Hopp til innhold

Krisemøte om ebola-utbrudd

Utbruddet av ebolaviruset i vestafrikanske land er en av de verste epidemiene noensinne. Nå sitter helseministre og eksperter fra flere land i regionen i krisemøte i Genève.

Rose Komonier trolig den første ebola-overlevende i Guinea

Rose Komonier er trolig den første som har overlevd ebolaviruset som herjer i Guinea.

Foto: STAFF / Reuters

Siden utbruddet i det vestafrikanske landet Guinea i mars, har 467 personer dødd av virussykdommen. Smitten har blitt bekreftet hos over 700, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dødstallene har dermed steget med 129 siden forrige opptelling – for bare én uke siden.

Smitten er spredd til Liberia og Sierra Leone, i tillegg til Guinea. Det gjør ebola-utbruddet til det verste noensinne når det gjelder antall smittede og døde, og geografisk spredning.

Må finne tiltak

Elleve helseministre fra land i Vest-Afrika er i dag på plass i Ghanas hovedstad Accra, for et todagers krisemøte om epidemien.

I tillegg kommer tjenestemenn og representanter for råvareindustrien fra de berørte landene, og en rekke forskjellige organisasjoner som Røde Kors og Leger Uten Grenser.

Det er WHO som har kalt sammen til møtet. Organisasjonen sier i innkallelsen at de i løpet av de to dagene må finne helt nødvendige tiltak til å gripe fatt i situasjonen – som den er nå, men også med tanke på framtidige utbrudd.

Sprengt kapasitet

Organisasjoner som Røde Kors og Leger Uten Grenser har allerede satt inn tiltak for å stanse spredningen av ebolaviruset. Likevel har det vært en betydelig økning i smittetilfeller.

Leger uten grenser på plass i Guinea i forbindelse med ebola-utbruddet

Leger uten grenser er på plass i Guinea og forsøker å hindre smitten å spre seg.

Foto: CELLOU BINANI / Afp

I forrige uke meldte Leger Uten Grenser at de ikke lenger har kapasitet til å trappe opp sine smitteverntiltak.

– Epidemien er ute av kontroll. Når sykdommen dukker opp på nye steder i Guinea, Sierra Leone og Liberia, er risikoen stor for at den sprer seg til andre områder, sa programsjef i Leger Uten Grenser Bart Janssens.

Sykdommen er svært smittsom og har opp til 90 prosent dødelighet. Isolasjon er derfor et viktig tiltak.

Men mange av innbyggerne i de tre landene er skeptiske til isolatene, og tar ikke smittevernrådene på alvor. Det gjør det vanskeligere å kontrollere smittespredningen.

Røde Kors har til og med måttet avbryte hjelpeoperasjoner sør i Guinea, etter at organisasjonens helsearbeidere ble truet med kniv av en gruppe menn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ebola-viruset ble først identifisert i Den Demokratiske Republikken Kongo i 1976. Den gangen døde 280 mennesker som følge av sykdommen.

Det finnes ingen spesiell behandling eller vaksiner mot ebola.

SISTE NYTT

Siste nytt