Hopp til innhold

– Klar tendens til at Al Qaida rekrutterer vestlige konvertitter

Å rekruttere vestlige konvertitter er en klar strategi Al Qaida har, sier terrorforsker Petter Nesser.

Peter Nesser/Jemen

Terrorforsker Petter Nesser det er typisk at Al Qaida rekrutterer vestlige konvertitter.

Mandag meldte Associated Press at en etnisk norsk nordmann avventer en ordre om å utføre et terrorangrep i vesten. Mannen skal ha blitt rekruttert av Al Qaida og skal ha gjennomført terrortrening i regi av dem.

Mannen skal ha tilknytning til et kjent ekstremistisk miljø i Norge, etter det NRK erfarer. Terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt sier at det ikke er usannsynlig at en nordmann har vært involvert i terrortrening i utlandet.

Han sier det er en klar tendens til at Al Qaida rekrutterer personer som kan operere internasjonalt, og at også konvertitter oppsøker terrornettverket på eget initiativ.

– Det som er typisk er at vestlige konvertitter, eller muslimer med innvandrerbakgrunn kan ha et ønske om å kjempe som geriljakrigere. Men når de kommer i kontakt med Al Qaida eller likesinnede grupper – ønsker gruppen heller å benytte dem som internasjonale terrorister fordi de har forutsetningene til det, sier Nesser til NRK.no.

Les også: – 400 har fått trening av Al Qaida

Fordel for Al Qaida å rekruttere vestlige

Al Qaida skal benytte vestlige medlemmer i forsøk på å gå under radaren til etteretningsorganisasjonene. Vestlige Al Qaida-medlemmer kan blant annet flytte seg fritt over landegrenser uten visumrestriksjoner.

– De snakker vestlige språk, de har reisedokumenter, og de kjenner vestlig kultur. De har bedre forutsetninger for å jobbe som internasjonale terrorister, sier Nesser.

Al Qaida oppsøker aktivt steder der de kan finne potensielle rekrutter. For eksempel i fengsler, på samlingssteder for ungdom, eller ulike sentere for aktiviteter der folk har falt utenfor.

Ofte starter også rekrutteringen på nettet. Hatefulle videor kan være en del av radikaliseringsprosessen til den enkelte.

Atle Mesøy

Atle Mesøy, terroranalytiker og Jemen-ekspert.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det mange forskjellige måter å bli radikalisert på. Men det starter ofte med en ideologisk prosess. For andre er det en spenningssøken, et ønske om gruppetilhørighet, eller finne en mening med livet, sier Peter Nesser.

«Inspire Magazine», Al Qaidas egen nettbaserte avis, har blant annet markedsført enkeltmannsangrep som en strategi.

– Dette har de drevet med i lang tid, og har utviklet strategier for enkeltmannsangrep, og de har en egen manual om bruk av håndvåpen, hvordan man lager eksplosiver og hvor de gir strategiske råd, sier Nesser.

Rekrutter fra hele verden

Mohamed Merah

Mohamed Merah.

Foto: HANDOUT / Reuters
Rajib Karim

Rajib Karim.

Foto: Metropolitan Police / Ap
Jihad Jane, Colleen LaRose

Colleen LaRose.

Foto: AFP

Terroranalytiker og Jemen-ekspert Atle Mesøy sier til NRK.no at Al Qaidas rekrutter kommer fra svært mange forskjellige nasjoner.

Han sier det er mange tilfeller der europeere reiser på opptrening i Jemen, slik som den etnisk norske mannen i 30-årene.

– Men dette er første gang at vi har kjennskap til at en nordmann er med på treningsleir i Jemen, sier Mesøy.

Storbritannia er det viktigste senteret for radikale islamister i Europa, sier Nesser.

– Vi vet også at Al Qaida har rekruttert konvertitter fra Frankrike, Stobritannia og Tyskland, sier Petter Nesser.

Flere eksempler på rekrutter

Det har vært flere eksempler hvor personer som fra vestlige land har blitt knyttet til terrorplaner.

Den såkalte «skobomberen», briten Richard Reid som forsøkte å sprenge American Airlines' flight 63 fra Miami til Paris i lufta i 2001, skal ha blitt trent i Al Qaidas leirer i Afghanistan.

En tysk-tyrkisk terrorcelle ble avslørt i 2007 etter å ha forberedt terror mot amerikanske mål i Tyskland. Terrorcellen fikk kontakt med en islamsk jihadunion (IJU), og de ble rekruttert til å bli terrorister. Terrorcellen bestod av etniske tyskere og tyskere. Nettverket ble rullet opp, og de ble pågrepet for terrorplanlegging.

En norsk terrorcelle som ble ledet av Mikael Davud skal ha hatt som mål å bombe danske Jyllandsposten i 2010. Davud skal ifølge PST hatt kontakt med Al Qaida-medlemmer. Han ble pågrepet sammen med David Jakobsen og Shawan Bujak. Bujak og Jakobsen ble dømt, mens Jakobsen ble frikjent i 2012.

Mohamed Merah, seriedrapsmannen i Toulouse, skal ha besøkt og fått opplæring i Al Qaida-leirer i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan i 2010 og 2011. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste finnes det i dag personer i Norge som utgjør en terrortrussel på lik linje med seriemorderen Muhmaed Merah i Toulouse.

Bengalske Rajib Karim ble arrestert i England for å ha hatt kontakt med Al Qaida i Jemen. Al Qaida ønsket å få ham til å gjennomføre en terroraksjon mot et fly da han jobbet som dataspesialist hos British Airways. Han skal ha hatt direkte kontakt med lederen for Al Qaida i Jemen, amerikanskfødte Anwar al-Awlaki.

Amerikanske Colleen LaRose, kjent under kallenavnet «Jihad Jane» forsøkte å rekruttere folk og samlet inn penger for å ta livet av den svenske tegneren Lars Vilks, som tegnet en karikatur av profeten Muhammed fremstilt som hund.

SISTE NYTT

Siste nytt