del av Danmark.

Avskoging økt med 40 prosent

I løpet av de siste tolv månedene har avskogingen i Amazonas økt med 40 prosent sammenlignet med den foregående tolvmåneders-perioden. Det melder det brasilianske romforskningsinstituttet INPE.

Det norsk-brasilianske samarbeidet om bevaring av Amazonas har pågått i over ti år. Avskoging i regnskogområder fører til store utslipp av klimagasser i tillegg til tap av dyre- og plantearter.

Den brasilianske presidenten har rett i at Norge driver med hvalfangst, men det er på vågehval. I år er kvoten på 1.278 dyr, som er det samme som året før.

SISTE NYTT

Siste nytt