Vilks: – Jeg er blitt vant til å leve som en folkefiende

SKIEN (NRK): Den omstridte kunstneren og terrormålet Lars Vilks sier det har blitt en livsstil å ha med politiet overalt. – Jeg angrer ikke på Muhammed-karikaturene.

Lars Vilks

Lars Vilks har levd med politibeskyttelse siden 2007. Han viser seg sjeldent, men er på plass på Ibsenkonferansen i Skien i dag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

NRK møter Lars Vilks noen minutter før Ibsenkonferansen går av stabelen på Klosterøya i Skien onsdag. Flere titalls politifolk har nettopp kroppsvisitert og sluset alle deltakerne gjennom en streng sikkerhetskontroll.

Vilks har levd med politibeskyttelse siden 2007, etter at han tegnet en karikatur av profeten Muhammed fremstilt som en hund. 69-åringen viser seg sjeldent i offentlige sammenhenger.

– Det blir fort veldig komplisert på grunn av sikkerheten rundt meg. Det beste er om jeg holder foredragene mine i skjul, sier Vilks til NRK.

– Jeg er en dårlig provokatør

Politifolk på Klosterøya i Skien

Det er et stort politioppbud i Skien i dag.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Den svenske kunstneren er invitert for å snakke om Ibsen-stykket «En Folkefiende».

– Jeg har vent meg til å være en folkefiende. Jeg er kunstner, og en del av mitt kunstprosjekt er å være kontroversiell. Likevel opplever jeg at verkene mine blir misforstått blant folk.

– Ser du på deg selv som en provokatør?

– Nei. Jeg er i så fall en dårlig provokatør, men jeg har gjort to stykker av dem. En i 1980 og en i 2007. Det er langt mellom provokasjonene, sier Vilks.

Han mener de største utfordringene for ytringsfriheten i dag er knyttet til islam. Vilks viser til at det er problematisk å publisere karikaturerer av profeten Muhammed.

– Vi lever i en verden hvor alle blir krenket av alt. Vi må se retten til krenking som en demokratisk fordel istedenfor en ulempe.