– Norsk terrorist skal brukes mot fly

Al-Qaida planlegger å bruke sin norske rekrutt til et angrep på et amerikansk passasjerfly, skriver avisa Sunday Times.

Medlemar av Ansar al-Sharia, ei al Qaida-assosiert gruppe i Jemen

Medlemar av Ansar al-Sharia, en al Qaida-assosiert gruppe i Jemen.

Foto: STRINGER / Reuters

Avisa skriver at den norske konvertitten som skal ha fått opplæring i terrorisme i Jemen, trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren.

Ifølge Sunday Times er det etterretningstjenester som er kilde til opplysningene.

Konverterte i 2008

Den norske rekrutten går under det islamske navnet Muslim Abu Abdurrahman. Han skal være i 30-årene og har et rent rulleblad, skriver avisa.

Ifølge Sunday Times konverterte han til islam i 2008, ble raskt radikalisert og reiste deretter til Jemen der han tilbrakte flere måneder for å gjøre ferdig sin trening.

Nordmannen ble rekruttert av Al-Qaida på den arabiske halvøy, AQAP, som har gitt ham terroristtrening i i Jemen, skriver avisa.

Han var trolig i Azzan i det sørlige Jemen, som har vært AQAPs hovedkvarter, inntil forrige måned da han forflyttet seg til Dammaj mot grensa til Saudi-Arabia. I forrige uke ble det meldt at to britiske muslimske menn fra London ble drept i kamper i det samme området.

Fjerde forsøk

Meldingene om planene bekrefter frykten hos amerikansk og britisk etterretning om at al-Qaida søker å rekruttere radikalisert vestlig ungdom som kan gå lettere gjennom den strenge sikkerheten på flyplassene.

I mai avslørte CIA et Al-Qaida-forsøk på å sprenge et passasjerfly, og skal da ha brukt en dobbeltagent som infiltrerte AQAP og meldte seg frivillig til å gjennomføre angrepet.

AQAP har vært knyttet til den såkalte underbuksebomberen, en nigerianskfødt britisk student som hadde gjemt en bombe i undertøyet, men som mislyktes i å sprenge bomben på et fly på vei til Detroit.

AQAP er også mistenkt for å ha vært med på forsøket på å sprenge lastefly på vei til USA i 2010, da eksplosiver var gjemt i printere.

Rettet mot USA Etterretningskildene sier til Sunday Times at det siste plottet ikke er rettet mot OL som sådan, men at det er ledd i AQAMs gjentatte forsøk på å ramme amerikanske fly. -Det er en plan på gang uavhengig av OL.

Det eneste som knytter dette til OL, er at det er i ferd med å skje, sier en britisk regjeringstalsmann, ifølge Sunday Times. AQAP har aldri hatt britiske interesser som mål, men det betyr ikke at ikke briter ville bli rammet i et angrep på amerikanske mål.

En annen tjenestemann sier til avisa at AQAP tradisjonelt har rettet seg mot USA, og at dette ikke har endret seg. Men som man så med printerbomben, så kan briter lett rammes likevel.

Holder tett

Britisk etterretning ville i forrige uke ikke si noe mer om planene, tidsplanen, målet eller hvordan de var kommet over opplysningene. Heller ikke ville de si noe om hva som ble gjort for å avverge et angrep. Spekulasjonene gikk på at opplysningene ble lekket fordi de hadde mistet sporet av nordmannen og håpet at informasjonen skulle gi dem kontakt igjen.

I forrige uke uttrykte sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI5. Jonathan Evans, bekymring for strømmen av radikaliserte unge muslimske menn fra vestlige land til treningsleirer for terrorisme i Jemen, Somalia og afrikansk Sahel. Evans sa at strømmen i de siste årene har skiftet fra Afghanistan og Pakistan etter at Vesten har lykkes i å ramme al-Qaidas ledelse der.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt