Romney frigjør skatteopplysninger

Mitt Romneys medarbeidere offentliggjorde tirsdag detaljer fra presidentkandidatens skatteopplysninger. – Jeg betaler ikke én dollar mer enn jeg må, sier mangemillionæren Romney.

Mitt Romney

Mitt Romney får ikke inn penger fra lønn, bare på investeringer.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Tallene som er offentliggjort om Romney-familiens private økonomi, viser at han kommer til å betale omtrent 6,2 millioner dollar i skatt av inntekter på omtrent 45 millioner dollar i 2010 og 2011.

Presses av GOP-rivaler

Washington Post melder tirsdag morgen at Romney tjente 21,7 millioner dollar i 2010 og 20,9 millioner dollar i fjor - så godt som alt kom fra investeringer. Ingen ting kom fra lønn, som er de fleste amerikanernes hovedkilde til penger.

Opplysningene fra skatteoppgjøret gir den mest detaljerte innsikten i Romney-familiens rikdommer til nå. Offentliggjøringen kom etter stort press for at den republikanske presidentkandidaten skulle avsløre mer fra sin egen økonomi, noe han aldri tidligere har gjort - selv da han var guvernør i delstaten Massachusetts.

Romney sa selv i forrige uke at han skattet omtrent 15 prosent, som er et lavere tall en mange andre amerikanere. Tallene nå viser at han og kona Ann i 2010 skattet i underkant av 14 prosent av inntektene sine.

Mer til kirken enn til staten

I løpet av de samme to årene ga paret bort omtrent sju millioner dollar til veldedige formål, inkludert 4,1 millioner dollar til en mormonerkirke. Romneys familie har i flere generasjoner vært blant mormonerkirkens mest prominente medlemmer.

De betalte altså mindre i skatter til Washington enn de ga til kirken.

Ifølge Romneys selvangivelse fra 2010 betalte han omtrent tre millioner dollar i skatt. Det betyr at han betalte 13,9 prosent i skatter.

For 2011 viser anslag at han vil betale omtrent 3,2 millioner dollar. Det vil si at han betaler omtrent 15,4 prosent i skatt. Det er det han selv tidligere har sagt at han betaler i skatt, men langt mindre enn skatten som betales av president Barack Obama og Romneys argeste rival i Republikanernes nominasjonskamp, Newt Gingrich.

– Jeg betaler alle skatter jeg må betale

I den republikanske preisdentkandidatdebatten i Tampa, Florida, mandag kveld, sa Romney:

– Jeg betaler alle skatter jeg må gjøre, og ikke én dollar mer. Jeg tror ikke at dere ønsker en presidentkandidat som betaler mer skatt enn han skylder.

Romney offentliggjorde skatteopplysningene - nesten 550 sider, inkludert 2010-tallene for tre familiefond og en stiftelse - i et forsøk på å gjenvinne ledelsen i Republikanernes nominasjonskamp.

De siste dagene har Romneys rivaler - Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul - satt ham under press for å offentliggjøre opplysningene, med argumenter som at det er viktig for folk å kjenne finansene hans før partiet bestemmer seg for en presidentkandidat.

Image som profittjeger

Avsløringen av at Romney betaler betydelig mindre i skatt enn de fleste andre amerikanske multimillionærer, forsterker inntrykket av hans image som - kanskje hensynsløs - profittjeger. Noen republikanere frykter at dette imaget vil skade sjansen han i et eventuelt presidentvalg mot Obama i november.

Temaet økonomisk ulikhet er mer og mer sentralt i kampen om Det hvite hus, og president Obama forsøker nå å dra nytte av det folkelige sinnet mot Wall Street og store selskaper på grunn av den massive arbeidsløsheten i USA. I sin tale om rikets tilstand i kveld kommer presidenten til å be om å beskatte USAs rikeste enda mer - en idé som blant annet stammer fra milliardærinvestoren Warren Buffet.

– Presidenten mener at det ikke er rettferdig at de som er millionærer og milliardærer betaler en lavere skatteprosent enn gjennomsnittsamerikanerne som sliter med å få endene til å møtes, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Fordi mesteparten av Romneys inntekt kommer fra investeringer, skattes det flatt 15 prosent - langt lavere enn den høyeste lønnsskatten.

Romneys gjennomsnittlige skatteprosent er på linje med gjennomsnittet til USAs skattebetalere. Men Romney kritiseres fordi det amerikanske skattesystemet er ment å være progressivt - at desto mer du tjener, desto mer er det meningen at du skal betale i skatt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unntakstilstand i Minneapolis: TV-reporter pågrepet på direkten

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand etter den tredje dagen med voldsomme demonstrasjoner i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd. Politiet har blitt tvunget til å evakuere politistasjonen i Floyds nabolag.

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.