Hopp til innhold

Aleksej Navalnyj er død, ifølge russisk fengsel: – Et varslet mord

Den russiske opposisjonspolitikeren skal være død. Flere mener Putin må holdes ansvarlig.

Alexei Navalny

PUTIN-KRITIKER: Navalnyjs var den mest profilerte kritikeren av Vladimir Putin da han i august 2020 ble forgiftet. Han returnerte til Russland etter behandling i Tyskland og ble da pågrepet.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Det er fengselsmyndighetene i regionen Jamal-Nenets, hvor Navalnyj har sittet fengslet, som kunngjør at han er død. De sier han skal ha mistet bevisstheten etter en spasertur og dødd.

En av Navalnyjs støttespillere, Ivan Zjdanov, sier det er høyst sannsynlig at han ble drept, ifølge Reuters.

Navalnyjs advokat er ventet å ankomme straffekolonien Kharp, der Navalnyj satt, lørdag morgen, sier talsperson Kira Jarmysj.

Kreml bekrefter også dødsfallet, men sier de ikke har informasjon om dødsårsaken.

USAs president Joe Biden sier på en pressekonferanse fredag kveld at «som resten av verden er jeg ikke overrasket, men rasende».

– Ikke la det herske noen tvil: Putin er ansvarlig for Navalnyjs død, sier Biden.

Meldingene om dødsfallet kommer i oppløpet til presidentvalget i Russland 17. mars.

Dette skal være de siste bildene av Aleksej Navalnyj, fra torsdag. I en videolenke fra fengselet spøkte han om å få ta del av den høye lønnen til dommeren.

Kona vet ikke om hun tror på meldingene

– Jeg vet ikke om vi skal tro på disse forferdelige nyhetene vi hører. Putin og regjeringen hans lyver ustanselig.

Det sa kona Julia Navalnaja i en tale i München kort tid etter at meldingene om dødsfallet kom.

– Hvis dette er sant, vil jeg si til Putin og vennene hans at dette ikke vil gå ustraffet hen, sier hun videre, og ber om støtte fra det internasjonale samfunnet til å kjempe mot de russiske myndighetene.

Yulia Navalnyj på en sikkerhetskonferanse i München kort tid etter at russiske fengselsmyndigheter meldte at mannen hennes Aleksen Navalnyj var død

Julia Navalnaja kommenterte meldingene om mannens dødsfall på en sikkerhetskonferanse i München fredag.

Foto: AP

Navalnyjs advokat, Leonid Solovjov, vil ikke kommentere det angivelige dødsfallet etter ønske fra familien. Det skriver opposisjonsavisa Novaja Gazeta.

Teamet hans opplyser at de ikke ønsker noen flere henvendelser fra mediene i øyeblikket, og sier de må finne ut om Navalnyj faktisk er død og hva som har skjedd.

Flere skylder på Russland

Seniorrådgiver Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen er tydelig i talen om Navalnyjs død.

Aage Borchgrevink

Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dette er beretningen om et varslet mord.

– Det var et veldig sannsynlig utfall av at han kom tilbake til Russland. Han visste hvordan det lå an, sier Borchgrevink.

Han vil fortsatt ta forbehold om hvorvidt Navalnyj er død, men hvis det stemmer:

– Det er åpenbart Kremls skyld at han er død.

Han vil ikke spekulere i hva som kan være dødsårsaken, men viser til at Navalnyj skal ha blitt behandlet svært hardt i fengsel.

– Det kan ha vært dette som har tatt livet av ham. Dette er risikoen alle løper, dersom de går ut på gata og demonstrerer mot Putin.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Navalnyjs død er et tegn på at Vladimir Putin gjør hva som helst for å beholde posisjonen sin.

– Det er opplagt at Putin drepte Navalnyj, sier han i en uttalelse.

Zelenskyj mai 23

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Russland er ansvarlige for Navalnyjs dødsfall.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Også Polens forsvarsminister Radoslaw Sikorski holder Putin ansvarlig.

– Han ble dømt i en rettssak på falske anklager, med falske bevis. Han ble satt i fengsel hvor han levde under forferdelige forhold. Vladimir Putin er ansvarlig for alt dette, uttaler Sikorski ifølge nyhetsbyrået AFP.

USAs utenriksminister Antony Blinken mener også at Russland er ansvarlig.

Støre: – Stor tragedie

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bruker sterke ord om situasjonen.

– Han var en politisk fange som døde i russisk fengsel. Russiske myndigheter bærer det hele og fulle ansvar for Navalnyjs tragiske død, sier han.

Til NRK sier han det er en stor tragedie at nok en demokratiforkjemper har blitt tatt livet av.

– Det er slik vi må se det. Å ende sitt liv i en fangeleir i Sibir hører til den totalitære russiske historien som mange hadde håpet skulle være historie. Men nå er det bekreftet igjen at dette er måten man behandler opposisjonelle på, sier han.

Støre sier Norge vil tydelig markere sin motstand opp mot det russiske valget i mars.

Les statsledere og andres kondolanser:

USA sin president Joe Biden
Evan Vucci / AP

Joe Biden, USAs president

– Det er ikke tvil. Putin er ansvarlig for Navalnyjs død, sier USAs president Joe Biden i en tale på Det Hvite hus.

Biden mener det ikke er grunn til å tro at Aleksej Navalnyj fortsatt lever.

DYabCIoyqE8
Kai Pfaffenbach / AP

Kamala Harris, USAs visepresident

– Dette er, så klart, forferdelige nyheter, som vi jobber med å bekrefte. Hvis vi får det bekreftet, vil dette være nok et tegn på Putins brutalitet. Uansett hvilken historie de forteller, la oss være tydelige: Russland er ansvarlig, sier Kamala Harris.

aeQ2jU6E5oY
Stephanie Lecoco / Reuters

Emmanuel Macron, Frankrikes president

– I dagens Russland blir frie sjeler sendt i gulag og fordømt til døden. Sinne og indignasjon. Jeg hyller minnet etter Aleksej Navalnyj, hans dedikasjon og mot. Mine tanker går ut til familien, hans kjære og det russiske folket, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på X.

PÅ EGEN HÅND 1: Donald Trump skal ha fortalt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at USA ikke kommer til å forsvare Europa i en krigssituasjon.
AP

Ursula von der Leyen, leder for EU-kommisjonen

– Dypt forstyrret og sørgende over nyhetene om dødsfallet til Aleksej Navalnyj. Putin frykter ingenting mer enn uenighet fra sitt eget folk. En dyster påminnelse om hva Putin og hans regime egentlig står for. La oss forene oss i kampen for å beskytte friheten og sikkerheten til de som våger å stå opp mot autokrati, skriver Ursula von der Leyen på X.

Canadas statsminister
BLAIR GABLE / Reuters

Justin Trudeau, Canadas statsminister

– Han var en så sterk forkjemper for demokrati, for friheter for det russiske folket. Det viser virkelig hvor langt Putin vil gå for å undertrykke enhver som kjemper for frihet for det russiske folket. Det er en tragedie og det er noe som får hele verden til å bli minnet om akkurat hva slags monster Putin er, sier Justin Trudeau til CBC Radio.

Rishi Sunak
SUSANNAH IRELAND / AFP

Rishi Sunak, Storbritannias statsminister

– Dette er forferdelige nyheter. Som den sterkeste talsmannen for russisk demokrati, viste Aleksej Navalnyj utrolig mot gjennom hele livet sitt. Mine tanker er med kona hans og folket i Russland, for hvem dette er en enorm tragedie, skriver Rishi Sunak på X.

Kaja Kallas
Pavel Golovkin / AP

Kaja Kallas, Estlands statsminister

– Aleksej Navalnyjs død er enda en mørk påminnelse om det lovløse regimet vi har å gjøre med - og hvorfor Russland og alle de ansvarlige må holdes ansvarlige for hver av deres forbrytelser. Mine kondolanser. Tenker på alle de som fortsatt sitter bak murene for sine politiske synspunkter, skriver Kaja Kallas på X.

Mark Rutte
SEM VAN DER WAL / AFP

Mark Rutte, Nederlands statsminister

– Dette viser den ekstraordinære brutaliteten til det russiske regimet. Navalnyj kjempet for demokratiske verdier og mot korrupsjon. Han betalte for dette med livet sitt mens han var fengslet under de strengeste og mest umenneskelige forholdene. Jeg ønsker hans familie, kjære og alle som kjempet sammen med ham for endring i Russland mye styrke, skriver Mark Rutte på X.

Statsminister Mette Frederiksen i Danmark
PHILIP DAVALI / AFP

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister

– Jeg er absolutt ikke overrasket. Det er nettopp det som er problemet vårt: Vi blir ikke overrasket. Dette er enda en brikke på spillbrettet som viser hva og hvem vi har med å gjøre, sier Mette Frederiksen til danske DR.

Olaf Scholz
POOL / Reuters

Olaf Scholz, Tysklands forbundskansler

– Jeg er dypt lei meg over dødsfallet til Aleksej Navalnyj. Han kjempet for demokrati og frihet i Russland - og tilsynelatende betalte han med livet for sin tapperhet. Disse forferdelige nyhetene viser nok en gang hvordan Russland har forandret seg og hvilken type regime som er ved makten i Moskva, skriver Olaf Scholz på X.

Mener Vesten har trukket konklusjoner for tidlig

Rett etter at meldingene om dødsfallet kom, var president Vladimir Putin direkte på statlig TV. Han kommenterte ikke meldingene om dødsfallet.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zaharova, skriver i en oppdatering på Telegram at Nato-lederes reaksjoner på nyheten er «avslørende».

– Den rettsmedisinske rapporten er ikke klar ennå, men Vesten har allerede trukket konklusjoner, skriver hun.

Ifølge det russiske, statseide nyhetsbyrået Tass ber det russiske utenriksdepartementet USA om å vente med sine beskyldninger mot Kreml til obduksjonsrapporten foreligger.

Den russiske påtalemyndigheten advarer befolkningen mot å mønstre til massedemonstrasjoner etter dødsfallet. Det melder det statlige nyhetsbyrået Ria ifølge Reuters.

Les også Slik har det gått med dem som la seg ut med Putin

Putin - demonstrasjon i St. Petersburg

Sterke reaksjoner

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier meldingene om dødsfallet er dypt tragiske og omtaler det som en trist dag for demokratiet.

münchen-intervjuer-160224

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var i München da han kommenterte meldingene om Navalnyjs dødsfall.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Navalnyj var en politisk fange som døde i russisk fengsel og det betyr at russiske myndigheter bærer et stort ansvar, sier han.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at alle fakta må på bordet om Aleksej Navalnyjs død.

– Russland må svare på alvorlige spørsmål, sier han.

nalanvyj i retten viser fredsteikn til pressa

Navalnyj viser fredstegn til pressen i retten.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

En kilde til det statseide, russiske nyhetsbyrået RT skal ha sagt at Navalnyj døde av blodpropp. Den forklaringa er den russiske fredsprisvinneren Dmitrij Muratov skeptisk til.

– Jeg er sikker på at blodproppen (hvis det var det) er en direkte konsekvens av det 27. oppholdet i fengsel. Aleksej Navalnyj ble torturert og torturert i tre år, sier Muratov til opposisjonsavisa Novaja Gazeta, ifølge Reuters.

Politikeren Boris Nadezjdin er en av få i Russland som åpent kritiserer Putin og krigen mot Ukraina. Han reagerer med sorg på meldingene om Navalnyjs død.

– Jeg ber til gud om at informasjonen viser seg å være usann. Aleksej er en av de mest talentfulle og modige menneskene jeg har kjent i Russland.

– Viser hvor langt Putin er villig til å gå

Russland-rådgiver Ane Tusvik Bonde i Amnesty sier det er forferdelige nyheter om det viser seg å stemme at Navalnyj er død.

– Det sier noe om hvor langt Putin er villig til å gå for å kneble og stille ned de kritiske røstene i Russland. Putin har jo brukt de siste årene på å prøve å knekke en av de viktigste kritiske stemmene, sier hun.

navalny og kona på fly

Navalnyj og kona på fly fra Berlin til Moskva i 2021.

Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

En av Norges fremste Russland-kjennere, Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen, vil ennå ikke snakke om Navalnyj som om han er død.

Det er for tidlig så lenge det ikke er bekreftet fra uavhengige kilder, siden hun mener man ikke kan stole på russiske fengselsmyndigheter.

Heller ikke Navalnyjs mor ønsker noen kondolanser ennå, ifølge den russiske opposisjonsavisa Novaja Gazeta.

– Jeg vil ikke ha kondolanser, skriver moren Lyudmila Navalnyja på Facebook, ifølge avisa.

Hun skal ha møtt sønnen mandag denne uka, og sier han var frisk og glad da.

Giftige truser, spionasje og leiemordere – historien om drapsforsøket på Navalnyj er som hentet ut av en spionroman.

Kritiker av Putin

Navalnyj har blitt særlig kjent for avsløringene sine av korrupsjon i det russiske maktapparatet.

Navalnyj var den mest profilerte kritikeren av Vladimir Putin da han i august 2020 ble forgiftet. Han returnerte til Russland etter behandling i Tyskland og ble da pågrepet.

putin og nalanyj, to portrettbilde i eitt

Navalnyj var den mest profilerte kritikeren av Vladimir Putin.

Foto: Mladen Antonov/Tiziana Fabi / AFP

Han har inntil nå sittet fengslet i en straffekoloni i Jamal-Nenets, nord i det sentrale Russland. Han har sonet flere ulike straffer på til sammen over 30 år.

I 2022 ble han satt på lista over terrorister og ekstremister i Russland. I 2020 ble han utsatt for et drapsforsøk. Han mener personer tilknyttet den russiske sikkerhetstjenesten stod bak.

Navalnyj har lenge stått fast ved at beskyldningene er forfalsket for å stanse hans politiske ambisjoner.

I 2021 tok han imot Sakharov-prisen, EUs pris for menneskerettigheter.

Kritikk mot krigen i sosiale medier gjorde at Olesia havnet på Vladimir Putins terrorliste. Det koster å trosse Russlands mektige mann. Programleder er Eline Buvarp Aardal.

Kritikk mot krigen i sosiale medier gjorde at Olesia havnet på Vladimir Putins terrorliste. Det koster å trosse Russlands mektige mann. Programleder er Eline Buvarp Aardal.

SISTE NYTT

Siste nytt