Hopp til innhold

Han var alle barns verste mareritt

Videoen «KONY2012» som rører millioner av mennesker verden over, er stinn av propaganda og reklamebransjens salgstriks. Men bildet som tegnes av monsteret Joseph Kony, er skremmende riktig.

En tidligere barnesoldat i LRA

Barnesoldaten Geoffrey var bare 13 da han kom til mottakssenteret i 2004 - én av de titusener av barn og unge som har fått ødelagt livet sitt av Kony og LRA.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Alice Lakwena

Alice Lakwena, «profet» og stifter av Hellig ånd-bevegelsen.

Foto: AFP

Joseph Kony blir i dag omtalt som planetens mest ettersøkte mann etter at Osama bin Laden ble drept, på grunn av den bestialske krigføringen han drev i Uganda for inntil få år siden.

På 90- og 00-tallet trakk hundrevis av barn hver kveld inn til byene for å sove sammen på gulvet i beskyttede leskur. Hele Nord-Uganda levde under Konys skrekk- og terrorregime.

I likhet med bin Laden er den beryktede geriljakrigeren nå også blitt verdenskjent, gjennom en omstridt Youtube-video som riktig nok blir beskyldt for å utnytte alle salgstriks som finnes i reklamebransjen, for å se verden i svart/hvitt og uhemmet utnytte barn og lettrørte for å skaffe penger.

Snart har 100 millioner mennesker sett videoen «KONY2012»

Kusine Alice og Den hellige ånd

Fra slutten av 60-tallet avløste den ene diktatoren den andre i Uganda – fra Milton Obote til Idi Amin til Obote igjen. Det diskuteres fortsatt hvem av dem som tok livet av flest egne innbyggere. Så i 1986 tok president Yoweri Museveni makten.

Da følte flere av landets over 50 folkegrupper seg skjøvet ut i mørket. Blant dem var acholi-folket som Kony tilhørte.

Joseph er imidlertid ikke den eneste i familien med sin egen bisarre og voldelige sekt. Kusinen Alice Lakwena, en tidligere prostituert og acholi, dannet Hellige ånd-bevegelsen i 1986 (Holy Spirit Mobile Forces) og startet krig mot Museveni. Men til tross for at hun lovet sine tilhengere immunitet mot kulene fra landets militære, ble hun nedkjempet i 1988 og måtte flykte til Kenya.

Det var da Joseph Kony entret scenen med Hellig ånd-bevegelsens arvtaker, den nystartede Herrens motstandshær – i perioder også kalt Herrens hær og Ugandas folks demokratiske kristne armé.

Mellom Kony og kusine Lakwena i eksil i Kenya har det jevnlig vært offentlig krig. De anklager hverandre for å ha rappet og plagiert ideer og religion. Lakwena var overbevist om at fetter Kony hadde stjålet hæren hennes, og krangelen pågikk, blant annet i mediene, til hun døde i 2007.

Bestialsk krigføring

I de to tiårene som fulgte etter at Kony etablerte LRA, tvangsrekrutterte han tusener av barn, som regel gjennom nattlige raid mot landsbyer i nord.

Guttene ble presset til å kjempe – og drepe – for ham. Mange av dem ble tvunget til å ta livet av egne familiemedlemmer slik at de selv aldri kunne vende tilbake til landsbyen sin.

Joseph Kony

Et av de nyeste bildene av Joseph Kony, tatt under forhandlngene i 2008.

Foto: REUTERS

Jentene ble brukt som sexslaver, arbeidsslaver og kokker. Og i Nord-Uganda og grenseområdene ble Herrens frigjøringshær, LRA, fra 90-tallet alle barns og foreldres verste mareritt.

Målet for Herrens motstandshær og den tidligere katolske altergutten Joseph var ubegripelig nok å innføre en kristen stat styrt av Bibelens 10 bud. Målet skulle i stor grad oppnås ved hjelp av barnesoldater.

Selv om videoen ”KONY2012” blir beskyldt for forenklet framstilling, egen-PR og svart/hvitt-tenking, er historiene om hvordan Kony og hans hær herjet – og herjer fortsatt – blant landsbyer i Nord-Uganda, Sør-Sudan, Øst-Kongo og øst i Den sentralafrikanske republikk, høyst virkelig.

Sverd og macheter

Et av Konys ofre, fotografert i 2006

Slik merker Kony sine ofre. Hun ble bortført i 2005, 17 år gammel, men klarte å rømme.

Foto: TUGELA RIDLEY / AFP

Konys hær hadde skytevåpen, men var beryktet for å foretrekke macheter og sverd. Det ble et kjennetegn for LRA å hogge ører, lepper og neser av dem som ikke ble drept.

Meldingene om blodige raid og forsvunne barn kom fra de internasjonale nyhetsbyråene hver uke før og etter århundreskiftet. Selv om Ugandas hær jaktet og fortsatt jakter på Kony og hans soldater, har de aldri klart å ta ham. Til tross for mangeåring økonomisk og militær støtte fra USA.

Han opererte i et vanskelig tilgjengelig jungel-terreng på grensen mellom flere land, og gikk i dekning for kortere eller lengre tid når han følte seg forfulgt. I perioder herjet flere hundre soldater sammen, andre ganger opererte de i små grupper.

– Den hellige ånd gir ordrene

De som har vært hans fanger, forteller at han så seg selv som et åndelig medium som fikk sine ordrer fra Den hellige ånd. Han snakket ofte i tunger.

Kony siterte Bibelen for å forklare hvorfor han måtte drepe – også sitt eget folk Acholiene, som han mente hadde sviktet ham. Hans krigere måtte gjennom en rekke underlige ritualer før de gikk i kamp.

Underernært i Uganda 2004

Avdelingen for underernærte barn på sykehuset ved Gulu, Nord-Uganda, i 2004.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

Flere årtier med krigføring og drap ødela livene for et enormt antall mennesker – stadig nye grupper av befolkningen i nord måtte flykte fra hjemmene sine. I 2004 ble deler av Uganda erklært for humanitært katastrofeområde. Folk sultet og barn døde av underernæring.

Etter to år med fredssamtaler brøt Kony forhandlingene i 2006. Da hadde han forgjeves forsøkt å få immunitet ved Den internasjonale straffedomstolen, som hadde tatt ut tiltale for krigsforbrytelser. Det samme skjedde igjen i Sør-Sudan i 2008: Fredsavtalen var forhandlet fram, men han kom aldri til signeringen.

For seks år siden jaget Ugandas hær Kony ut av landet. I nord lever i dag tusenvis av barn og unge som er merket for livet av hans grusomheter.

Vil ikke ha frykten tilbake

I Uganda kritiseres kampanjen til organisasjonen Invisible Children – de ønsker ikke Kony tilbake i nyhetsbildet. Redslene og kampene i Nord-Uganda som Kony og Lord's Resistance Army sto bak, vil uganderne helst legge bak seg.

Det er seks år siden Kony og hans krigere ble jaget fra landet og marerittet for befolkningen i nord var over. Ikke gi Kony mer omtale, ber de. Det er det han liker best.

Nattpendlere i Gulu, Nord-Uganda

De ble kalt nattpendlerne, barna som gikk gjennom gatene i Gulu, Nord-Uganda, for å sove sammen under bevoktning for å unngå å bli bortført. Bildet er fra 2004.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

I avisen New Vision i Uganda støtter myndighetene videokampanjen mot Kony, samtidig som de advarer mot overforenklingen kampanjen blir beskyldt for. De frykter at Kony skal framstå farligere og større enn han er i dag.

For selv om han er ute av Nord-Uganda, er han ikke langt unna områdene der han i årtier med nesten ubeskrivelige metoder lammet samfunnet og ødela titusener av liv. En hel generasjon barn vokste opp i dette skrekkveldet.

Terroren fortsetter

Selv om LRA var en mange ganger større og mye verre terrorbevegelse for 10 år siden, sprer Kony og noen hundre av hans krigere fortsatt frykt og utrygghet i grenseområdene mellom Sør-Sudan, Den demokratiske republikken Kongo og Den sentralafrikanske republikk.

Her kan barn og voksne aldri føle seg trygge når de går på åkeren for å jobbe eller legger seg om kvelden. Alltid usikre på hvor og når slakterne fra Herrens motstandshær vil dukke opp igjen.

Bistandsorganisasjoner i området har bedt FN sende en fredsstyrke for å beskytte de som bor der. De ber om telefonforbindelse og veier. Landenes egne militærstyrker har dårlig utstyr og ofte lav moral, og ender altfor ofte med å plyndre, voldta og drepe dem de er satt til å beskytte.

20 frivillige organisasjoner i området beskrev den fortvilte situasjonen i et brev til USAs president Obama før jul.

En aura av frykt og mystikk

For Kony har ikke lagt ned sine våpen. Ifølge «LRA crisis tracker» er 98 sivile drept, og 477 er bortført av LRA i dette grenseområdet bare de siste 12 månedene.

Angrep i grenseområdene nord for Uganda

Disse angrepene, bortføringene og observasjonene av Lord's Resistance army har LRA Crisis Tracker registrert de siste 12 månedene.

Foto: LRA Crisis Tracker

Tallene er samlet inn av samme organisasjon som står bak Kony-videoen, ved hjelp av gruppas eget radionettverk, ulike FN-organer og lokale frivillige organisasjoner.

Human Rights Watch la for to år siden fram beviser på at LRA sto bak en massakre på 231 mennesker i Makombo-regionen nordøst i Kongo julen 2008. Massakren var en hevn for et mislykket regjeringsangrep mot hovedbasen til LRA i nasjonalparken Garamba. Til sammen ble nesten 1000 mennesker drept i et større område i løpet av få uker i 2008–2009.

Joseph Kony har gjennom årene klart å bygge opp en aura av frykt og mystikk rundt sin egen person og sin hær. Det er dette mange ugandere nå er redde for at videkampanjen mot Kony skal vekke til live igjen.

Men i nabolandene er frykten høyst levende.

Soldater fra Uganda jager LRA i Kongo

En soldat fra Ugandas hær i DR Kongo i mars 2009. Jevnlig leter soldater fra Uganda, Kongo og Sør-Sudan etter Joseph Kony og soldater fra Herrens motstandshær i Kongo og Den sentralafrikanske republikk, uten å lykkes så langt.

Foto: LIONEL HEALING / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt