Hopp til innhold

To gisler befridde i israelsk operasjon i Rafah

Natt til mandag gjennomførte Det israelske forsvaret kraftige luftangrep mot byen Rafah. To er hentet ut og flere titalls palestinere skal være drept.

Gisla, Louis Har (til venstre) og Fernando Simon Marman (i midten) i en gruppeklem med familie etter at de skal ha blitt henta ut av Gaza av israelske soldatar.

GJENFORENT: De to Hamas-gislene, Luis Har til venstre og Fernando Simon Marman i grønn genser, i en gruppeklem med familien etter at de skal ha blitt hentet ut av Gaza av israelske soldater.

Foto: Israeli Army / AP

– Mange tårer og klemmer. Vi er så glade for å se dem igjen. Det har vært 128 veldig tøffe dager. Nå ønsker vi å returnere til et normalt liv, sa svigersønnen til den ene av de to gislene utenfor sykehuset i Israel.

Minst 67 palestinere skal være drept i angrepene som blant annet rammet 14 boliger og tre moskeer, opplyser palestinske helsemyndigheter ifølge Reuters.

Det israelske forsvaret har gjennomført en aksjon i Rafah hvor de hentet ut to Hamas-gisler.

– Dette var en kompleks redningsaksjon i hjertet av Rafah, basert på sensitiv og høykvalitets etterretning innhentet av etterretningsavdelingen og Shin Bet, sa talsperson Daniel Hagari i en uttalelse.

Benjamin Netanyahu sier mandag at Israel vil gjøre alt for å frigjøre de resterende gislene og at det militære presset vil bli opprettholdt helt til Hamas er beseiret.

– Kun militært press og fullstendig seier vil resultere i løslatelse av alle våre gisler, heter det i en uttalelse fra Statsministerens kontor.

Det palestinske sivilforsvaret leter etter mennesker i ruinene etter mandagens angrep.

Det palestinske sivilforsvaret leter etter mennesker i ruinene etter mandagens angrep.

Foto: Reuters

Over 1,2 millioner palestinere har flyktet til den lille byen ved grensen til Egypt for å unngå israelske angrep lenger nord i Gaza. Palestinerne bor i telt i provisoriske flyktningleirer.

Byen, som før hadde rundt 280.000 innbyggere, huser nå 1,5 millioner palestinere. Flesteparten er internt fordrevne på flukt fra bombene.

Les også Over en million har flyktet til Rafah – nye bilder viser forflyttelsene

På bildet er en av teltleirene i Rafah. I bakgrunnen kan man se røyk fra et israelsk angrep.

Hamas si militære fløy, Al Qassam-brigaden, sa søndag at to gisler ble drept og åtte skadet i flere luftangrep mot Gaza i løpet av fire døgn. I dag sier brigaden at tre av de åtte skadde gislene nå er døde, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Vi vil vente med å gå ut med bilder og navn av de døde fram til skjebnen til resten av de sårede er klar, sier Al Qassam-brigaden i en uttalelse.

Israel har ikke uttalt seg om uttalelsen.

IDF reddet to gisler

Det israelske forsvaret (IDF) bekrefter at de har gjennomført en rekke luftangrep som nå er avsluttet.

Videre heter det at de har rammet «terroristmål i Shaboura-området».

Spesialoperasjonen var et samarbeid mellom IDF, sikkerhetstjenesten Shin Bet og spesialpoliti. Operasjonen resulterte i uthenting av to gisler.

– To israelske gisler er reddet under et nattoppdrag i Rafah. De er begge i god behold og ble overført for videre medisinsk undersøkelse i Israel, skriver Det israelske forsvaret på X, tidligere Twitter.

Fernando Simon Marman, an Israeli hostage who, according to the Israeli military, was freed in a special forces operation, is pictured in this undated handout photo

Fernandi Simon Marman ble bortført av Hamas fra kibbutz Nir Yizhak 7. oktober i fjor. Nå er han reddet ut fra Gazastripen.

Foto: Courtesy of Bring Them Home Now / Reuters

Mennene er navngitt som 60 år gamle Fernandi Simon Marman og 70 år gamle Louis Har, melder nyhetsbyrået AP. Begge ble bortført fra kibbutzen Nir Yizhak i terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

De to ble ifølge IDF holdt fanget i en leilighet i Rafah og var blant de over 130 gislene som fortsatt er i fangenskap hos Hamas.

Forsvarsminister Yoav Gallant beskrev redningsaksjonen som «imponerende».

– Vi vil fortsette å oppfylle vår plikt til å returnere de bortførte, sa han mandag.

De to frigjorte gislene er israelsk-argentinere med dobbelt statsborgerskap. Nå takker Argentinas president Javier Milei IDF for å ha reddet dem.

Louis Hare, an Israeli hostage who, according to the Israeli military, was freed in a special forces operation, is pictured in this undated handout photo

Louis Har ble bortført av Hamas fra kibbutz Nir Yizhak 7. oktober i fjor. Nå er han reddet ut fra Gazastripen.

Foto: Courtesy of Bring Them Home Now / Reuters

– Presidentens kontor takker de israelske forsvarsstyrkene, La Shabak og Det israelske politiet for å ha fullført redningen av argentinerne Fernando Simon Marman og Louis Har, skriver presidenten i en melding på X, tidligere Twitter.

Presidentens kontor skriver videre at Javier Milei under sitt besøk i Israel snakket med president Isaac Herzog og statsminister Benjamin Netanyahu om løslatelse av hvert av de argentinske gislene.

Gjenforent

Direktør Arnon Afek på Sheba Medical Centre i Israel bekrefter til Reuters at de har tatt hånd om gislene.

– Jeg er veldig glad for å kunngjøre at det i natt landet to løslatte gisler her ved Israels største sykehus. De ble fraktet til akutten og undersøkelser viser at tilstanden deres er stabil, sier han til nyhetsbyrået.

Gisla Luis Har (til venstre) og Fernando Simon Marman (til høgre) blir begge omfamna av familie etter å ha blitt henta ut av Gaza.

Hamas-gisla Louis Har (til venstre) og Fernando Simon Marman (til høyre ) blir begge omfavnet av familie etter at de skal ha blitt hentet ut fra Hamas-fangenskap i Gaza av israelske soldater.

Hamas-gissel Fernando Simon Marman smiler etter å ha blitt henta ut av Gaza.

Fernando Simon Marman smiler etter å ha blitt hentet ut av fangenskap av Hamas i Gaza.

Hamas-gissel Luis Har sit på ei sjukeseng og får ein klem av ein slektning. To kvinner står på sida og er tydeleg rørt.

Louis Har får en klem av en slektning i sykesengen på Sheba Medical Center i Ramat Gan i Israel.

Portrettbilde av Fernando Simon Marman som hang på ein vegg i Jerusalem fyld med dei sakna Hamas-gisla.

Portrettbilde av Fernando Simon Marman som hang på en vegg i Jerusalem fylt av bilder med de savnede Hamas-gislene.

Bilde av Luis Har på ein vegg i sentrale Jerusalem med Hamas-gisla.

Bilde av Louis Har på samme vegg.

Bilde av Hamas-gissel på ein vegg i sentrale Jerusalem.

Rundt 240 mennesker, både israelere og utlendinger, ble bortført til Gazastripen den 7. oktober i fjor. 110 er siden frigitt i fangeutveksling. Ifølge det israelske militæret er 31 av gislene drept i Gaza.

Afek forteller videre at de skal holdes på sykehuset de kommende dagene for medisinsk tilsyn.

Mandag morgen ble de to frigjorte gislene gjenforent med familie etter over fire måneder i fangenskap.

Idan Begerano, svigersønn av Louis Har, sier til Reuters at familien ankom sykehuset klokken fem mandag morgen.

– Jobben er ikke ferdig. Vi er glade i dag, men vi har ikke vunnet. Dette er et skritt nærmere å hente hjem de resterende gislene. Det spiller ingen rolle om de er barn, kvinner, menn, eldre. Alle må hjem snarest mulig, sier han.

Fryktet bakkeinvasjon

Innbyggerne i Rafah ble vekket av tungt bombardement som førte til panikk.

Folk i området som Reuters har snakket med via meldingstjenester, sa at de fryktet at Israel hadde startet en bakkeinvasjon av Rafah.

BBC melder om at flere hundre familier flyktet til sykehus i desperasjon for å finne et trygt oppholdssted.

Innbyggerne frykter nå at Israel vil sende soldater inn i den tettbefolkede byen.

En journalist fra nyhetsbyrået AP som befinner seg i Rafah, melder om at området rundt det kuwaitiske sykehuset i byen ble truffet.

Flere av de sårede i nattens angrep er fraktet til sykehuset.

– Plutselig fikk vi hundrevis av pasienter i løpet av en time. Både sårede og døde, forteller doktor Jamal Al- Hams til AP.

Byen Rafah, helt sør på Gazastripen, ble rammet av israelske luftangrep natt til mandag.

Røyk stiger fra byen Rafah helt sør på Gazastripen etter israelske luftangrep natt til mandag.

Foto: SAID KHATIB / AFP

AFP-journalister og andre vitner i byen sier at det ble hørt en rekke høye smell, og at det har steget røyk opp over byen.

Beboere opplyser til Reuters at det ble tatt i bruk fly, stridsvogner og krigsskip i angrepet.

Les også Rafah: Trur ikkje invasjon vil sikre Israel siger

ein gut går på tur med ein hund i sanden. bak han er det hundrevis av telt

Vil invadere byen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at han vil sette i gang en bakkeinvasjon mot Rafah. Han sier Israel vil gjøre dette for å utslette Hamas.

Norge, EU og en rekke hjelpeorganisasjoner har advart om katastrofale følger dersom bakkeinvasjonen blir en realitet.

Les også Eide advarer Israel om å rykke inn i Rafah

Espen Barth Eide på Nyhetsmorgen, om Houthi / Jemen angrepene

Også USAs president Joe Biden har bedt Netanyahu om å skjerme sivile.

Så sent som søndag advarte Biden Netanyahu mot å gjennomføre en militæroffensiv mot Rafah uten en plan for å sikre sivilbefolkningen.

USAs president Joe Biden i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Israel.

USAs president Joe Biden i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Israel på søndag.

Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters

Før tidligere israelske angrep mot byer på Gazastripen har Israel beordret sivile til å evakuere, uten å legge fram noen evakueringsplaner.

Den Hamas-styrte TV-kanalen al-Aqsa siterte søndag en Hamas-leder på at enhver bakkeoffensiv i Rafah vil ødelegge forhandlingene om fangeutveksling.

SISTE NYTT

Siste nytt