Islands statsminister forsvarer seg mot mistillitsforslag

REYKJAVIK/OSLO (NRK) Den islandske statsministeren er møtt med et mistillitsforslag i Alltinget etter avsløringene i de såkalte «Panama Papers».

Sigmundur David Gunnlaugsson

Sigmundur David Gunnlaugsson har fått mistillitsforslag mot seg etter Panama-avsløringene.

Foto: Martin Zondag / NRK

Opposisjonen på Island vedtok å fremme et mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson etter avsløringen basert på opplysninger i de såkalte «Panama Papers» som Aftenposten har publisert i Norge.

Det opplyser Birgitta Jonsdottir fra Piratpartiet, som for tiden er Islands største på meningsmålingene.

Men siden regjeringspartiene har flertall i nasjonalforsamlingen er det uklart hvilken mottakelse forslaget vil få.

– Det handler om moral

 Arni Pall Arnarso

Arni Pall Arnarson, lederen for Sosialdemokratene sier det nå handler om regjeringens moral.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Dette kan føre til nyvalg og det er alvorlig nok, men det kommer an på hva regjeringspartiene gjør, sier Arni Pall Arnarson, lederen for Sosialdemokratene på Island, et av de største opposisjonspartiene.

Han sier til NRK at han mener landets statsminister ikke kan settes i sammen gruppe som Russlands Vladimir Putin eller Syrias Bashar Al-Assad.

– Det statsministeren har gjort er ikke ulovlig, men det er likevel svært alvorlig. Det handler om regjeringens moral, sier han.

Avviste beskyldningene

Statsminister Gunnlaugsson inntok talerstolen i Alltinget etter rundt halvannen time med forhandlinger.

Han avviste da alle beskyldninger:

– Jeg har betalt skatt av alt jeg skulle betale skatt av. Jeg har ikke gjort noe galt, sa den hardt pressede statsministeren.

Gunnlauggsson beklaget at han var upresis i intervjuet med SVT, men han er ikke villig til å beklage at han gjennom sin kone hadde penger investert i et utenlandsk selskap.

– Jeg har ikke holdt tilbake skatt, sier Gunnlaugsson.

Det er foreløpig ikke dokumentert at Gunnlaugssons investeringer i et utenlandsk selskap har medført noen skattefordeler.

Penger på Jomfruøyene

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kommer det fram at Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Wintris var registrert på De britiske Jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner.

Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

At Wintris har økonomiske krav rettet mot de kollapsede islandske bankene, har vakt sterke reaksjoner. Gunnlaugsson har ledet forhandlingene med bankene om fordelingen av tapene etter at de gikk over ende.

SISTE NYTT

Siste nytt