Hopp til innhold

– Norsk terrorrekrutt fører til økt sikkerhet rundt nordmenn på reise

Nordmenn vil være under lupen til sikkerhetstjenester fremover, og nordmannen rekruttert av Al Qaida vil få store problemer med å komme seg på et fly, mener eksperter.

Atle Mesøy og kart over Jemen

Terror og Jemen-ekspert Atle Mesøy har vanskelig for å tro at den terrortrente nordmannen i Jemen vil klare å komme seg på et fly.

Foto: NRK

– Nå er identiteten til nordmannen rekruttert av Al Qaida kjent, og det vil være vanskelig for han å komme seg på et fly. Han blir nok rødflagget, og skal han reise trenger han en ny identitet, sier ekspert på terrorisme og Jemen, Atle Mesøy til NRK.no.

LES OGSÅ: Norsk terrorist skal brukes mot fly

Dette kan også føre til problemer for nordmenn ute på reise - og spesielt for norsk-arabiske menn og konvertitter.

– Det er ikke unaturlig med lengre sikkerhetskontroller og økt sikkerhet rundt nordmenn som skal fly. De vil holde et øye på norsk-arabiske menn og konvertitter, sier Mesøy.

– Al Qaida viser muskler

Avisa Sunday Times skriver at den norske konvertitten som skal ha fått opplæring i terrorisme i Jemen, trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren.

Mesøy mener Al Qaida i Jemen vil vise muskler.

– Al Qaida i Jemen vet at de er overvåket. Det er mulig de signaliserer at de vil gjennomføre et angrep større enn hva som er realistisk. PR er er viktig for dem, og nordmannen er et trofé i den sammenheng, sier Mesøy.

Underbuksebombaren Umar Farouk Abdulmutallab.

Umar Farouk Abdulmutallab, kjnet som 'trusebomberen'.

Foto: MIKE RIMMER / Afp

Han undertreker at alle terrorangrep Al Qaida har utført mot vestlige mål fra den arabiske halvøya har vært mislykkede.

– Blant annet lyktes ikke Umar Farouk Abdulmutallab som forsøkte han å sprenge et passasjerfly over Detroit med eksplosiver gjemt i trusa.

Også Abdulmutallab ble trent av Al Qalda i Jemen.

Terrorfykt under London-OL

Leder i leder i den utenrikspolitiske tankesmien Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, er enig i at det blir vanskelig for den terrortrente nordmannen å sette seg på et fly.

Helge Lurås

Helge Lurås.

Foto: NUPI

– Hvis identiteten hans er kjent blir det vanskelig. Da bør han settes på en «watch list». Jeg vet ikke om det er gjort. Det er mulig de forsøker å nøytralisere ham ved å gå ut med etteretningsinformasjon om angrepet.

– Det kan også være at man frykter for sikkerheten til OL i London, og at dette er en etterertningsplan for å redde liv, sier Lurås.

Har lenge fryktet konvertitter

Mandag kveld meldte AP at europeiske sikkerhetstjenestemenn sier en norsk mann som har fått trening av Al Qaida, avventer en ordre om å utføre en terrorangrep i Vesten.

Mannen skal være etnisk norsk og er i 30-årene. Han ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

Mannen skal ha vært i en Al Qaida-treningsleir i Jemen i «noen måneder», og ifølge APs kilder befinner han seg fortsatt i landet.

Vestlige etterretningskilder har lenge fryktet konvertitter til islam som er opplært i terrorhandlinger og som kan bevege fritt over landegrenser uten visumrestriksjoner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