Hopp til innhold

Kina: 29 reddet fra gruve

Alle de 29 arbeiderne som var fanget i en kullgruve i byen Neijiang i Sichuan-provinsen er reddet ut i live.

China Mine Flood

Her reddes en gruverarbeider ut i friluft etter at han var fanget dypt inne i den overvømte gruva i et døgn. Bilder fra kinesisk tv.

Foto: Ap

Kullgruva ble plutselig oversvømmet med vann søndag , og lenge visste ikke redningsmannskaper hvor i gruva de 29 arbeiderne befant seg.

LES: Lite nytt om innesperra arbeidarar

Redningsarbeidere jobbet på spreng med å pumpe ut vann fra gruva, og i dag ble alle de savnede reddet ut, melder kinesiske statlige medier.

China Mine Flood

Redningsmannskaper bærer ut gruvearbeidere som er reddet fra den oversvømte gruva, Batial kkullgruvem i Sichuan-provinsen.

Foto: Ap

Tolv kom seg ut

Totalt var 41 arbeidere på jobb da ulykken skjedde klokka 04, natt til søndag norsk tid.

Tolv av dem klarte å komme seg ut da flomvannet inntok gruva, mens 29 ble innesperret uten mulighet til å ta seg ut på egen hånd.

Kullgruva skal nylig ha blitt renovert for å øke den årlige utvinningen fra 50 000 til 60 000 tonn kull.

LES: Her reddes han etter tre dager inne i et rør

Generell dårlig sikkerhet

Redningen kommer som en gledelig nyhet i et land der gruveulykker skjer flere ganger hver måned. Ofte ender slike ulykker med døden for arbeiderne.

Kinesiske gruver har rykte på seg for å være farlige på grunn av gammelt og dårlig utstyr, dårlig vedlikehold og omfattende brudd på sikkerhetsprosedyrer og -standarder. Kullgruver er spesielt utsatt for uhell.

Ofte skyldes det gruveeiere som prøver å holde driftskostnadene på et så nivå som mulig.

Den dårlige sikkerheten ved gruver i Kina blir gransket spesielt i disse dager, etter den vellykkede redningsaksjonen i Chile, der 33 arbeidere ble reddet ut etter to måneders fangenskap i mørket.

– Dekker over ulykker

Ifølge offisielle tall omkom 2631 gruvearbeidere i gruveulykker i Kina i fjor, men uavhengige fagforeninger sier dødstallene sannsynligvis er mye høyere, og beskylder myndighetene for å tie om mange ulykker.

Samtidig har myndighetene flere ganger oppfordret gruveeiere til å stenge farlige gruver og å bedre sikkerheten ved anleggene. Men ulykker fortsetter å skje, mens gruvearbeidere jobber på høygir for å få ut kull som står for 70 prosent av landets energiproduksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt