Hopp til innhold

- Vinner ikke valget på dyr bensin

- Du skal elske bilen, men hate bensinen!

Mona Sahlin og Fredrik Reinfeldt
Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

Kjell Pihlstrøm - byline

Uttalelsen kom fra den rødgrønne statsministerkandidaten Mona Sahlin i duellen med statsminister Fredrik Reinfeldt i Sveriges Television i går kveld.

Temaet var miljø og klima, og Sahlin skulle forsvare sitt og den rødgrønne opposisjonens forslag om å øke bensinavgiften med 49 øre i kommende riksdagsperiode.

Mona Sahlin hevder et slikt forslag vil være med på lette overgangen til alternativt og fornybart drivstoff og mener det er modig og ærlig å fremme det før valget den 19. september.

Men noe populært forslag er det ikke, noe statsminister Fredrik Reinfeldt selvfølgelig ikke unnlot å påpeke. Han avviste det og mente ikke minst å ha svenske utkantstrøk i ryggen, noe han trolig har rett i.

Reinfeldt mener likevel at Sverige er et foregangsland i miljøpolitikken med mål om å redusere co2-utslippet med 40 prosent i 2020, sammenliknet med 1990.

Skattelette mot velferd

Inntil nå har miljøspørsmål så å si vært borte i den svenske valgkampen. I gårsdagens TV-duell kom altså temaet opp med bensinavgiften som symbol på at de rødgrønne har høyere ambisjoner enn regjeringen.

Men det vinner de ikke valget på.

I en debatt som ellers gikk langs vante spor med skatt, trygd, arbeidsløshet og lommebok som de bærende temaer, klarte ikke Sahlin å få inn noen avgjørende treffere som kan rokke ved Fredrik Reinfeldts klare favorittstempel i kampen om statsministerposten.

Dertil er Reinfeldt for rutinert og dreven i sitt forsvar for skattelette på arbeid.

Riktignok er han ikke like sterk når han skal begrunne lavere ledighetstrygd og svekket sykelønnsordning.

I gårsdagens store TV-duell forsøkte Mona Sahlin iherdig å utnytte nettopp det.

Hun var skarp og på offensiven da hun hevdet at den borgerlig skattepolitikken øker forskjellene mellom fattig og rik, mellom folk i arbeid og dem som faller utenfor. I stedet tilbyr hun en tradisjonell sosialdemokratisk velferdspolitikk med rause trygdeordninger og nei til skattelette.

Men det er kanskje der problemet ligger. Mona Sahlins tilbud til velgerne er nettopp det tradisjonelle. For mange velgere kan det virke som om hun vil stille klokka tilbake.

Når høyremannen Fredrik Reinfeldt til og med er mange LO-medlemmers favoritt, har noe skjedd i Sverige.

Landets lønnstakere har rett og slett stor tillit til en moderat statsminister som har gitt dem flere hundrelapper i skattelette i måneden.

Gårsdagens TV-duell var sett på som kanskje Mona Sahlins siste mulighet til å snu stemningen. Hun gjorde tapre forsøk, men det holder trolig ikke helt til mål.

SISTE NYTT

Siste nytt