Kan ikke bevise at nervegiften er laget i Russland

London (NRK): Det er ikke konkrete bevis for at nervegiften som ble brukt i mordforsøket på eksspion Sergej Skripal og datteren Julia er laget i Russland.

Salisbury

Britiske militære eksperter ved Porton Down har ikke kunne bevise at nervegiften er laget i Russland.

Foto: Ben Stansall / AFP

Det opplyser ekspertene ved Porton Down som har undersøkt nervegiften. Det britiske militære senteret Porton Down sier de er i stand til å identifisere stoffet som novitsjok og at det er en type militær nervegift. Men de kan ikke slå fast at den er laget i Russland.

– Vi har ikke identifisert den eksakte kilden, sier sjef for laboratoriet Gary Aitkenhead ved Porton Down til SKYNews.

Aitkenhead sier at nervegiften de har undersøkt er meget sofistikert og at det bare vil være en stat som har midlene til å lage den.

Det er etterretningsinformasjon, som regjeringen rår over, som har ledet til den konklusjon at nervegiften er laget i Russland, ifølge Porton Down-sjefen.

Julia er på bedringens vei

Det er ikke lenger kritisk for 33-år gamle Julia Skripal etter nervegiftangrepet for snart fire uker siden i den vesle byen Salisbury. Ifølge BBC er hun nå i stand til å snakke.

Faren, eksspionen Sergej Skripal, er fortsatt kritisk skadet.

– Det finnes ingen motgift mot den nervegiften de har fått i seg, sier Aitkenhead ved Porton Down.

Skripal

Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet med nervegift i Salisbury for snart fire uker siden.

Foto: Yuri Senatorov / AFP

Britene har pekt på Putin

Britene har tidligere sagt at det er en kombinasjon av prøver fra Porton Down og etterretningsinformasjon som har ledet til konklusjonen om at det er Russland som står bak mordforsøket på Skripal og datteren.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson har sagt at det er sannsynlig at det er president Vladimir Putin selv som har beordret angrepet.

Storbritannia utviste først 23 russiske diplomater fra London og fikk deretter flere land med seg i en storstilt diplomatisk aksjon mot Russland, der blant andre USA kastet ut 60 diplomater.

Spionsaken har utløst en diplomatisk krise mellom Storbritannia, USA, EU og Russland.

Skripal har bodd i Storbritannia i ti år som et resultat av en spionutveksling med Russland. Skripal spionerte for britiske MI6 samtidig som han var agent for Russland.

En god nyhet for Russland

Nyheten fra Salisbury vil bli tatt godt imot av Russland, som hele tiden har hevdet at de ikke har noe med mordforsøket å gjøre. Russland har også nektet for at de har et nervegiftprogram med novitsjok i Russland.

Skripals hjem

Den største konsentrasjonen av nervegift er funnet utenfor inngangspartiet ved hjemmet til Sergej Skripal i Salisbury.

Foto: Chris J Ratcliffe / AFP

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har også hevdet at forgiftningen kan ha blitt utført av britiske agenter for å ta bort oppmerksomheten fra problemene med brexit.

Russland har henvendt seg til Storbritannia for å få komme i kontakt med Julia Skripal, noe britene foreløpig har nektet dem.

OPCW, den internasjonale organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, undersøker også nervegiften. Russland har også henvendt seg til dem om å få en prøve av nervegiften som ble brukt i Salisbury.

SISTE NYTT

Siste nytt