NRK Meny
Normal

Krever at en av verdens største flyktningleir flyttes til Somalia

Kenya gir FN tre måneder på å flytte den enorme flyktningleiren i Dadaab til Somalia.

Verdens største flytningsleir

EN AV VERDENS STØRSTE: Leiren Dadaab i Kenya ble bygget i 1991 for 90.000 mennesker. Den var ment å være midlertidig. Nå bor 335.000 mennesker der. Her under en Eid-feiring.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters/NTB Scanpix

Kenya er siden de engasjerte seg militært i krigen i Somalia i 2011 blitt utsatt for terrorangrep en rekke ganger. Nå krever landet at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) flytter en av verdens største flyktningleir til Somalia innen tre måneder.

Kravet kommer i kjølvannet av terrorangrepet mot en høyskole i Garissa i begynnelsen av april, som den somaliske ekstremistgruppa Al-Shabaab sto bak, samt andre Al-Shabaab-angrep mot kenyanske mål, melder Reuters.

Kenyanske myndigheter har de siste årene anklaget Al-Shabaab og andre militante islamistgrupper for å gjemme seg blant flyktningene i Dadaab og å drive utstrakt rekrutteringsvirksomhet i leiren.

Presset øket på myndighetene

148 mennesker ble drept i angrepet i Garissa, og presset øker nå på myndigheten i Kenya om å gjøre mer for å stanse Al-Shabaab.

Nærmere 400.000 flyktninger bor i Dadaab-leiren, som egentlig består av tre leire og som drives av FNs flyktningkontor UNHCR med bistand av andre hjelpeorganisasjoner, deriblant Flyktninghjelpen.

Leiren ligger øst i Kenya, om lag ti mil fra grensen til Somalia. De aller fleste flyktningene i leiren kommer fra Somalia, men det finnes også flyktninger der fra Kongo og andre konfliktområder i Afrika.

Leiren ligger øst i Kenya

50 KVADRATKILOMETER: Flyktningleiren Dadaab ligger øst i Kenya, rundt 100 kilometer fra grensen til Somalia. Leiren dekker 50 kvadratkilometer og er en av de største i verden.

Foto: TONY KARUMBA / Afp/NTB Scanpix

Aldri vært begeistret for leiren

Dadaab-leiren ble opprettet på begynnelsen av 1990-tallet, da borgerkrigen i Somalia brøt ut og et stort antall somaliere flyktet over grensen til Kenya.

Kenyanske myndigheter har imidlertid aldri vært særlig begeistret for leiren, og flyktningene har ikke lov til å gå ut av leiren og inn på kenyansk territorium. De må enten holde seg innenfor gjerdene eller dra tilbake til Somalia.

Ville bygge gjerde mot Somalia

Kenyanske myndigheter har allerede satt i gang flere tiltak, blant annet stengte Kenya Hawala-systemet for overføring av penger som særlig somaliere bruker.

Allerede før jul uttalte kenyanske myndigheter at det ikke skulle være flere enn 150.000 flyktninger i Kenya, men forslaget ble stanset fordi det brøt med internasjonal rett.

I slutten av mars sa innenriksminister Joseph Nkaissery at Kenya ville bygge en 200 kilometer lang mur på en del av den 682 kilometer lange grensen mellom Kenya og Somalia. Myndighetene har også vurdert å bygge et gjerde mot Somalia.

En flyktningfamilie i Dadaab-leiren øst i Kenya

KRAV OM FLYTTING: En flyktningfamilie i Dadaab-leiren øst i Kenya, på grensen til Somalia. Nå krever Kenya at FN flytter leiren med nærmere 400.000 flyktninger.

Foto: Aas, Erlend / NTB SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt