Hopp til innhold

Koloni av keiserpingviner utryddet av iskollaps

Verdens nest største koloni av keiserpingviner er utryddet etter en iskollaps i Antarktis.

Keiserpingviner

Forskere har varslet en dramatisk nedgang i antall keiserpingviner på verdensbasis.

Foto: Peter Fretwell / AP

Vanligvis flokker mellom 15.000 og 24.000 par til Halley Bay i hekkesesongen.

Keiserpingviner

Keiserpingviner i Halley Bay i 2010.

Foto: Peter Fretwell / AP

Det er mellom 5 og 9 prosent av alle keiserpingviner i hele verden, og området har lenge vært regnet som et stabilt og trygt sted for hekkende pingviner.

I oktober 2016 kollapset imidlertid sjøisen i Halley Bay etter en periode med kraftig uvær.

Siden den gang er det ikke registrert noe hekking i det hele tatt, opplyser British Antarctic Survey, som har overvåket området ved hjelp av satellittbilder.

– Vi har ikke sett en kollaps av denne størrelsen på 60 år, sier Phil Trathan, som er en av forfatterne av en rapport i Antarctic Science.

Keiserpingvinene trenger stabil is i hele hekkesesongen, som varer fra april til desember. Dersom sjøisen sprekker opp før desember, har ikke de nyfødte pingvinene kraftige nok fjær til å begynne å svømme. Dermed drukner de, skriver BBC.

Venter dramatisk nedgang

Selv om Halley Bay-kolonien er borte, er det registrert en kraftig vekst i Dawson-Lambton-kolonien fem mil unna.

Halley Bay

Satellittbilder av pingvinavføring har gjort det mulig å anslå hvor mange hekkende par som oppholder seg på isen i Halley Bay-kolonien.

Foto: Peter T. Fretwell / AP

Det kan tyde på at flere av de voksne pingvinene har klart å komme seg dit, men ikke alle.

– Bildene har vist helt tydelig at det har vært en katastrofal svikt i hekkingen på dette stedet de siste tre årene, sier Thathan.

Forskerne i British Antarctic Survey sier de ikke kan slå fast at endringene i sjøisen ved Halley Bay er en direkte konsekvens av klimaendringer, men varsler en dramatisk nedgang i antall keiserpingviner på verdensbasis.

– Selv om vi tar høyde for flere nivåer av miljøbetinget usikkerhet, viser forskningen at antall keiserpingviner kommer til å synke dramatisk. Det ventes en nedgang på 50-70 prosent før utgangen av dette århundret, ettersom sjøisen endrer seg på grunn av klimaendringer, sier Trathan.

Keiserpingviner er den største pingvinarten i verden. De kan bli 20 år gamle, og en fullvoksen pingvin veier rundt 40 kilo.

SISTE NYTT

Siste nytt