Hopp til innhold

Dødsvirus skaper frykt: Norske Sissel bekjemper ebola

For første gang har Ebola spredd seg over landegrensene i Vest-Afrika. Norske Sissel Overvoll jobber mot det dødelige viruset.

Sykepleier Sissel Overvoll med pasient i Guinea

Den norske sykepleieren Sissel Overvoll fra Leger Uten Grenser snakker med en pasient rammet av ebola i Gueckedou, Guinea.

Foto: Amandine Colin / Amandine Colin/MSF

– For meg er det verdt risikoen, sier Sissel Overvoll til NRK.

Hun er på plass i Sierra Leone, hvor ebola-epidemien skaper frykt.

Ebola-epidemien brøt ut i Guinea i februar, og har nå spredd seg til både Liberia og Sierra Leone. Verdens helseorganisasjon har registrert 567 tilfeller, og så langt har 350 mennesker mistet livet.

– I dette området har de ikke hatt ebola før, så folk er redde. En stor del av jobben er å informere om viruset slik at folk forstår hva som skjer, sier Overvoll.

Helsearbeidere smittet

31 år gamle Sissel Overvoll forteller at også flere helsearbeidere har blitt smittet.

– Symptomene på ebola ligner på andre sykdommer, slik at helsearbeidere ofte ikke forstår at de behandler ebola-pasienter, sier hun.

Overvoll forteller at hun er ikke er redd. Når hun går inn på et Ebola-senter, tar hun på seg beskyttelsesutstyr som hun brenner etter bruk.

– Hva tenker du om at du likevel utsetter deg for en viss fare?

– For meg er det verdt det. Jeg er ikke redd for å være her og jeg ser hvor viktig det er at Leger Uten Grenser er til stede. Så jeg har ikke problemer med å ta den risikoen.

Sissel Overvoll tar på seg beskyttelsesutstyr

Sykepleier Sissel Overvoll tar på seg det heldekkende beskyttelsesutstyret før hun skal inn til pasienter som har Ebola-viruset.

Foto: Amandine Colin / Amandine Colin/MSF

Svært smittsomt

Ebola er en av verdens mest dødelige sykdommer. Det finnes ingen vaksine eller effektiv behandling. Guinea er hardest rammet. Det var også i Guinea, i byen Gueckedou, at sykdommen brøt ut i februar.

I denne byen driver Leger uten grenser et behandlingssenter for Ebola-pasienter.

Sissel Overvoll dro dit rett etter det første utbruddet.

– Det var første gang jeg jobbet med Ebola. Jeg opplevde det som veldig utfordrende. Folk var syke på en helt annen måte enn jeg hadde opplevd tidligere.

Overvoll forteller at de vanligste symptomene er oppkast, diare og feber. Folk blir svake og har muskel- og leddsmerter. Det er ikke slik at alle blør, men enkelte pasienter blør ofte fra uvante steder.

Ebola er svært smittsomt. Viruset kommer opprinnelig fra kontakt med syke, ville dyr. Derfor har myndighetene i Guinea ifølge BBC forbudt salg av flaggermus.

Ikke funnet smittekilden

Orvoll forteller at de ikke har funnet smittekilden til denne epidemien, men at viruset nå sprer seg fort.

– Folk i dette området beveger seg over store avstander for å delta i pleien av syke familiemedlemmer og for å delta i begravelser. De har spesielle ritualer for begravelser som gjør at mange blir smittet ved at de vasker de døde på en spesiell måte, og tar på de døde kroppene. Det fører til at veldig mange blir smittet.

Ebola spres i kontakt med blod, sekreter og organer fra smittede personer.
Menn som har blitt friske av viruset, kan også smitte andre ved samleie i hele sju uker etter at de ble friske. Folk flykter også i panikk og tar med seg viruset til nye steder.

Ute av kontroll

Leger Uten Grenser er for øyeblikket den eneste organisasjonen som behandler mennesker som er rammet av viruset. Nå slår organisasjonen alarm.

– Epidemien er ute av kontroll. Når sykdommen dukker opp på nye steder i Guinea, Sierra Leone og Liberia, er risikoen stor for at den sprer seg til andre områder, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Bart Janssens.

Verdens helseorganisasjon har kalt inn helseministrene i de aktuelle landene til et møte i Ghana neste uke. Målet er å få myndighetene til å øke innsatsen og å samarbeide bedre på tvers av landegrensene.

For den norske sykepleieren er det viktig at pasientene blir pleiet av helsepersonell og ikke familien.

– Jeg er her for å bidra til å stanse denne epidemien. Det viktigste vi kan gjøre er å isolere og behandle pasientene inne på spesialenhetene, slik at familiene ikke blir smittet. Derfor er jeg glad for at det er jeg og ikke deres nærmeste som tar seg av dem, sier Overvoll.

Åpner nytt senter

Torsdag åpner Leger uten grenser et nytt behandlingssenter i Sierra Leone, der Overvoll er leder for sykepleierne.

– Vi ser at ved å gi pasientene drikke, medisiner, mat og vitaminer, øker det sjansene for overlevelse, sier Overvoll.

Sissel Overvoll gir en klem til Rose som har overlevd

18 år gamle Rose fra Guinea som akkurat har overlevd Ebola, får en klem av sykepleier Sissel Overvoll.

Foto: Amandine Colin / Amandine Colin/MSF

18 år gamle Rose var den første som ble kurert ved senteret i Gueckedou. Hjemme ventet en fire måneder gammel baby.

– Rose var veldig dårlig når hun kom til oss. Jeg hadde bare snakket med henne ikledd fullt smittevernutstyr, så det var utrolig godt å se henne frisk. Det var fantastisk å kunne gi henne en klem, sier Overvoll.

Ebola-land

SISTE NYTT

Siste nytt