Hopp til innhold

Kina har trolig mistet kontrollen over romstasjonen: – Kommer til å styrte neste år

Det er umulig å spå hvor Tiangong-1 kommer til å gå ned, sier astrofysiker. Ifølge Kina vil mesteparten antakelig brenne opp i atmosfæren.

Tiangong-1

Tiangong-1 avbildet under den første manuelle tilkoblingen i 2012.

Foto: Jiuquan Space Centre / Afp

Kinesiske myndigheter opplyser at den 8,5 tonn tunge modulen, som for tiden går i bane 370 kilometer over bakken, har fullført sitt oppdrag.

Den tas dermed ut av bane, og ventes å nå atmosfæren i løpet av andre halvdel av 2017.

– Ifølge våre beregninger og analyser vil mesteparten av romstasjonen brenne opp på vei ned, sier Wu Ping, som er visedirektør for det kinesiske romfartsrogrammet.

Wu mener det er usannsynlig at delene av romstasjonen vil skape problemer for luftfarten eller forårsake skader på bakken.

– Tiangong-1 er fortsatt intakt, og vil bli overvåket for å kunne advare tidlig mot potensielle kollisjoner. Dersom det blir nødvendig, vil Kina offentliggjøre en prognose når den faller og publisere denne globalt, sier Wu ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Tiangong-2

Tiangong-2 ble skutt opp i forrige uke.

Foto: Ap

Tiangong-1, som betyr «himmelsk palass», ble sendt opp fra Gobi-ørkenen nord i Kina i 2011. Den var den første modulen i det som etter planen skal bli en permanent romstasjon innen 2020.

I forrige uke skjøt Kina opp Tiangong-2, som skal huse to astronauter når den klar.

– Umulig å spå

Ifølge The Guardian har det lenge vært spekulasjoner om hvorvidt Kina har mistet kontrollen over Tiangong-1.

Astrofysiker Jonathan McDowell fra Harvard-universitetet i Massachusetts sier til avisen at mye tyder på dette stemmer, og at det derfor vil være umulig å spå hvor vrakgodset kommer til å lande.

– Man kan egentlig ikke styre disse tingene. Å ikke vite når det lander er det samme som å ikke vite hvor det lander, sier han.

Ifølge McDowell vil tidspunktet ha et slingringsmonn på minimum seks eller sju timer. Kombinert med små endringer i atmosfæren kan delene lande på et helt annet kontinent enn ventet, mener han.

Selv om mesteparten kommer til å brenne opp i atmosfæren, er det en fare for at enkelte deler treffer jorda.

– Det kan bli klumper på rundt 100 kilo, nok til å gi deg en skikkelig kilevink. Det er en risiko for at de kan gjøre skade, men den vil ikke bli omfattende, sier McDowell.

Tiangong-1

Zhang Xiaoguang, Wang Yaping og Nie Haisheng på romstasjonen Tiangong-1 i 2013.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt