Ramon Fonseca, en av grunnleggerne av advokatfirmaet Mossack Fonseca, som sto i sentrum for den såkalte Panama Papers-skandalen, er død.
Advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama bisto i flere tiår selskap i en rekke land med å unndra skatt. Dette skjedde ved å etablere over 240.000 såkalte postboksselskap i skatteparadis.
I 2015 mottok den tyske avisen Süddeutsche Zeitung over 11 millioner dokumenter, som de delte med det internasjonale journalistnettverket ICIJ.
Dokumentlekkasjen, som ble døpt Panama Papers, resulterte i en rekke avsløringer om hvordan noen av verdens rikeste, toppolitikere, sportskjendiser og kriminelle i flere land hadde benyttet seg av advokatfirmaet for å skjule sine formuer.
Lekkasjen førte blant annet til at Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson måtte gå av, og en rekke andre daværende og tidligere stats- og regjeringssjefer fikk store forklaringsproblemer.
Påtalemyndigheten i Panama mener Mossack Fonseca også bidro til hvitvasking av penger knyttet til korrupsjon og annen kriminell virksomhet, noe advokatfirmaet har benektet.
Etter åtte års etterforskning ble det tatt ut tiltale mot Ramon Fonseca, partneren Jürgen Mossack og drøyt 20 andre advokater i firmaet. Rettssaken mot dem åpnet 8. april i år.
Fonseca ble innlagt på sykehus i Panama to dager før rettssaken startet og møtte aldri opp i retten. Han døde på sykehuset onsdag kveld, 71 år gammel, opplyser en talsperson.
(NTB)