Knapp på mobilen skal hindre voldtekt

India vil kreve fysiske panikk-knapper på alle mobiltelefoner for å forebygge vold mot kvinner.

Kvinne i India gråter i begravelse til datteren som ble voldtatt og satt fyr på

VOLDTEKT ET STORT PROBLEM I INDIA: Moren til en 16 år gammel Indisk jente som ble voldtatt og satt fyr på, gråter ut under datterens begravelse i mars i år. Hun ble funnet av foreldrene som hørte skrik fra takterrassen

Foto: STRINGER / Afp

I et forsøk på å hindre kriminalitet mot kvinner, vil alle mobiltelefoner som selges i India pålegges å ha en panikk-knapp installert i begynnelsen av neste år. Minister for telekommunikasjon i India, Ravi Shankar Prasad, skriver på Twitter at den nye regelen trer i kraft i januar 2017.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ifølge nettstedet techcrunch fungerer knappen slik at den sender et varsel til politiet og utvalgte venner når man trykker på den.

Over 34 000 voldtas hvert år

Indiske kvinner og barn er spesielt utsatt for seksuelle overgrep fordi temaet er både skam- og tabubelagt. Etter at en ung kvinne ble gjengvoldtatt på en buss i 2012 er fengselsstraffene doblet, og tallet på anmeldelser skal ha økt kraftig.

Likevel blir minst 93 kvinner i India voldtatt hver dag, dvs. rundt 34 000 i året ifølge statistikk fra National Crime Records Bureau (NCRB). Dette er bare tallene fra de voldtektene som faktisk blir anmeldt, mørketallene er store.

  • Les også Indisk jente (15) voldtatt og påtent
    Sørgende bærer kroppen til den 16 år gamle jenta i India som ble voldtatt og påtent i mars 2016

    ET VOLDTEKTSOFFERS BEGRAVELSE: Sørgende i India bærer kroppen til den voldtatte 16 åringen som ble funnet på taket av hennes hjem, med 95 prosent av kroppen forbrent i mars 2016.

    Foto: STRINGER / Afp

Mobil mot voldtekt

Nå skal mobilen tas i bruk i håp om å få ned volden mot kvinner. Ved siden av panikk-knappen må alle mobiler innen 2018 være utstyrt med teknologi som til enhver tid holder rede på hvor mobilen befinner seg.

Laster Twitter-innhold

Panikknappene vil bli aktivisert ved å trykke på "5" eller "9" -tasten; på smarttelefoner, eller ved å trykke tre ganger på strømknappen. Mobiler som blir solgt før regelen trer i kraft kan oppgraderes ved servicesentre.

Det finnes i dag flere sikkerhetsapper til mobil som er laget spesielt for kvinner i India.

MER OPPMERKSOMHET RUNDT VOLDTEKT: Kvinner som demonstrerer for at voldtektsmenn skal få høyest mulig

MER OPPMERKSOMHET RUNDT VOLDTEKT: Kvinner som demonstrerer for at voldtektsmenn skal få høyest mulig straff er blitt stadig mer vanlig i India

Foto: Bikas Das / Ap

Men den indiske regjeringen har bestemt at det er bedre med en fysisk knapp på mobilen siden "en kvinne i nød ikke har mer enn et sekund eller to til å sende ut en nødmelding før en mulig overgriper har kontroll over situasjonen ".

Barne- og familiedepartementet i India begynte å jobbe for en slik panikk-knapp funksjon for to år siden. India har også gjort flere tiltak for å forbedre nødresponsen, f.eks. ved at man kan ringe 112 for alle nødanrop. I enkelte deler av landet kommer det nå også opp hjelpetelefoner for kvinner som opplever vold.

Voldtas av en man kjenner

Panikk-knappen og hjelpetelefonen er en start men ingen garanti for færre voldtekter hevder aktivister. Statistikken fra NCRB viser nemlig at i 94 prosent av voldtektene kjente den voldtatte til overfallspersonen, det var enten familie, naboer eller venner.

Aktivister hevder også at rettssystemet er trege med å straffeforfølge voldtektssaker slik at tilliten til rettssystemet er svært lav. Det kan ikke løses av en knapp på mobilen eller et telefonnummer.

SISTE NYTT

Siste nytt