Hopp til innhold

Lekkasjer: Trumps handelsminister gjør forretninger med Putins svigersønn

USAs handelsminister Wilbur Ross tjener penger på å drive handel med personer i Vladimir Putins innerste krets. Det avslører «Paradise Papers»-lekkasjen, ifølge flere medier, deriblant Aftenposten.

Donald Trump står på talerstolen foran handelsminister Wilbur Ross

AVSLØRT: Wilbur Ross ble handelsminister i Donald Trumps regjering i februar. Nå har internasjonale medier avslørt at Ross, samtidig som han har ansvar for USAs sanksjoner overfor Russland, driver forretning med et selskap som eies av Vladimir Putins innerste krets og familie.

Foto: Saul Loeb / AFP

«Paradise Papers»

Handelsminister og mangemilliardær Wilbur Ross eier en del av rederiet Navigator, som har fraktoppdrag for og får store inntekter fra det russiske gass-selskapet Sibur – et selskap som eies av Vladimir Putins innerste krets og familie, avslører flere internasjonale medier.

Svenske SVT skriver at Sibur er blant Navigators aller største kunder.

Som handelsminister er USAs sanksjoner overfor Russland blant Wilbur Ross' ansvarsområder.

Samtidig driver han altså butikk med Putins innerste krets, deriblant personer som står på sanksjonslisten.

Har tjent millioner fra selskap som eies av Putins innerste krets

Ifølge Aftenposten har Ross, gjennom rederiet han er deleier i, gjort forretninger med både Vladimir Putins svigersønn og oligarker med bånd til USAs handelssanksjoner:

Bak Sibur står nemlig Kirill Sjamalov, Putins svigersønn, Leonid Mikhelson, gass-oligark, og Gennadij Timtsjenko, også han gass-oligark, skriver avisen.

Ifølge SVT står Timtsjenko personlig på USAs sanksjonsliste, mens Mikhelson eier et annet selskap som er sanksjonert av USA.

Aftenposten understreker at dette er første gang det er dokumentert slike direkte økonomiske bindinger mellom personer i Trumps regjering og Putins nærmeste krets.

Avisen skriver at Navigator, rederiet som Ross eier 31,5 prosent av sammen med en gruppe investorer, siden 2014 har hatt 550 millioner kroner i inntekter fra Sibur.

Kvittet seg med selskaper – beholdt rederiet

Da Ross ble handelsminister i Trumps regjering, kvittet han seg med store deler av sine selskaper, og kunngjorde at han ville beholde eierandelene i kun et fåtall selskaper.

Blant de selskapene han beholdt, er imidlertid fire selskaper i skatteparadiset Cayman Island, skriver Aftenposten.

Det er disse selskapene som knytter ham til rederiet som mottar store inntekter fra russiske Sibur.

Ross: Har aldri møtt Sibur-eierne

James Rockas, talsperson for det amerikanske handelsdepartementet, sier at Ross gikk inn i styret i Navigator først etter at den første avtalen med russerne var signert, ifølge journalistnettverket ICIJ.

Rockas understreker også at Ross aldri har møtt Sibur-eierne, og at han erklærer seg inhabil i saker som angår transoseanisk shipping.

«Paradise Papers»-materialet ble først lekket til tyske Süddeutsche Zeitung, som siden har delt det med det svenske nyhetsbyrået TT, SVT, norske Aftenposten og over 90 andre mediebedrifter i journalistnettverket ICIJ.

De lekkede dokumentene stammer fra Appleby, et advokatfirma på Bermuda. Ifølge SVT var Wilbur Ross' selskap en av Applebys 20 største kunder i 2014.

Aftenposten skriver at «Paradise Papers»-lekkasjen omfatter totalt 13,4 millioner dokumenter fra Appleby og 19 selskapsregistre fra steder som er kjent for lav skatt og mye hemmelighold.

Appleby hacket ved flere lokalsjoner i «Paradise Papers»
Foto: Marius Lundgård / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt