Begge sønnene døde?

De holdt stand og var lojal til det siste. Men det er uklart om hvor mange av Muammar al-Gaddafis sønner som ble drept i dag.

Muammar al-Gaddafi tatt til fange

Et av bildene av Libyas tidligere hersker i det han blir tatt til fange. En av sønnene døde også under angrepet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Det har de siste ukene vært spekulert hvor Libyas styrtede og tidligere så fryktede hersker befant seg. Det samme med to-tre av hans mest lojale sønner.

I dag kom svaret. Også de var i Sirte, Gaddafi-klanens hjemby.

Mutassim, som de siste årene var farens sikkerhetsrådgiver, ble skutt og drept da NATO-fly angrep en konvoi som forsøkte å flykte unna. I den befant både Muammar al-Gaddafi og hans sønn Mutassim seg.

Mutassim forsøkte, ifølge representanter for Overgangsrådet som leder opprørerne, i motsetning til faren å gjøre motstand mot dem som tok ham til fange. Hvordan han så døde, er uklart.

Mutassim al Gaddafi

Mutassim Gaddafi.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / Afp
Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam Gaddafi.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

En person som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, skal ha sett ham i live, men alvorlig såret.

Libysk statlig fjernsyn viste i kveld bilder av det som angivelig skal være en død Mutassim, liggende på en båre i det som ligner et sykehusrom. Hode hang ned fra båren, det samme gjorde hans velkjente lange hår. Han skal ha vært avkledd på overkroppen.

I likhet med faren skal liket av Mutassim fraktes fra Sirte, men er foreløpig er gjemt unna på et hemmelig sted.

Mutassim har de siste årene fungert som Gaddafi-regimets nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han ble regnet som en mulig aktuell etterfølger av faren, bak sin storebror Saif al-Islam.

Såret eller død?

Hva som er skjebnen til Saif al-Islam, som i mange år fremstod som regimets moderate og vestlige ansikt, er langt mindre klar.

Fjernsynskanalen Al Arabiya meldte først at han var død, deretter kom kontrameldingen fra Al Jazeera om at han var i live, pågrepet, såret og fraktet til sykehus.

Ifølge Overgangsrådet flyktet han fra Sirte i en bilkolonne, for så å bli omringet av opprørsstyrker.

Saif al-Islam var Vestens reformhåp for landet. Han fikk overtalt faren til å legge vekk sitt masseødeleggelsesprogram, kutte terrorfinansiering og å gjøre opp for Lockerbie-bomben for å bryte den internasjonale isolasjonen.

Han var upopulær blant deler av regimet på grunn av sitt playboy-levesett og han var dyr drift i likhet med de andre Gaddafi-barna, som fikk livet sitt finansiert av ulike libyske selskaper.

Da opprøret startet, forsøkte han først å love reformer. Da det ikke gikk, ble han en iherdig forkjemper for at regimet skulle overleve - og han viste et ansikt som få hadde tiltrodd ham og som gjorde hans nærmeste vestlige kontakter beskjemmet.

Han ble i midten av august meldt pågrepet i Tripoli, for så å dukke opp igjen morgenen etter utenfor hotellet der hvor utenlandske pressefolk hadde tilhold - hvor han lovet kamp til siste slutt. Slutten for ham selv og et fritt liv, kan ha kommet i dag.

Saif al-Islam er etterlyst av Den internasjonale straffedomstol for forbrytelser mot menneskeheten, og en talsmann fra domstolen ba i kveld Saif al-Islam gi opp. Domstolen bad også de nye makthaverne sørge for hans sikkerhet og transport til Nederland, for å la rettferdigheten seire.

Flere flyktet

Gaddafis tredje sønn Khamis er også omgitt av rykter om han er død eller levende. Han er meldt død tre ganger under opprøret, men hver gang har det ikke kommet bekreftelser.

Khamis er den som har ledet landets fremste elitebrigade, 32. brigade. Han skal ha blitt sett i Tripoli i august hvor han sammne med broren Saif delte ut våpen til Gaddafi-lojale.

Den siste meldingen om hans død kom 28. august, da han skal ha bli såret under et slag mellom den Gaddafi-lojale landsbyen Bani Walid og Tarunah. Han skal ha dødd på et sykehus av skadene han pådro seg og blitt gravlagt i nærheten.

Men dette har ingen internasjonale medier lyktes i å få skikkelig bekreftet.

Til sammen hadde Libyas styrtede hersker åtte biologiske barn og to adopterte.

Sammen med Gaddafis ektefelle Safia Farkash Albarassi befinner to sønner og en datter seg i Algerie, hvor de foreløpig har fått være av algeriske myndigheter. Én er i Niger mens skjebnen til adoptivbarna Hanna og Milad foreløpig er ukjent hvis ikke de også var med i følget som flyktet til Algerie.

Den siste sønnen ble drept i vår under ett av NATOS flyangrep sammen med flere av Gaddafis barnebarn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt