Hopp til innhold

Johnson: – Folket har gjort politikernes jobb

«Brexit»-general Boris Johnson takket David Cameron for hans innsats som statsminister. Han mener at «folket har gjort jobben til politikerne» i den historiske avstemningen om britenes EU-medlemskap.

Boris Johnson

SKRØT AV CAMERON: Boris Johnson takket og skrøt av David Camerons innsats som statsminister under en pressekonferanse fredag formiddag.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Fredag formiddag kunngjorde Cameron at han i oktober går av som statsminister i Storbritannia som følge av resultatet i folkeavstemningen om EU.

Hvem som overtar for ham som partileder og statsminister er i øyeblikket usikkert, men tidligere London-ordfører og Brexit-general Boris Johnson framstår som en åpenbar kandidat.

Først fredag formiddag inviterte Johnson til pressekonferanse. Johnson takket og skrøt av David Camerons innsats som statsminister.

– I dag har folket gjort jobben til politikerne, uttalte Johnson og takket det britiske folket for å ha tatt stilling til ett av de største og vanskeligste politiske spørsmålene i landet.

Boris Johnson

DRO: Mange pressefolk og nysgjerrige briter hadde møtt opp utenfor hjemmet hans i London fredag morgen, men da den tidligere ordføreren kom ut, satte han seg i en drosje uten å gi noen kommentarer,

Foto: Gareth Fuller / Ap/NTB Scanpix

– Fantastisk mulighet til å lage egne lover

Johnson mener det ikke er grunn til å forhaste seg når Storbritannia skal ut av EU. Det frittalende medlemmet av det konservative partiet sa også at Storbritannia ikke blir mindre europeisk når landet forlater unionen.

– Vi har en fantastisk mulighet til å lage egne lover. Vi kan finne vår stemme i verden igjen, sa han.

Cameron og Johnson har vært det konservative partiets frontfigurer på hver sin side i EU-debatten. Johnson har stått i spissen for EU-motstandernes valgkamp.

Johnson ønsker seg en norsk modell for britenes tilknytning til EU, med mer fokus på frihandel og færre barrierer mellom landene.

Boris Johnson

STEMTE I SISTE LITEN: Londons borgermester Boris Johnson stemte i siste liten i kveld, like før valglokalene stengte.

Foto: ANDY LYONS / AFP

Arvtakeren får Brexit i fanget

Cameron akter ikke å innlede forhandlingene med EU om utmeldingen, men sier at dette må bli en oppgave for etterfølgeren hans.

– Jeg vil sikre at skipet holder en stø kurs, men vil ikke være kapteinen som styrer skipet til dens neste havn, sa Cameron i en direktesendt tale utenfor Downing Street 10 i London.

Forhandlingene må skje under en ny statsminister, sa Cameron, som gratulerte Brexit-leiren med seieren i det han beskrev som en «stor oppvisning i demokrati», der 33 millioner mennesker deltok.

Det er ventet at prosessen med å melde landet ut av EU kan ta flere år.

Jeg elsker dette landet, og er stolt over å ha tjent det, sier avtroppende statsminister David Cameron, i sin første tale etter at folket har valgt Brexit.

SE VIDEO: Jeg elsker dette landet, og er stolt over å ha tjent det, sier avtroppende statsminister David Cameron, i sin første tale etter at folket har valgt Brexit.

– Han har en god sjanse

Flere eksperter tror den tidligere London-ordføreren nå er blant favorittene til å bli landets nye statsminister.

– Jeg håper han trår fram som en av kandidatene til å bli vår nye statsminister, sa Boris Johnsons far, Stanley Johnson til BBC. Brexit-generalens far har åpent vært imot at Storbritannia skal forlate EU, men håper nå at sønnen kan flytte inn i Downing Street 10.

– Han har en veldig god sjanse til å komme på listen over de aktuelle kandidatene, fortalte Stanley Johnson.

Laster Twitter-innhold