Hopp til innhold

Boris Johnson vil ha norsk EU-modell for Storbritannia

Londons ordfører Boris Johnson vil kjempe for at Storbritannia får et likt forhold til EU som Norge, bortsett fra at han vil at britene fortsatt skal være medlemmer, og dermed også bestemme.

Boris Johnson

Boris Johnson sa under en tale i dag at han vil forandre Storbritannias forhold til EU slik at den minner mer on den norske modellen.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Johnson, som tilhører det konservative partiet, vil ha mer fokus på frihandel og færre barrierer mellom landene.

Ordføreren mener at Storbritannia bør forbli innenfor det indre markedet til EU, men trekke seg tilbake fra den politiske unionen, melder Reuters.

– Kan få forhold som minner om det norske

– Kok det ned til det indre markedet. Vi kan få et nytt forhold til EU som minner mer om forholdet Norge og Sveits har i dag, bortsett fra at vi vil fortsette å være medlem av unionen og kan være med på å bestemme, sa han under en tale tirsdag.

Norge er ikke medlem i EU, men er gjennom EØS-avtalen sikret tilgang til det indre markedet i unionen.

Johnson mener at dersom Storbritannia skulle få et slikt forhold til EU, så vil de sannsynligvis få selskap av de to nevnte landene, for som han sier:

– De blir stadig mer frustrerte på grunn av egen mangel på innflytelse.

Vil ha folkeavstemning

Nå mener Johnson at det britiske folk selv bør stemme over forslaget hans.

– Det er på høy tid at det holdes en folkeavstemning her i landet, og det vil stilles et veldig enkelt spørsmål: Vil du forbli i det indre markedet. Ja eller nei? Mener London-ordføreren.

Og han oppfordret statsminister David Cameron til å «utnytte fordelene av EUs indre marked uten å bli kastet ut.» Noe han ikke tror blir akutelt.

– Jeg tror ikke vi vil bli straffet eller kastet ut for å ønske å forandre forholdet. Våre partnere i EU skjønner at det som er bra for London er bra for EU som helhet. Hvis jobber forsvinner herifra går de ikke til Paris eller Frankfurt, de forsvinner til Hong Kong eller Singapore, eller hvor som helst i verden.

Debatt blant konservative

Johnson har i flere år vært kjent som et frittalende medlem av det konservative partiet, som har regjeringsmakten i Storbritannia sammen med Liberaldemokratene.

Ordførerens EU-skepsis er velkjent, men Johnsons tale tirsdag kan føre til en ny debatt hos de konservative om Storbritannias forhold til EU.

Det er ventet at statsminister David Cameron skal holde sin egen EU-tale om ikke så lenge.

SISTE NYTT

Siste nytt