Hopp til innhold

Støre om Israels motangrep i Gaza: – Streken er langt overgått nå

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Israels krigføring ikke er forholdsmessig.

En israelsk stridsvogn manøvrerer inne på Gazastripen

En israelsk stridsvogn inne på Gazastripen.

Foto: Reuters

– Dette er en katastrofe. Vi har aldri opplevd lignende. Jeg har jobbet i ambulansetjenesten i 25 år. Det er svært vanskelige forhold. Ambulansene venter på nødanrop, men ingen får kontakt. Alle linjer er brutt og situasjonen er kritisk.

Det sier Nassim Hassan, ambulansearbeider i Gaza, om bombingen som nå foregår.

En kvinne boende sør-Gaza sier de er avskåret fra omverden.

– Vi har mistet all kommunikasjon med omverdenen, verken internett eller mobilnett virker. Gaza er isolert fra resten av verden. Bombene treffer oss. Ingen vet hvor de kommer til å treffe.

Israels bombing mot Gazastripen fortsatte søndag etter opptrappingen fra det israelske militæret (IDF) fredag kveld.

Nettet, som har vært nede store deler av helgen, er derimot delvis tilbake i området.

Far bærer sitt døde barn.

Faren til en ung gutt fra al-Aqad-familien, følger barnet sitt til graven i Khan Younis søndag.

Foto: AFP

– Kimen til mer hat

Støre er tydelig på at han har fordømt Hamas sitt angrep på Israel for tre uker siden, men nå mener han at motreaksjonen tipper over i helt feil retning.

– Det vi ser nå er en krigføring som er grusom. Jeg er redd at det nå legges kimen til mer hat, mer uforsonlighet, enorme materielle ødeleggelser, sier Støre til NRKs Helgemorgen.

Støre anerkjenner Israels rett til å forsvare seg selv, men det er måten de gjør det på som er viktig.

De har retten til selvforsvar, og jeg erkjenner at det å forsvare seg mot krigføring fra et så tett befolket område som Gaza er veldig krevende. Det kommer fortsatt raketter fra Gaza mot Israel, det fordømmer vi, sier Støre, og understreker:

– Så heter det i folkeretten at det må være forholdsmessig, og det skal tas hensyn til sivile. Den streken er langt overgått nå.

Det Israel gjør på Gaza nå er i strid med krigens regler. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det Israel gjør på Gaza nå er i strid med krigens regler. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Krever våpenhvile og gisselløslatelse

Støre krever at kamphandlingene må stanses. Han blir opprørt av å se «den brutale krigføringen som på en overdreven og uakseptabel måte rammer sivile, særlig barn».

– Vi krever det må være en pause i krigføringen så hjelp kan komme inn og folk kan komme ut, sier Støre.

Les også Hamas: Over 8000 drept i Gaza hittil – halvparten er barn

Liten palestinsk jente blir båret ut fra restene av en bygning etter et bombeangrep i Khan Younis, Gaza
A Palestinian girl reacts as a child is carried from the rubble of a building after an airstrike in Khan Younis, Gaza Strip, Saturday, Oct. 21, 2023.

Samtidig er det heller ingen tvil om at de over 200 israelske gislene i Hamas sin fangenskap må løslates.

Vi formidler jo til Israel og også til Hamas at vi støtter uforbeholdent krav om at gislene løslates, sier Støre.

Israels ambassadør svarer Støre

– Vår krig er mot Hamas og Hamas alene, det er avgjørende at innbyggerne i byen forlater Gaza for å redde livet deres. Påstander om krenking av folkeretten kan bare være basert på fakta og ikke på følelser.

Det sier Israels ambassadør i Norge, Avraham Nir-Feldklein til NRK som en respons på Støres uttalelser.

Les også Sende sønene i krigen: – Må ha dette forsvaret for å overleve

Ruth Bridger

Han sier videre at Hamas har hovedkvarter under Shifa-sykehuset, og at dette viser at de bevisst gjemmer seg bak sivile og under sivile institusjoner.

Det er foreløpig ikke blitt fremlagt noe dokumentasjon som bekrefter denne påstanden.

– Israel prøver å unngå å skade sivile, men Hamas ser dessverre sivile som et primært mål. Det gjelder både israelske og palestinske sivile så vel som palestinske sivile, som de bruker som menneskelige skjold, sier Israels ambassadør i Norge, Avraham Nir-Feldklein til NRK.

Jobber med å få nordmenn ut

Det er fortsatt flere norske statsborgere inne i Gaza, men det har vært vanskelig for norske myndigheter å holde kontakten gjennom helgen fordi både internett og mobilnettet har vært nede. Men søndag har det gradvis vært oppe og stå igjen.

