Julia Skripal utskrevet fra sykehus: – Hun har blitt raskere frisk enn faren

Julia Skripal, datteren til den russiske eksspionen Sergej Skripal, er utskrevet fra sykehuset i Salisbury etter nervegiftangrepet. Julia Skripal befinner seg nå på et hemmelig sted, ifølge BBC.

Sergej Skripal og datteren Julia

FORGIFTET: Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet syke på en benk i den engelske byen Salisbury 4. mars.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

33-åringen skulle etter planen skrives ut allerede mandag, opplyser ikke-navngitte kilder til Sky News. BBC melder at Julia Skripal faktisk ble utskrevet og fraktet til et trygt sted i går.

Tirsdag formiddag bekreftet ledelsen ved sykehuset i Salisbury at Julia Skripal har blitt skrevet ut. Sykehuset opplyste at 33-åringen er på bedringens vei, men at en del behandling fortsatt gjenstår.

– Både Sergej og Julia hadde blitt utsatt for en nervegass. De har fått omfattende behandling og vi har hentet inn hjelp fra flere eksperter. Begge har respondert veldig godt på behandlingen, men de befinner seg på ulike stadier, sier Christine Blanshard, en av lederne ved sykehuset, på pressemøtet i formiddag.

Forgiftet i hjemmet

Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag 4. mars. Tilstanden ble regnet som kritisk for begge og Sergej Skripal befinner seg fortsatt på sykehus, men i forrige uke meldte britiske medier at de to var på bedringens vei. Britiske myndigheter har senere fastslått at de var forgiftet med nervegiften Novitsjok. Nervegiften ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Julia Skripal

Julia Skripal, datteren til den russiske eksspionen Sergej Skripal, skal være frisk nok til å forlate sykehus, ifølge Sky News.

Foto: Yulia Skripal/Facebook via AP

Britene mener Russland står bak angrepet, og at formålet primært var å ramme den tidligere spionen Sergej Skripal, som hadde fått datteren på påskebesøk fra Moskva.

Christine Blanshard ved sykehuset i Salisbury forklarte tirsdag at nervegiften har rammet livsviktige enzymer hos Julia og Sergej, og at den medisinske behandlingen har hatt som mål å stabilisere situasjonen, slik at kroppen kan lage nye enzymer.

– Sergej har ikke kommet til hektene like raskt som Julia, men vi regner med at han også kan forlate sykehuset når tiden er inne, sier Blanshard tirsdag.

Trolig russisk

Politiet i Storbritannia mener Sergej Skripal først kom i kontakt med nervegiften i sitt eget hjem, etter at de største konsentrasjonene av nervegift er funnet på inngangsdøren i hjemmet hans i Salisbury.

I tillegg til Sergej og Julia Skripal ble også en politimann brakt inn til sykehuset for medisinsk behandling 4. mars. Politimannen ble imidlertid raskt utskrevet.

Militære eksperter som har undersøkt nervegiften har kalt den «meget sofistikert», og sier det bare er et land som har midlene til å utvikle den. Samtidig har ekspertene uttalt til Sky News at de ikke kan slå fast med sikkerhet at nervegiften faktisk er laget i Russland.

– Leker med ilden

Russerne kaller anklagene «forferdelige og ubegrunnede», og innkalte 6. april til et møte i FNs sikkerhetsråd for å be medlemmene om støtte til å finne andre forklaringer på angrepet.

Under FN-møtet sa Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzja at Russland er et offer for ærekrenkelser fra fra Storbritannia og flere andre land.

– Kunne dere ikke komme opp med en bedre falsk historie, spurte Nebenzja.

– Vi har sagt til våre britiske kollegaer at de leker med ilden, og kommer til å ville angre seg, sa han også.

I forkant av FN-møtet sa også Russlands ambassadør i Storbritannia, Alexander Jakovenko, at Russland mistenkte Storbritannia for å stå bak nervegift-angrepet. Jakovenko sa også at det var «mistenkelig at så mange russere har mistet livet under mystiske omstendigheter i Storbritannia de siste årene».

Flere diplomater fra flere land har blitt utvist som følge av uenighetene. En norsk diplomat har også blitt involvert i striden, ettersom han 31. mars fikk en frist på én uke til å forlate Russland.

Boligen til Sergej Skripal

Boligen til Sergej Skripal i Salisbury ble sperret av etter at den tidligere spionen og datteren ble funnet syke.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg/ARKIV / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt