Skyteangrep mot ytringsfrihetsmøte i København

En mann er drept og tre politifolk er såret i skytingen under et debattmøte i København der den svenske kunstneren og muhammedtegneren Lars Vilks deltar. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot.

Politisperring i København etter skyting utenfor Lars Vilks-møte

ATTENTAT: Politisperring i København etter skyting utenfor Lars Vilks-møte.

Foto: Danmarks Radio

Dansk politi bekrefter litt før klokka 18 at en 40 år gammel mann ble drept i angrepet. Tidligere var det klart at tre politifolk er såret i skytingen som skjedde under et møte om ytringsfrihet i København.

To gjerningsmenn er fortsatt på frifot. Ifølge Berlingske Tidende er de på flukt i en mørk VW Polo. De skal ha vært kledd i sort og snakket dansk.

Attentat mot Lars Vilks

Lars Vilks

Den svenske muhammedtegneren og kunsthistorikeren Lars Vilks deltar på møtet, men er ikke truffet av skudd.

Foto: NRK

Politiet opplyser ifølge Berlingske Tidende at attentatet var rettet mot kunstneren Lars Vilks.

Den svenske muhammedtegneren og kunsthistorikeren Lars Vilks deltar på møtet, men er ikke truffet av skudd, melder Jyllands-Posten.

Berlingskes reporter på stedet melder om massivt politioppbud og mange ambulanser på stedet.

Skudd rett etter ambassadørens tale

Debattmøte har tittelen «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed», og foregår i kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro i København.

Den franske ambassadøren François Zimeray hadde akkurat talt om utfordringer med islamisme og ytringsfrihet da skytingen startet.

Laster Twitter-innhold

– Like etter klokken 15.30 – den franske ambassadøren hadde akkurat talt – hørte vi skudd fra entreen. Noen løper ut, men det tør jeg ikke, for det er også skudd utenfor, forteller satireforsker Dennis Meyhoff Brink til Jyllands-Posten.

Det var bevæpnet politi tilstede utenfor arrangementet.

Ifølge Jyllands-Posten ble alle sjekket med metalldetektorer før de kom inn til arrangementet. Dem eller de som skjøt, nådde ikke inn til selve lokalet med Vilks, men det ble skutt mot entreen i cafeen.

Vitne: Kanskje 30 skudd

– Det var mange PET-folk (politiets sikkerhetstjeneste), og vi ble alle sjekket før vi gikk inn. Jeg tror det ble skutt i cirka to minutter. Kanskje 30 skudd i alt, sier Brink.

Ekstrabladets kilde på stedet sier at det ble avfyrt mellom 20-40 skudd.

– Folk kastet seg ned på gulvet. Vi visste umiddelbart at dette var alvorlig, sier kilden til Ekstrabladet.

– Det kommer folk inn som heldigvis er PET-folk. Den ene er blitt skutt i benet. De tilkaller forsterkninger. De kommer løpende gjennom lokalet med hevede pistoler, og de får så Lars Vilks ut en bakdør, forteller Brink.

Ville fortsette arrangementet

Han forteller at politiet har sperret av hele området.

– Vi er fortsatt inne i bygningen, og vi får ikke forlate den. Jeg snakket med en av dem som stod i baren, som fortalte at to betjenter var truffet. Den ene i benet. Jeg vet ikke hva som er skjedd med den andre. Politiet har sperret av hele området, sier Dennis Meyhoff Brink.

Arrangørene for arrangementet sier debatten vil fortsette.

– Dette kan ikke stoppe oss sier Niels Ivar Larsen, som styrer paneldebatten.

Artikkelen oppdateres.

østerbro

SISTE NYTT

Siste nytt