Koronavaksinen fra Moderna har en fordel

Mens koronavaksinen fra Pfizer må dypfryses når den skal fraktes og lagres, kan Modernas vaksine lagres ved vanlige kjøleskapstemperaturer.

Koronavaksine fra Pfizer

Utviklingen av koronavaksiner går framover og nå finnes det to alternativer som kan krysse av for å være 90 prosent effektive.

Foto: Thomson Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Mandag fortalte vaksineprodusenten Moderna at deres koronavaksine er 94,5 prosent effektiv. Forrige uke sa Pfizer at deres kandidat er 90 prosent effektiv.

Samtidig som vaksinen fra Moderna er mest effektiv, kommer den med en annen fordel.

Den trenger ikke å fryses og kan lagres ved vanlige kjøleskapstemperaturer.

I motsetning må vaksinen fra Pfizer dypfryses ved frakt og lagring. Den kan også lagres ved kjøleskapstemperatur, men den holder seg ikke stabil like lenge som vaksinen fra Moderna gjør i kjøleskap.

Kan lagres i kjøleskap

Den sveitsiske partneren til Moderna, Lonza, jobber nå med å få satt produksjonene i gang i byen Visp i Wallis. Styreformannen i Lonza, Albert Baehny, sier i et intervju med den sveitsiske kringkasteren RTS at vaksinen må lagres og fraktes kaldere enn -20 grader.

Når den skal brukes kan vaksinen lagres nesten som i et vanlig kjøleskap, i en temperatur på mellom 2 og 8 grader.

– Da er den holdbar i 30 dager, sier Baehny.

Dette er standard for transport og oppbevaring, så det byr ikke på noen problemer, forklarer han.

Det neste som skjer nå er å få i gang produksjonen så raskt som mulig. Ifølge den sveitsiske styreformannen skal vaksinen lages på en produksjonslinje i USA og tre i Sveits.
I den lille byen Visp håper de å kunne starte i begynnelsen av desember.

– Det betyr at man kan ha de første dosene klare i Sveits i løpet av januar, sier Baehny.

Modernas vaksine skal være 94,5 prosent effektiv, ifølge de kliniske studiene.

– En vanlig influensavaksine er mellom 50 og 60 prosent effektiv, så dette er veldig lovende. Men det er for tidlig å si at vi er ute av tunnelen, vi har langt igjen, sier Albert Baehny.

Spesielle frysere

Koronavaksinen fra Pfizer må fraktes og lagres ved omtrent minus 70 grader celsius. Det er kaldere enn hva som er nødvendig for de fleste vaksiner, ifølge Business Insider.

Hvor kaldt vaksinen lagres avhenger av hvor lang levetid den skal ha. Desto varmere den lagres, desto kortere tid vil den være stabil.

Frakt og lagring inkluderer tørris, utstyr som overvåker temperaturen og spesielle frysere.

Sykehus og helsemyndigheter har forsøkt å kjøpe inn slike spesielle frysere for å lagre en eventuell vaksine fra Pfizer, skriver Reuters.

Selskapets vitenskapelige sjef har sagt til Business Insider at de jobber med en vaksine som ikke trenger å lagres på så lave temperaturer.

Noen er skeptiske til å ta en nyutviklet koronavaksine. Hva skiller denne vaksinen fra svineinfluensavaksinen?

Noen er skeptiske til å ta en nyutviklet koronavaksine. Hva skiller denne vaksinen fra svineinfluensavaksinen?

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt