Hopp til innhold

Umulig å etterlyse Al Qaida-mistenkt nordmann

Politiet har flere ganger bedt politikerne om å endre norsk lov for å gjøre det straffbart å motta terrortrening, men ingenting har skjedd.

Al Qaida i Jemen

Logoen til Al Qaida på en gate i byen Jaar i Abyan-provinsen i Jemen.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Ifølge Dagsavisen hersker det stor frustrasjon innad i politiet over at det norske lovverket ennå ikke er endret på en måte som gjør det straffbart å motta trening eller instruksjon til bruk i terroraksjoner.

LES: Familien tipset politiet om Al Qaida-nordmann

LES: – Al-Qaida-nordmann var barnehageonkel og venstreradikal

Kan ikke pågripes

Uten lovendring kan ikke den 33 år gamle nordmannen og konvertitten, som skal ha fått terrortrening av al-Qaida i Jemen, etterlyses av norsk politi, pågripes og utleveres rett og slett fordi han ikke har gjort noe ulovlig.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sendte 1. november i fjor et 19-siders forslag om å innskjerpe lovverket i Norge. Et av punktene er å innføre et lovforbud som gjør det straffbart å motta terrortrening, slik blant andre Tyskland og England har gjort.

– Jeg skulle gjerne ønsket at vi hadde hatt den lovgivningen på plass tidligere og har foreslått det, men PST har ikke sett behov for det før 1. november i fjor, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler, til Dagsavisen.

Han er glad for at lovforslaget kom.

– Jeg har etterlyst at det blir sendt ut på høring flere ganger. Svaret er at departementet har vært svært presset etter 22. juli. Planen er å vedta det på Stortinget tidlig i 2013, sier Bøhler.

LES: Etterretningsjef: – Det finnes flere Al Qaida-trente nordmenn

LES: – Norsk terrorrekrutt fører til økt sikkerhet rundt nordmenn på reise

Skal angripe amerikansk passasjerfly

Den 33-årige etnisk norske mannen som har konvertert til islam, har plettfritt rulleblad, norsk utseende og regnes som en stor potensiell fare dersom han er trent, operativ og klar til å begå terrorhandlinger mot et vestlig mål, som for eksempel et sivilt passasjerfly.

Dette fordi han regnes for å gå under «radaren» på grunn av upåfallende utseende og fortid, og dermed svært vanskelig å plukke ut som potensiell terrorist.

Nordmannen skal ha reist til Jemens hovedstad Sanaa mot slutten av 2011. Han skal deretter ha fått trening i en av terrornettverkets leirer i landet.

Al Qaida skal ifølge Sunday Times planlegge å bruke sin rekrutt til et angrep mot et amerikansk passasjerfly .

Får penger fra Nav

Nordmannen som er mistenkt for å være trent av Al Qaida i Jemen har det siste halve året fått penger fra Nav, selv om han har oppholdt seg i Jemen.

33-åringen jobbet i en barnehage i Oslo fram til og med 2007, skriver Dagbladet. Deretter skal hans eneste jobb ha vært å selge parfyme ved Vaterlandsbrua på Grønland i Oslo, der det i helgene er et stort loppemarked.

I årene etter at han forsvant fra arbeidslivet og brøt med omgangskretsen har 33-åringen fått penger fra flere norske trygdeordninger. Han ble registrert som arbeidsledig i februar 2008 og fikk dagpenger. Senere fikk han arbeidsavklaringspenger. Etter dette har utbetalingene vært rundt 600 kroner dagen.

Vedtaket ble fornyet så sent som for tre uker siden, ifølge Dagbladet.
Ingenting tyder på at han har meldt fra til Nav om utenlandsoppholdet, slik reglene krever.

LES: – Klar tendens til at Al Qaida rekrutterer vestlige konvertitter

LES: – Ekstreme muslimer er vanskelige å komme i kontakt med

Familien kontaktet politiet

33-åringen er ettersøkt av flere lands etterretningstjenester og betegnes som svært farlig. Det var det hans egen familie som kontaktet politiet. De skal ha blitt urolige etter at han deltok i gatekampene som fant sted i Oslo sentrum i 2009.

NRK har snakket med flere nære bekjente av nordmannen i moske-miljøet han tilhørte i Oslo.

De er livredde for å stå fram, men en tidligere bekjent, sier til NRK at det var mot slutten av 2011at 33-åringen kom til moskeen i Oslo for å si farvel.

SISTE NYTT

Siste nytt