Hopp til innhold

Borgerlige øker ledelsen i Sverige

De borgerlige regjeringspartiene fester grepet og har en ledelse på nesten ti prosentpoeng på de rødgrønne bare en uke før valget.

Partilederne i Alliansen

Partilederne i Alliansen, fra venstre Göran Hägglund (Kristdemokraterna), Jan Björklund (Folkpartiet), Maud Olafsson (Centern) og Fredrik Reinfeldt (Moderaterna), går valget neste søndag optimistisk i møte.

Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

Alliansen, bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centern og Kristdemokraterna, har dermed sikret et solid forsprang på den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Regjeringspartiene i Alliansen har en samlet oppslutning på 51,7 prosent på målingen. Opposisjonen må nøye seg med 42 prosent.

Det viser den ferske meningsmålingen utført av SIFO for Svenska Dagbladet.

Sahlin må vinne 300.000 velgere

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna er Sveriges største parti med 31,4 prosents oppslutning.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i 65 av de siste 78 årene, men nå går partileder i Mona Sahlin i stadig kraftigere motvind. På den nye målingen får Socialdemokraterna en oppslutning på 28,7 prosent, drøye seks prosentpoeng under det svake valgresultatet i 2006.

Mona Sahlin

Valget 19. september blir vinn eller forsvinn for Mona Sahlin.

Foto: SUSLIN, MAJA / Scanpix

Partiet sliter med å holde på de antatte kjernevelgerne. Målingen viser at ikke engang halvparten av LO-medlemmene stemmer sosialdemokratisk.

For at det skal være håp om en rødgrønn seier etter at svenskene har gått til valgurnene om en uke, må de rødgrønne vinne rundt 300.000 flere stemmer enn de har i dag, samtidig som Alliansen må miste tilsvarende mange.

– Kun valgresultatet som gjelder

Det øynet de kanskje et lite håp om å klare i går, da en måling viste at nærmere 1,2 millioner svenske velgere fremdeles er åpne for å skifte side i valget. Spesielt usikre er de borgerlige velgerne.

– Vi er såpass nær valget at det bare er valgresultatet som gjelder. Vi vet at vi har hard jobbing foran oss, sier Socialdemokraternas partisekretær Ibrahim Baylan.

SISTE NYTT

Siste nytt