Hopp til innhold

706 voldtektssaker anmeldt – én endte med domfellelse

På dagen ett år etter gjengvoldtekten i New Delhi som rystet verden, er det fortsatt den eneste voldtektssaken i fjor i den indiske hovedstaden som har endt med at noen er blitt dømt.

Demonstranter i India

Demonstranter i New Delhi 6. september i år protesterer mot at ingen er arrestert etter en gjengvoldtekt i byen Muzafarnagar i oktober i år. Etter opptøyene i Muzafarnagar i oktober ble 13 voldtekter anmeldt, men ingen er arrestert i sakene.

Foto: Raveendran / AFP

Demonstranter i New Delhi

En mann med sin datter på skuldrene under en av de mange store demonstrasjonene i India etter gjengvoldtekten i fjor.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Demonstrant i Bangalore

En kvinne under en demonstrasjon mot voldtekt i Bangalore 21. desember i fjor.

Foto: Manjunath Kiran / AFP

Hun er bare kjent som «Nirbhaya» - «Fryktløs» – fordi navnene til voldtektsofre ikke kan offentliggjøres etter indisk lov.

Selv om hennes virkelige navn ikke er kjent, er «Nirbhaya» blitt et symbol for kvinners stilling i India og de farer de er utsatt for.

16. desember i fjor – på dagen ett år siden i dag, var hun på vei hjem sammen med kjæresten etter å ha vært på kino i New Delhi.

De ble angrepet av seks menn, hun ble gjengvoldtatt og brutalt maltraktert med en jernstang. To uker senere døde «Nirbhaya» på et sykehus i Singapore.

Gjengvoldtekten vekket raseri i India, og førte til store demonstrasjoner over hele landet.

Fire dømt til døden

Oppmerksomheten rundt saken førte til at politiet gjennomførte en grundig etterforskning.

Saken ble også sendt gjennom det vanligvis langsomme indiske rettsvesenet med ekspressfart, noe som førte til at fire av voldtektsmennene ble dømt til døden i september.

To andre menn var også tiltalt for ugjerningen. En tok livet sitt i fengsel, og den andre er dømt til tre års rehabilitering ettersom han var mindreårig da overfallet fant sted.

Eneste der noen er dømt

Saken til «Nirbhaya» er spesiell i indisk sammenheng fordi noen ble dømt for å ha utført voldtekten,

Tall fra Guardian viser at 706 voldtekter ble anmeldt i 2012, men bare i saken til «Nirbhaya» ble noen dømt.

Selv om oppmerksomheten rundt voldtektssaker har økt det siste året, er det ikke tegn på at sakene blir tatt mer alvorlig av politiet.

I perioden rett etter voldtekten fra 16. desember 2012 til 4. januar 2013. ble det levert inn 64 voldtektsanmeldelser og 501 anmeldelser for seksuell trakassering til politiet i New Delhi.

Bare i fire av sakene satte politiet i gang etterforskning.

Flere anmelder

Selv om ikke politiet etterforsker flere voldtektssaker, har flere ofre turt å stå frem det sist året.

I New Delhi har dobbelt så mange voldtektsofre gått til politiet med sine saker i årets ni første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Når det gjelder India som helhet er ikke tallene klare, men Det nasjonale forbrytelsesarkivet opplyser til nyhetsbyrået AFP at årets tall komme til å være høyere enn fjorårets 24.923 voldtektssaker.

Noen aktivister sier at det er et positivt trekk at flere saker blir anmeldt, ettersom det viser at flere kvinner tar opp kampen mot skammen og ydmykelsen som tradisjonelt har fulgt voldtekt i India.

For andre er det imidlertid en lang vei å gå for det indiske samfunnet når det gjelder hvordan voldtekter behandles.

– Det stemmer at samfunnet er blitt mer følsomt overfor voldtektsofre nå, men det fortsatt en lang vei å gå. Ingen kan nekte for at det pågår en voldtektsepidemi i dette lander, sier Ranjana Kumari, som leder det Delhi-baserte Senter for samfunnsforskning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mor til voldtektsoffer

Moren til voldtektsofferet «Seema» viser frem en genser som tilhørte datteren.

Foto: Sajjad Husain / AFP

Verre på landsbygda

Mens voldtekt er tatt mer på alvor i de indiske storbyene, er lite endret på landsbygdene.

En som opplevde det var 15 år gamle «Seema». 1. januar i år ble hun kidnappet av seks menn og voldtatt i landsbyen der hun bodde, cirka to timer fra hovedstaden New Delhi.

Seemas mor

«Seemas» mor skjuler ansiktet sitt når hun forteller datterens historie.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP

15-åringen ble voldtatt to uker etter at «Nirbhaya» var voldtatt i New Delhi, og følte seg oppildnet av demonstrasjonene som på gikk rundt om i landet.

Hun gikk til politiet og anmeldte saken, i håp om at de nye tidene skulle føre til at voldtektsmennene ble tatt og straffet.

Månedene etter anmeldelsen viste både politiet og samfunnet rundt «Seema» viste at lite hadde endret seg i landsbyen.

Politiet gjorde lite, bortsett fra å innkalle «Seema» til stadig nye avhør, og av naboer og andre i landsbyen ble hun trakassert for selv å ha være skyld i å ha blitt voldtatt. Det forteller moren hennes til nyhetsbyrået AFP.

Selv kan ikke «Seema» lenger fortelle sin historie. Et halvt år etter voldtekten orket hun ikke mer og tok sitt eget liv.

– Hun var modig og ønsket å slåss. Men det ble for mye for henne til slutt, sier moren hennes.

Ti år gjennom rettsvesenet

De som voldtok «Nirbhaya» endte i fengsel, mens «Seemas» voldtektsmenn fortsatt går fri.

Ett år etter gjengvoldtekten som rystet India er det «Seemas» sak som er hverdagen for ofrene. Og voldtektsmennene vet det.

– Forbryterne vet at det indiske politiet og rettsvesenet vil bruke ti år eller mer på å straffeforfølge dem. Systemet er korrupt og mange lykkes i å kjøpe seg fri, sier Tanpreet Singh, en 26 år gammel forretningsmann fra New Delhi, til nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt