Hopp til innhold

500 studenter holder stand på omringet universitet i Hongkong. Mange skal være hardt skadd

Fortsatt holder rundt 500 demonstranter stand inne på det omringede universitetsområdet i Hongkong.

Nye bilder fra universitetsområdet i Hongkong

Nye bilder fra universitetsområdet i Hongkong

Ifølge studentforeningen er mange av dem hardt skadd, melder TV-stasjonen RTHK. Helsemyndighetene i byen melder at de har fått inn 38 skadde.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Meld deg på her

Politiet i Hongkong har arrestert minst 40 demonstranter utenfor universitetet der hundrevis av studenter forskanset seg i natt. Opprørspoliti har gjort flere forsøk på å storme området.

Mandag formiddag norsk tid ba politiet på en pressekonferanse demonstrantene om å komme ut og overgi seg.

– Disse opprørerne er kriminelle. De må møte konsekvensene av handlingene sine, sa polititalsperson Cheuk Hau-yip på en pressekonferanse i Hongkong.

Ifølge Cheuk Hau-yip er det ikke noe annet alternativ enn at de kommer ut og møter rettsvesenet.

Politi skyter med tåregass mandag morgen i Hongkong

Politiet skyter med tåregass og gummikuler mot barrikadene.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / NTB Scanpix

Hongkong Free Press melder på Twitter at politiet vil la hjelpearbeidere slippe inn på universitetsområdet for å hjelpe de mange skadde som skal befinne seg der, og frakte dem videre til sykehus.

Laster Twitter-innhold

I hele natt holdt demonstrantene og politiet hverandre i ånde, og det har vært en rekke konfrontasjoner. Rett før morgengry tok opprørspoliti seg forbi flere barrikader, mens demonstrantene beholdt kontroll over andre deler av området.

De 40 som ble arrestert mandag morgen, ble stilt opp på rekke utenfor et hotell der de ble pågrepet, melder den statlige radio- og TV-kanalen RTHK.

Voldsomme sammenstøt

Politiet har i natt og på morgenkvisten skutt med gummikuler, vannkanoner og tåregass, og studentene har svart med brannbomber, steinkasting og pil og bue.

En politimann ble i natt truffet i leggen av en pil, og en pansret politibil ble omsluttet av flammer da den ble truffet av en molotovcocktail.

Det første forsøket fra politiet på å storme universitetet, ble møtt med at demonstrantene satte fyr på en gangbro og på barrikader ved hovedinngangen.

Brann i hovedinngangen til universitetet i Hongkong

Hovedinngangen på det polytekniske universitetet ble satt i brann for å stanse politiets storming av området.

Foto: YE AUNG THU / NTB Scanpix

Føler seg fanget

James Pomfret som er korrespondent i Hongkong for nyhetsbyrået Reuters, og er inne på området sammen med byrået fotograf, forteller om voldsomme branner i natt. Han sier hundrevis av desperate demonstranter føler seg fanget med politi på alle sider.

Laster Twitter-innhold

Minst 38 skadd

Det er ikke klart hvor stor del av området som politiet kontrollerer. Det er heller ikke klart hvor mange som er skadd i nattas tumulter.

Ifølge byens helsemyndigheter er 38 mennesker tatt under behandling på sykehus. Reuters' reportere forteller at de har snakket med vitner som forteller om brannsår fra kjemikalier i politiets vannkanoner.

Politiet skyter tåregassgranater mot studenter i Hongkong mandag morgen

Tåregassgranater ble kastet mot demonstrantene.

Foto: ADNAN ABIDI / NTB Scanpix

NRKs korrespondent, Kjersti Strømmen, var inne på universitetsområdet søndag. Hun sier mange er utmattet etter flere dager med demonstrasjoner.

– Det er flere som er skadd etter at politiet brukte vannkanoner med et fargestoff. Vi så flere som prøvde å vaske av seg dette stoffet, og fikk hudskader på grunn av dette. Det er også vært avfyrt tåregass mot folk som har prøvd å komme seg ut av universitetet og bort fra politiet, sier hun.

Drevet tilbake

I morgentimene prøvde flere demonstranter å komme seg ut av universitetsområdet. Ifølge politiet skal flere av disse hatt bensinbomber i hendene. De ble møtt av tåregass og gummikuler fra politiet, og måtte vende tilbake.

Reuters korrespondent forteller at politiet drev de flyktende studentene tilbake til universitetsområdet.

Laster Twitter-innhold

Politiet skrev i en twittermelding at folk kunne forlate området via en bro dersom de la ned våpen og farlige gjenstander, melder kringkasteren RTHK.

Nattens voldsomme sammenstøt er de verste i det delvis selvstyrte kinesiske territoriet siden demokratiprotestene startet.

Demonstranter arrestert utenfor uuniversitetet i Hong Kong mandag 18. november

Arresterte studenter i Hongkong mandag morgen.

Foto: DALE DE LA REY / AFP/NTB Scanpix

Samtidig har det den siste uka vært flere støttedemonstrasjoner i Hongkong. I finansdistriktet demonstrerte hundrevis av kontorarbeidere i lunsjen, blant annet med slagord som støttet studentene, melder RTHK.

– De er stengt inne av politiet. De kan ikke forlate området selv om de ikke angriper politiet. Jeg vil at folket i Hongkong skal stå stammen med studentene, sier en av demonstrantene.

Samtidig melder myndighetene at helgens hendelser kan føre til at valgene av distriktsråd i Hongkong søndag ikke kan gjennomføres.

Laster Twitter-innhold

I løpet av dagen har det vært bygging av nye barrikader i sentrum av Hongkong, bak politiets sperringer mot universitetet. Mandag kveld, lokal politi, kastet demonstranter stein og brannbomber mot politiet.

Politiet har svart med tåregass mot demonstrantene.

Mener forbud er grunnlovsstridig

Samtidig med at sammenstøtene mellom politi og studenter pågår i Hongkong, har en ankedomstol avgjort at maskeringsforbudet som ble innført i forrige måned er i strid med grunnloven, melder RTHK.

Retten mener måten forbudet er utformet på i for stor grad griper inn i folks grunnleggende rettigheter.

– Gyldigheten av et slikt forbud er avhengig av forankringen i lovgivningen og de samfunnsmessige målene man ønsker å oppnå med tiltaket, sier dommerne Godfrey lam og Anderson Chow til kringkasteren.

Forbudet gikk ut på at det ikke var lov å bære masker i folkesamlinger. Politiet fikk også myndighet til å beordre folk til å fjerne masker når som helst og hvor som helst.

USA fordømmer

USA fordømte i natt det som ble kalt «en urettmessig bruk av makt» mot de demonstrerende studentene.

En seniorrådgiver i president Donald Trumps regjering oppfordret myndighetene i Beijing til «å beskytte Hongkongs frihet, rettssystem og demokratiske livsstil». Han sa at USA oppfordret begge parter i konflikten om å unngå vold og engasjere seg i konstruktiv dialog.

Kinesiske myndigheter benekter at de har blandet seg inn i Hongkongs indre anliggender, og sier at uroen skyldes utenlandsk innblanding.

Les også: Kinesiske studenter: – Vi angrer på Hongkong | Kina advarer Sverige før utdeling av ytringsfrihetspris | Skjøt demonstrant mens direktefilming pågikk

Brent barrikade på bro i Hongkong

En barrikade på en bro ble helt ubrent.

Foto: DALE DE LA REY / NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt