Etterretningsjef: – Det finnes flere Al Qaida-trente nordmenn

Flere nordmenn har vært på treningsleirer for terrorister i konfliktområder, ifølge sjefen for den militære etterretningstjenesten Kjell Grandhagen.

Flere nordmenn har vært på treningsleire for terrorister i konfliktområder, ifølge sjefen for den militære etterretningstjenesten Kjell Grandhagen.

VIDEO: Etterretningssjefen kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men sier til NRK at e-tjenesten er kjent med at Al Qaida forsøker å rekruttere nordmenn til sine operasjoner.

Ifølge Sunday Times har en etnisk nordmann opplært av Al-Qaida, fått oppdrag å utføre en terrorhandling i forkant av sommer-OL i London.

Kjell Grandhagen, sjef for etterretningstjenesten mener det er grunn til å be folk være på vakt, også i Norge.

– Jeg vil ikke kommentere den konkrete saken, men det er trusler knyttet til dette. Det er en mer og mer aktuell problemstilling at mennesker fra vestlige samfunn drar til treningsleirer i utlandet. Det er mulig at noen av dem kommer tilbake som terrorister, sier Grandhagen til NRK.

– Vi tror det beste middelet for å motvirke dette er at folk i lokalsamfunnene hvor disse menneskene hører hjemme, er årvåkne. Følg med og meld fra om man ser noe unormalt, sier etterretningssjefen.

– Flere Al Qaida-trente nordmenn

Etterretningssjefen kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men sier til NRK at e-tjenesten er kjent med at Al Qaida forsøker å rekruttere nordmenn til sine operasjoner.

– Vi er kjent med flere saker der nordmenn har vært ute i treningsleire i konfliktområder rundt om i verden. Vi vet også at det er en rekke tilsvarende saker fra andre land, sier Grandhagen.

Grandhagen sier det er en realitet at det finnes nordmenn som har reist til terrorleirer i utlandet for å trene til terroroperasjoner. Han ønsker derimot ikke å si hvor mange personer det kan være snakk om.

– Jeg kan si at det finnes flere slike saker. Når det gjelder antall saker i den vestlige verden, er antallet er høyt. Jeg ønsker ikke å kommentere utover det, sier Grandhagen til NRK.

– Kan være angrep mot OL

Den norske rekrutten går under det islamske navnet Muslim Abu Abdurrahman. Han skal være i 30-årene og har et rent rulleblad, skriver Sunday Times.

Mannen konverterte til islam i 2008, ble raskt radikalisert og reiste deretter til Jemen der han tilbrakte flere måneder for å gjøre ferdig sin trening.

Sunday Times skriver at den norske konvertitten trolig er utvalgt til å gjennomføre det planlagte angrepet i oppløpet mot OL i London denne sommeren.

Etterretningssjefen mener terrorbildet ikke har endret seg særlig i løpet av de siste månedene, men sier at OL er et attraktivt mål for internasjonale terrorister.

– Man kan ikke utelukke at det kan komme forsøk på terroraksjoner knyttet til OL i London, sier Grandhagen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger