Hopp til innhold

Tjener en årslønn om dagen – nå slåss han om et splittet, hvitt USA

Mitt Romneys enorme formue underbygger de stadig dypere forskjellene blant hvite amerikanere. Det er den viktigste grunnen til at Newt Gingrich nå truer Romneys grep om den republikanske nominasjonen.

Mitt Romney under et valgmøte i Florida

Denne uken er Mitt Romney i Florida og forsøker på klassisk amerikansk vis å tekke velgerne.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

USA-valg: Tove Bjørgaas
Foto: NRK

En gjennomsnittlig amerikansk familie tjente 301 300 kroner i 2010. Mitt Romney tjente drøye 342 000 kroner hver dag dette året.

De svimlende forskjellene i USA har fått tusenvis av amerikanere til å okkupere Wall Street og andre gater rundt omkring i dette landet de siste månedene.

Men millioner av lavlønte her ville aldri drømme om å demonstrere for likelønn.

For et flertall av hvite, lavtlønte amerikanere stemmer på Republikanerne. De mener det er uamerikansk å betale skatt som staten skal omfordele.

Mange amerikanere har lite til overs for Robin Hood, eller Barack Obama for den saks skyld.

De tror på hardt arbeid, militærtjeneste og kirkegang. Og de synes den sittende presidenten er en skremmende venstrevridd politiker som må ut av Det hvite hus.

Olabukse eller slips

Mitt Romney har i mer enn ett år allerede forsøkt å overbevise disse velgerne om at han er som dem.

Forretningsmannen stiller nesten alltid på valgmøter i dongeribukser og skjorte uten slips.

Han prøver å se ut som en helt vanlig, hardt arbeidende hvit amerikaner fra Iowa, Sør-Carolina eller Florida. Men selv om han stadig er favoritt til å bli nominert, er et økende antall velgere skeptiske.

De ser nå også en mann som tjente 126 millioner kroner i 2010 uten å gjøre annet enn å administrere sine egne investeringer. Og til alt overmål betalte han bare 14 prosent av inntekten i skatt.

Selv om republikanske velgere altså er tilhengere av lave skatter, har det etter offentliggjøringen av skatteoppgjørene hans denne uka, gått opp for mange hvor rik Mitt Romney faktisk er.

Video Newt Gingrichs South Carolina-tale

Newt Gingrich tok en overlegen seier i Sør-Carolina. Nå venter Florida.

Foto: Nyhetsspiller

Kamp mot eliten

Newt Gingrich går helst i dress. Han trenger ikke olabukser for få mannen i gata over på sin side. Det viste han med den overlegne seieren i Sør-Carolina.

Det er heller ikke hovedgrunnen til at han når fram til stadig flere lavtlønte, hvite amerikanere.

Mange vanlige folk synes rett og slett Newt Gingrich virker fornuftig.

De bryr seg ikke om hvor mange koner og elskerinner har hatt, eller at han er svært upopulær i Washington D.C. De kan ikke fordra elitene i den amerikanske hovedstaden.

En del av dem sympartiserte med Tea Party-kandidatene ved kongressvalget i 2010. Andre stemte på Barack Obama i 2008 i fortvilelse, men er skuffet over at han ikke har fått skikk på økonomien.

Slik sett blir noen av disse hvite velgerne blant de viktigste ved valget til høsten.

Barack Obama

Barack Obama blir stemplet som en europeisk sosialist, selv av de som ville hatt fordeler av en omfordelingspolitikk.

Foto: Dave Einsel / AFP

Det er blant annet deres gunst den republikanske kandidaten og Barack Obama skal kjempe om.

Hvite forskjeller

87 prosent av de som stemte på Republikanerne i 2008 var hvite.

Mens Demokratene har et langt mer sammensatt elektorat og kaprer stadig flere av stemmene til svarte og latin-amerikanske velgere, blir Republikanernes velgermasse stadig hvitere.

Det hvite USA har forandret seg kraftig de siste 40 årene, og det er den viktigste grunnen til den dype splittelsen i det republikanske partiet, hevder den konservative sosiologen Charles Murray ved tankesmien American Enterprise Institute .

Utviklingen forklarer langt på vei også hvorfor det nettopp er Mitt Romney og Newt Gingrich som nå kjemper om den republikanske nominasjonen.

I en ny bok: «Coming Apart - The State of White America» forklarer Murray hvordan ulikhetene blant hvite amerikanere har økt siden 1960.

Den gang var inntektsforskjellene i USA langt mindre, og en kunne finne høyt og lavt utdannede hvite amerikanere i de samme nabolagene.

I dag er forskjellene i det amerikanske samfunnet blitt så dype, mener Murray, at det finnes forsteder og bydeler i USA der kun eliten har råd til å bo.

Avstanden mellom høyt og lavt utdannede hvite har økt kraftig.

De to gruppene spiser ikke lenger den samme maten og de ser ikke de samme programmene på TV, bortsett fra fotballkamper da.

De lever isolerte liv, og de med lav lønn og utdanning har stadig større problemer med å avansere i det amerikanske samfunnet.

Til tross for at de har sakket akterut i samfunnsutviklingen, stemmer en økende andel lavtlønte hvite i USA altså på Republikanerne.

De tror ikke staten kan løse deres og landets problemer. De kjøper Newt Gingrich retorikk om at Obama langt på vei er sosialist, og vil ha et samfunn der folk får matkuponger i stedet for lønn.

En katastrofe

Eliten i det republikanske partiet mener imidlertid det ville være en katastrofe om Newt Gingrich blir presidentkandidat. For dem lyder talene hans flaue og pompøse. De synes rett og slett Gingrich er harry.

Eliten i partiet er de tradisjonelle økonomiske konservative i USA. De tjener penger som Mitt Romney, har gått på eliteuniversiteter som ham og har en klar egeninteresse i å holde skattene lavest mulig.

De liker ikke Obamas helsereform og trusler om et reformert skattesystem. Men de er nesten like vettskremte for hva som ville skje dersom Newt Gingrich faktisk skulle bli nominert.

Han er blitt kjent som en av de mest ustyrlige politikerne i Washington etter sin tid som leder i Representantenes hus.

Der sørget han blant annet for at alle føderale kontorer i USA ble stengt i fire uker i ved årsskiftet 1995/96 og at landet ble lammet.

Den republikanske eliten i USA kunne godt tenke seg Mitt Romney i Det hvite hus.

Nå vokser deres panikk for at Newt Gingrich skal vinne i Florida på tirsdag. For å hindre det er det en eneste ting rike republikanere kan bidra med nå: Penger.

I en delstat med 19 millioner innbyggere er det TV-reklame som når flest velgere. Mitt Romneys støttespillere kjøpte i begynnelsen av uka reklame tid for 30 millioner kroner i Florida.

Til sammen har de nå brukt nærmere 80 millioner kroner på å reklamere for den tidligere guvernørens kandidatur i delstaten. Newt Gingrich har 30 millioner kroner av en rik casinoeier for å hevde seg i konkurransen.

Men som så ofte før, kan det bli presidentkandidaten med den feteste bankkontoene trekker det lengste strået.

SISTE NYTT

Siste nytt