Liu er første kinesiske kvinne til verdensrommet

Lørdag sendte Kina sin første kvinnelige astronaut til verdensrommet. 33 år gamle Liu Yang har allerede rukket å få stjernestatus i hjemlandet.

Liu Yang

Som Kinas første kvinnelige astronaut har Liu Yang allerede heltestatus.

Foto: JASON LEE / Reuters

33 år gamle Liu Yang og to andre astronauter er om bord i romskipet Shenzhou-9, som ble sendt ut lørdag ettermiddag.

Det er fjerde gang kineserne sender ut et bemannet romskip, men første gang at det bemannede fartøyet skal kobles til en annen enhet som allerede befinner seg i verdensrommet.

Romferden har fått bred dekning i kinesiske medier, og sendes direkte på kinesisk tv. Trolig ble utskytninga fulgt av flere milioner seere.

Erfaren pilot

Kaptein om bord er veteranen Liu Yang, som har deltatt i Kinas romprogram i 14 år og har to tidligere romferder bak seg. Men det er 33 år gamle Liu Yang som har fått mest oppmerksomhet i kinesiske medier.

Som Kinas første kvinnelige astronaut har hun allerede heltestatus.

Liu er tidligere pilot i det kinesiske luftforsvaret, og har ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua 1680 timer flygeerfaring bak seg. Hun har også utmerket seg gjennom et to år lang treningsprogram i forkant av romferden.

– Kvinners deltakelse i verdensrommet vil forsterke det sosiale aspektet ved romfartsoppdrag og vise et positivt bilde av kinesiske kvinner, sier Wu Ping, en talskvinne for Kinas bemanna romprogram, ifølge CNN.

Sammenkobling med stasjonen

Dersom alt går bra, skal Shenzhou-9 utføre Kinas første sammenkobling med stasjonen. Dermed blir Kinas romkapsler ekte fartøyer for forbindelser mellom jorda og verdensrommet.

Turen varer i 13 dager og underveis skal mannskapet utføre eksperimenter, samt koble fartøyet sammen med enheten Tiangong-1, eller Himmelpalasset, som allerede er i bane.

Dette vil bringe Kina enda et skritt nærmere målet om å etablere sin egen romstasjon i full skala i 2020.

Liu er imidlertid ikke den første kvinnen i verdensrommet. Sovjetiske Valentina Vladimirovna Teresjkova var først ut, da hun i 1963 gjennomførte en tre dager lang ferd med romskipet Vostok-6. Deretter tok det 19 år før neste kvinne fulgte etter.

Liu Yang

33 år gamle Liu Yang har tidligere jobbet som pilot i det kineske luftforsvaret.

Foto: Ng Han Guan / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt