Hopp til innhold

Kan han vinne en gang til?

Fredrik Reinfeldt, som har kallenavnet «pappaen til Albert Åberg», er den ubestridte sjefen både i Moderaterna og i Sverige. Det var det ikke mange som hadde trodd.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reindfeldt har vokst fra å være sjef for en snublefot-regjering til å styre Sverige med stø hånd.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Nå er det Reinfeldt som er statsminister og Carl Bildt hans utenriksminister.

«Alle ser ut som Bildt»

Det var i 1994, etter at den borgerlige trepartiregjeringen hadde tapt valget, at Reinfeldt som Moderaternas ungdomsleder gikk til frontalangrep på partileder og avgående statsminister Carl Bildt.

Han mente Bildt hadde fått en altfor stor dominans i partiet. Han la ikke fingrene imellom vedrørende den øvrige partiledelsen heller, som han beskrev som Carl Bildt-kopier. «Bunkergänget» ble Bildt-kretsen kalt på partimunne.

Fredrik Reinfeldt og Carl Bildt

Ikke perlevenner på 1990-tallet, Fredrik Reinfeldt og Carl Bildt.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Boken «Nostalgitripp», hvor han gjentok synspunktene, helte bensin på det ulmende bålet.

I februar 1995 måtte han inn på teppet til gruppeledelsen i Riksdagen, i det han siden har beskrevet som en eneste lang utskjelling.

Etter det veide han sine ord og sin kritikk mer på gullvekt. Men det gikk fire år før han igjen fikk et viktig partioppdrag.

Venner igjen

Overraskelsen var stor, da Fredrik Reinfeldt som statsminister tok Carl Bildt inn i regjeringen etter valgseieren i 2006.

For mens Bildt hadde meklet fred på vegne av FN på Balkan, hadde Reinfeldt blitt partileder i Sverige.

Bildts skatteminister, Bo Lundgren hadde kastet inn kortene som partileder etter det svært dårlige valgresultatet i 2002. Selv om Lundgren ble betegnet som «Bildt-kopi», tok han kritikken på alvor og skiftet ut store deler av «Bunkergänget». Blant annet med Reinfeldt.

Derfra gikk det oppover.

Moderat-familie

Der hans konkurrent Mona Sahlin kommer fra arbeiderklassen, kommer Reinfeldt oppskriftsmessig fra middelklassen. Og har en familie som er mer enn i gjennomsnittet interessert i det konservative svenske partiet.

Fredrik og Felippa Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt og kona Filippa er begge politikere.

Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

Faren var engasjert i politikken og satt i kommunestyret for Moderaterna i hjemkommunen Täby. Kona Filippa er heltidspolitiker for partiet i Stockholm.

Selv har Reinfeldt vært Moderaterna-medlem siden han var 18 år. Han anses ikke for å være den som slår ut håret, og regnes som litt kjedelig og veldig ordentlig.

Han har fått kallenavnet «pappaen til Albert Åberg» på grunn av en viss likhet i utseende.

«Det nye arbeiderpartiet»

Få hadde trodd at Reinfeldt skulle få høyrepartiet Moderaterna til å kalle seg det nye arbeiderpartiet i Sverige. At sjefen sjøl skulle forsvare den svenske velferdsstaten, var også uventet.

For det er ikke bare «Nostalgitripp» som står på den nåværende statsministerens utgiverliste. I 1993 kom «Det sovande folket».

I boken gikk han til angrep på den svenske velferdsstaten, slik den var bygget opp under ideen om «folkhemmet». Han ønsket en liberal samfunnsorden, hvor hver enkelt tok ansvar for seg selv.

«Vi ønsker ikke et samfunn hvor folk sulter, men utover det skal ingen andre standardkrav skattefinansieres», het det i boken.

Fredrik Reinfeldt og kronprinsesse Victoria

Det var Reinfeldt som ble vert for kronprinsesse-bryllupet som svenskene ventet på i mange år.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Da han tok over partiledelsen i 2003, la han om kursen. Vekk fra Moderaternas mange krav om omfattende skattelettelser for alle, og vekk fra kritikken av velferdsstaten.

Folk skulle stimuleres til arbeid, hovedtyngden av den svenske velferdsstaten skulle finslipes heller enn avvikles. Skattelettelsene skulle gå først til de med lav- og middelsinntekt.

Kritikerne i partiet mener at Reinfeldt lyder som en sosialdemokrat. Motstanderne sier at han har rappet Socialdemokraternas kjernesak: arbeid for alle.

Men Reinfeldt vant valget, sammen med de tre andre partiene i Alliansen, som han tok initiativet til i 2004.

Video Borgerlig valgseier i Sverige i 2006

Etter 12 år var det duket for maktskifte i Sverige.

Reddet av krisen

Regjeringen snublet stort i starten, på grunn av ubetalte TV-lisenser, svart arbeid og skatteplanlegging. De første ukene brukte statsministeren til å beklage på TV og til å bytte ut statsrådene. Statsministeren selv ble beskyldt for underbetaling av barnepassere. Mens en svært beruset statssekretær ble tatt i å kysse en TV-journalist offentlig.

Etter opprydningene var det ikke mange som så så mye til statsministeren.

Heller ikke EU-formannskapet, som hadde brakt forgjengeren Göran Persson til topps på popularitetslisten igjen, gjorde underverker. For ingen brydde seg lenger om statusoppdraget i 2009.

Finansminister Anders Borg kommer med statsbudsjettet

Finansminister Anders Borg og Fredrik Reinfeldt er Sveriges nye radarpar.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Onde tunger hevder at Reinfeldt & Co. ble reddet av finanskrisen. For det var da det gikk oppover og svenskene lærte seg å like den trygge Albert Åberg-pappa-kopien.

Anders Borg, som hadde ett krav for å si ja til finansministerjobben: at han slapp å klippe hestehalen, anses for å ha gjort en god jobb med å lose Sverige gjennom den økonomisk turbulente tiden sammen med sin sjef.

I likhet med Reinfeldt, har han beveget seg et godt stykke fra sine opprinnelige liberale meninger.

Det har blitt skattelettelser, men i størst monn for de med vanlige inntekter. Nå står pensjonistene for tur. Regjeringen har fått mye kritikk for å ha kuttet i arbeidsledighetstrygder og sykepenger, men forsvarer seg med at skal folk gidde å jobbe, må det lønne seg.

Hele Sverige i jobb

Ja, hele Sverige må innstille seg på å jobbe.

Fra finansdepartementet erklærte finansminister Borg da han varslet at alkoholavgiftene skal opp:

- Svenskene skal jobbe og ikke «supe».

Personellet på sykehusene og aldershjem må gi bedre omsorg med mer kvalitet. Skoleelevene må også brette opp ermene, nå skal karakterer gis fra sjetteklasse og disiplinen strammes opp.

Mange unge faller fra i skolen og ut i arbeidsledighet, og regjeringen gjeninnfører en rekke yrkesfaglige linjer. «Ikke alle egner seg som akademikere», heter det. Med en arbeidsledighet på 20 prosent for yngre arbeidstakere, mener de det må tenkes nytt, eller hente opp igjen gamle løsninger som funker.

Socialdemokraterna frykter at Reinfeldt skal snu opp ned på folkhemmet. Selv mener han at han bedriver modernisering i en stivnet svensk stat.

Selv med nær 10 prosent arbeidsledighet, har Reinfeldt klart å få svenskene til å tro at han er bedre til å skaffe jobber til svenskene enn det svenske arbeiderpartiet og rivalen Mona Sahlin.

Det er et godt utført kunststykket.

SISTE NYTT

Siste nytt