– Vi har begynt å få litt kontakt med nordmennene som er inne i Gaza, og vi har ikke hørt at flere er skadd, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Espen Barth Eide utenfor UD

Utenriksminister Espen Barth Eide sier UD har tett kontakt med norske statsborgere på Gazastripen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Stengte grenser gjør at det ikke er mulig å få utenlandske statsborgere ut av Gaza, men Norge jobber med å få nordmenn ut så snart det lar seg gjøre.

– Vi har distribuert lister over hvem som har norsk statsborgerskap og har tilknytning til Norge til alle partene der inne, til Israel, til Egypt og til de som faktisk styrer inne i Gaza, i den grad det er noen som styrer der, sier Eide.

Rundt 100 av de norske som befinner seg i Gaza er barn.

IDF: – Vi har truffet 450 mål i Gaza på et døgn

Det israelske militæret hevder at de har truffet 450 Hamas-mål på Gazastripen i luftangrep det siste døgnet. Blant annet skal kommandosentre, observasjonsposter og oppskytingsbaser for missiler være truffet. Det skriver IDF på Twitter/X.

moské

Restene av en moské og hus ødelagt av israelske angrep på den sentrale Gazastripen 29. oktober 2023.

Foto: Mohammed Fayq Abu Mostafa / Mohammed Fayq Abu Mostafa

De skriver også at bakkeoperasjonene i Gaza er trappet opp, og at det nå befinner seg flere israelske soldater i Gaza enn det gjorde lørdag.

Ifølge IDF skal bakkestyrkene blant annet ha angrepet Hamas-terrorceller og assistert luftvåpenet med å treffe mål som tilhører Hamas.

Les også Her er musklane i krigen mellom Hamas og Israel

Palestinske Hamas-krigere jubler på grensen til Gaza etter å ha erobret en israelsk stridsvogn under angrepet 7. oktober.

En forferdelig humanitær situasjon

Jørgen Haldorsen er utenlandssjef i Norges Røde Kors. Han sier behovet for nødhjelp er enormt.

Det er en forferdelig humanitær situasjon. Etter tre uker med intens bombing av denne lille stripen er folk desperate. De mangler det meste. Det er matmangel og vannmangel. Folk sover under åpen himmel, og føler seg ikke trygge noe sted.

Han minner om at det selv om mange har flyktet sørover, må vi huske at det er mange som ikke kan flytte på seg.

Det er pasienter, syke, eldre, kanskje barn som har kommet bort fra foreldrene sine. Det er viktig at nødhjelpen går der behovene er størst.

Jørgen Haldorsen (t.v) her fra en reise til Syria tidligere i år.

Jørgen Haldorsen (til venstre) her fra en reise til Syria tidligere i år. Han sier det nesten har vært umulig å drive hjelpearbeid inne i Gaza.

Foto: NTB

Den internasjonale Røde kors-komiteen fikk inn medisinsk utstyr og rensing av vann på fredag, og et første team av helseeksperter. Den siste uken har det kommet inn 80 trailere med nødhjelp.

Før krisen var det flere hundre lastebiler som kom inn om dagen. Så dette er veldig lite sett i forhold til det store behovet som er på bakken, men det er en start, og det viser at det er mulig hvis viljen er der.

Ett barn som dør hvert tiende minutt

Situasjonen er ekstremt krevende. Barn lever i et mareritt de ikke våkner opp fra. En million barn får ødelagt barndommen sin. Ingen barn går ut av dette upåvirket, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon Redd Barna.

Da konflikten startet, døde det i snitt ett barn hvert kvarter. Dette har nå intensivert seg, ifølge Fylkesnes.

– Nå er det ett barn som dør hvert tiende minutt. Det er veldig mange barn som ligger begravd alene i ruinene, som ikke kommer seg ut selv.

Les også Benjamin Netanyahu: – Krigen på Gazastripen blir langvarig og vanskelig

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference in the Kirya military base in Tel Aviv on October 28, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Netanyahu said on October 28 that fighting inside the Gaza Strip would be "long and difficult", as Israeli ground forces operate in the Palestinian territory for more than 24 hours. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)

Nettet i Gaza har nå begynt å komme tilbake. Fylkesnes har hørt fra flere de siste timene.

De melder seg bare for å si at de lever. Samtidig sier de at ting har blitt verre. Datteren til en av våre ansatte nekter nå å spise fordi hun ikke vil gå på do fordi dofasilitetene er helt forferdelig. Andre barn har sluttet å prate fordi de er så traumatiserte.

SISTE NYTT

Siste nytt