Familien tipset politiet om Al Qaida-nordmann

Et nært familiemedlem skal ha vært avgjørende for at norske og internasjonale sikkerhetstjenester kom på sporet av den terrortrente nordmannen i Jemen.

Oslo

SISTE BOSTED: På denne adressen i Oslo var nordmannen sist registrert før han dro til Jemen for å få terroropptrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den 33 år gamle nordmannen skal være rekruttert og trenet av islamistiske terrorister i Jemen.

Etter det NRK kjenner til valgte familien hans å kontakte politiet etter at 33-åringen deltok i voldelige gatekamper i Oslo i 2009 fordi de var urolige.

Nordmannen, som er født og oppvokst i Oslo-området, betegnes som svært farlig.

Han skal nå være klar til å utføre en terroraksjon mot vestlige mål.

Ifølge avisa Sunday Times planlegger Al Qaida å bruke sin norske rekrutt til et angrep mot et amerikansk passasjerfly.

Avisa skriver også at han nå blant annet under det islamske navnet «Muslim Abu Abdurrahman», og at han trolig er i dekning i Jemen.

Sa farvel i fjor

NRK har snakket med flere nære bekjente av nordmannen i moskee-miljøet han tilhørte i Oslo.

De er livredde for å stå fram, men en tidligere bekjent, sier til NRK at det var mot slutten av 2011at 33-åringen kom til moskeen i Oslo for å si farvel.

Mohamed Melioui

REAGERER PÅ PST: Nestleder Mohamed Melioui i det islamske forbundet kritiserer PST for å ha vært for pågående overfor ungdommene i moskeen som 33-åringen oppsøkte.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han fortalte at han var på vei til Jemen for å lære arabisk og sharia, og at de siden den gang ikke har hørt fra ham igjen.

Selv skal han ha sagt at han bare skulle være borte noen måneder, og så komme tilbake til Norge.

– Han var vanlig, slik som alle de andre. Han hadde ikke fast jobb, han hadde forskjellige vikariater. Han blandet seg ikke i andres saker, sier en av hans tidligere bekjente.

Reagerer på PSTs metoder

Også ledelsen i moskeen husker den etnisk norske mannen, og sier at han holdt seg mye for seg selv.

– Jeg kjenner ham ikke så godt. Det kommer tusen mennesker hit, og han var en av dem. Det var ikke noe speseilt fokus på ham, sier Mohamed Melioui, nestleder i Det Islamske forbund.

Mange i det norske moskee-miljøet reagerer sterkt på metodene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha brukt for å få opplysninger om den såkalte Al Qaida-nordmannen.

Mange av ungdommene er urolige etter å ha hatt PST på døra.

– PST må skjerpe seg. Når de skal ta kontakt med folk, så må de ha en helt konkret sak som det gjelder, og ikke bare kontakte folk hvor som helst, sier Melioui.

NRK har vært i kontakt med PST, men de ønsker ikke å kommentere saken. Ifølge Siv Alsén, seniorrådgiver i PST, kommenterer de ikke sine metoder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jemen

I SKJUL I JEMEN: Nordmannen som skal ha blitt terrortrent av Al Qaida, er trolig i dekning i Jemen.

Foto: EBU

Venstreradikaler og barnehageonkel

33-åringen konverterte til islam i 2008 etter at han giftet seg med en diplomatdatter fra et nordafrikansk land, skriver Dagbladet.

Han endret livsstil, sluttet helt å drikke alkohol, og bruddet med den tidligere omgangskretsen ble etter hvert nesten totalt.

– Han kuttet kontakt med alle de gamle vennene etter at han ble radikal, sier en tidligere venn til avisa.

Mannen var tidligere venstre-radikaler, og hadde sin ungdomstid i miljøet rundt Blitz. Han jobbet også i en barnehage i Oslo.

Mange eksperter har pekt på at informasjonen som har lekket ut om mannen, kan være styrt av internasjonal etterretning, som ønsker oppmerksomhet og mer informasjon om den potensielle terroristen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere personer skal være såret etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag.

Skyting på Universitet i Russland

Åtte personer skal være drept og 24 skadd etter at en person begynte å skyte på et universitet i byen Perm i Russland mandag morgen.