Japan avviser milliardkrav fra IS

Den islamske staten krever 1,5 milliarder kroner i løsepenger for to japanske gisler, ifølge en video som ble lagt ut i dag. Japan avviser kravet, og ber om at de løslates umiddelbart.

Medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten

Medlemmer av terrorgruppen den islamske staten, som har tatt områder i Irak og Syria.

Foto: - / Afp

– Jeg krever at de ikke blir skadet og at de løslates umiddelbart, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Japan har fått 72 timer på seg til å betale 200 millioner dollar for de to.

– Det internasjonale samfunnet vil ikke gi etter for noen form for terrorisme, og vi må jobbe sammen, sier han ifølge AFP.

Japan har likevel satt ned to team som skal jobbe for å håndtere gisselsituasjonen.

Vifter med kniv

I videoen vifter en svartkledd IS-opprører med en kniv mens han snakker til kamera på engelsk. Han henvender seg direkte til Japans statsminister og til det japanske folk.

– Dere har nå 72 timer på dere til å presse regjeringen deres til å gjøre en klok beslutning ved å betale 200 millioner dollar for å berge disse borgernes liv, sier han ifølge AFP.

Gisseltakeren står i videoen mellom to menn ikledd oransje fangedrakter i et ørkenområde. Han truer japanske myndigheter til å betale:

– Hvis ikke vil denne kniven bli ditt mareritt, sies det, ifølge Reuters.

Ga bistand

Japan

Japans statsminister Shinzo Abe.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Sist helg, da han besøkte Kairo, lovet Abe 200 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,5 milliarder kroner, i ikke-militær bistand til land i Midtøsten som kriger mot IS. Det er samme sum som gisseltakerne krever.

– Pengene er nødvendig for å hjelpe flyktningene fra krigen, sier Abe, som understreker at gisselsituasjonen ikke vil føre til at de trekker tilbake støtten.

En USA-ledet styrke bomber også IS i Irak og Syria. En rekke arabiske land har også sluttet seg til koalisjonen som i august i fjor erklærte krig mot de ytterliggående opprørerne.

IS har tidligere henrettet flere gisler, og lagt videoer av det ut på internett. Vestlige etterretningstjenester har vurdert materialet og slått fast at flere av videoene er ekte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt