Hopp til innhold

Kina erobrer verdensrommet: Sender astronauter til ny romstasjon

To kinesiske astronauter er på vei ut i verdensrommet til det som er planlagt å bli Kinas neste romstasjon. Planen er at stasjonen skal bli operativ innen 2022.

Kinesisk romrakett på vei ut i verdensrommet

Romskipet Shenzhou-11 tok av fra Kinas nordlige provins Guangzhou mandag morgen. Ombord er to astronauter som skal montere Kinas første romstasjon.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Utsendingen av astronautene er et bevis på et stadig mer ambisiøst kinesisk romprogram med militære, kommersielle og vitenskapelige formål.

Milliarder av kroner brukes i et forsøk på å innhente USA og Europas forsprang i verdensrommet. Myndighetene i Beijing ser programmet som et symbol på landets utvikling og status i verdenssamfunnet.

Se video lenger ned i saken.

Mellomstasjon til Mars

Så langt har imidlertid Kina stort sett gjentatt bragder som USA og tidligere Sovjetunionen gjorde for flere tiår siden. Men om romstasjonen blir en realitet, kan det bli første steg for å muliggjøre en bemannet ferd mot Mars.

Det er i hvertfall amibsjonen. Etter månelandingen i 2013, har storsatsingen dreid seg om det som skal bli Kinas første romstasjon.

Mandag startet ferden i romskipet «Shenzhou 11», som tok av fra Jiuquan satellittsenter i Gobiørkenen nord i Kina. Der skal de to astronautene Jing Haipeng (49) og Cheng Dong (37) forberede og montere stasjonen.

De to skal tilbringe 30 dager ved romlaboratoriet «Tiangong 2» – «Himmelpalasset 2», som blir det lengste oppholdet på laboratoriet noensinne.

Laster Twitter-innhold

Mislyktes forrige gang

Ved å etablere stasjonen i verdensrommet, håper kineserne å styrke seg ytterligere som supermakt i romferden - og komme nærmere drømmen om å være først ut i en fremtidig visitt til naboplaneten.

Men tross i at landet har økt amibsjonene i rommet i takt med økende økonomisk makt, er det fortsatt usikkert hvor gjennomførbare planene er.

Som en av «vadesteinene» mot et mer permanent opphold i rommet, skjøt Kina i 2011 opp modulen «Tiangong 1» som ble mål for flere vellykkede oppdrag. Det ble tidligere i år kjent at modulen vil styrte mot jorden en gang i løpet av 2016 eller 2017.

I etterkant ble «Tiangong 2» skutt opp på velykket vis, og skal nå huse de to astronautene. Laboratoriet ble utplassert i september i fjor.

Kinesiske austronauter klare for verdensrommet

Jing Haipeng (49) og Cheng Dong (37) ble gjort ære på før de reiste avsted i romskipet. Kina ser romprogrammet som et symbol på landets utvikling og status i verdenssamfunnet.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Feirer 50 i rommet

Den ene av astronautene, Jing Haipeng (49), har allerede vært på to turer i verdensrommet. Denne gangen fyller han 50 på ferden.

Kinesisk månelanding

Det ubemannede kinesiske romskipet «Chang'e 3» landet lørdag på månen i 2013.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

– Selv om jobben er utfordrende og farlig, er det ingenting jeg heller vil gjøre, sier han til China Daily.

Samtidig har det kinesiske romfartsprogrammet varslet flere satsinger utover høsten. Planen er å lansere minst 20 romferder dette året.

I løpet av to år håper Kina også å bli det første landet som lander på baksiden av månen. Det kinesiske romskipet «Chang'e-4's» skal sendes til «baksiden» av månen – den vi aldri ser fra jorda – i 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt