Hopp til innhold

Kina har gitt Hongkong demokrati, hevder Xi

Kina feirer i dag 25-årsdagen for Hongkong-overtagelsen. – Etter gjenforeningen med moderlandet, er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sier Xi.

Jente i Hongkong feirer 25-årsdagen for tilbakeføringen av Hongkong til Kina

FEIRES – Etter gjenforeningen med moderlandet, er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sa Xi fredag.

Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP

1. juli 1997 ble den tidligere britiske kolonien overført tilbake til Kina. Dette feires med en stor markering i Hongkong i dag.

– Hongkongs ekte demokrati startet fra da av, sa president Xi Jinping under 25-årsmarkeringen fredag.

Presidenten er på sin første reise utenfor fastlands-Kina siden starten på covid-19-epidemien. Han var med på seremonien som startet med heising av Kinas og Hongkongs flagg i Victoria-havnen, akkompagnert av den kinesiske nasjonalsangen, flyoppvisning og båter som sprayet vannsøyler.

– Etter gjenforeningen med moderlandet, er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sa Xi fredag.

Xi Jinpin og John Lee i Hongkong 1. juli 2022

– Hongkongs ekte demokrati startet fra da av, sa president Xi Jinping under 25-årsmarkeringen fredag.

Foto: SELIM CHTAYTI / AFP

Ny leder tatt i ed

På 25 årsdagen får Hongkong en ny leder, John Lee. Han overtar vervet som Hongkongs øverste leder etter Carrie Lam.

Lee har bakgrunn som Hongkongs sikkerhetssjef under hennes styre og spilte en viktig rolle i kinesiske myndigheters kamp mot demokratidemonstrasjonene i Hongkong i 2019 og 2020.

Etter overtagelsen i 1997, lovet Kina at Hongkong skulle få en god del autonomi fra myndighetene i Beijing.

De siste årene har kontrollen fra fastlands-Kina blitt stadig sterkere. Britene anklager kinesere for å ikke holde seg til avtalen som ble inngått før kolonien ble levert tilbake.

Boris Johnson

– 25 år siden ga vi et løfte til territoriet og dets folk. Vi skal holde dette løftet. Vi skal gjøre alt vi kan så Kina holder seg til sin del av avtalen, slik at Hongkong igjen kan bli ledet av Hongkongs folk, sa statsministeren på en melding sendt på Twitter.

Foto: twitter

– Vi gir ikke opp Hongkong sa britenes statsminister Boris Johnson i går kveld.

– 25 år siden ga vi et løfte til territoriet og dets folk. Vi skal holde dette løftet. Vi skal gjøre alt vi kan så Kina holder seg til sin del av avtalen, slik at Hongkong igjen kan bli ledet av Hongkongs folk, sa statsministeren på en melding sendt på Twitter.

En journalist ligger nede etter å ha blitt sprayet av pepperspray av politiet i Hongkong 1. juli 2020

1. juli har blitt markert i Hongkong hvert år siden 1997. Dagen har ofte blitt fulgt av demonstrasjoner mot kinesernes økende kontroll.

Foto: Vincent Yu / AP

Protestene har stilnet

1. juli har blitt markert i Hongkong hvert år siden 1997. Dagen har ofte blitt fulgt av demonstrasjoner mot kinesernes økende kontroll. I 2020 innførte Xi Jinping sikkerhetslover som innskrenker ytringsfriheten og gjør det vanskelig å gå ut å demonstrere.

Lovene ble innført etter store demokratiprotester i Hongkong i årene etter 2014. Det toppet seg i 2019 med mange store studentdemonstrasjoner og mange arrestestasjoner. De siste årene har flere aktivister blitt arrestert og politiet har raidet uavhengige aviser.

Les mer om demokratiprotestene i Hongkong her

Årets feiring foregår under sterk bevoktning. Det har i dag ikke vært noen store protester mot myndighetene i Beijing.

Store deler av Hongkong ble stengt av, og mediedekningen var strengt begrenset. Den siste uken har politiet forsøkt å fjerne enhver potensiell kilde som kunne sette Xi i dårlig lys under besøket.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?