Hopp til innhold

– Varslet kunder før lekkasjen

Allerede dagen før avsløringen av de såkalte «Panama papers», advarte advokatkontoret Mossack Fonseca sine klienter om hva de hadde i vente, skriver Indian Express.

PANAMA-ASSETS-REVELATIONS

Advokatfirmaet Mossack Fonseca har angivelig hjulpet toppolitikere og en rekke andre kjendiser til å gjemme sine formuer i skatteparadiser.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

«Panama papers» beskrives som tidens største dokumentlekkasje – over 11 millioner dokumenter er lekket fra advokatkontoret i Panama. I dokumentene avsløres det blant annet at statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle over hele verden skjuler penger i skatteparadiser.

– Dette er en kriminell handling, en forbrytelse, sier Ramón Fonseca til AFP, en av grunnleggerne av advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama.

Han mener lekkasjen er et angrep på Panama fordi enkelte land ikke liker at de er så konkurransedyktige når det kommer til å tiltrekke seg selskaper.

Advarte

Ifølge Indian Express advarte Mossack Fonesca sine klienter om lekkasjen og den kommende mediedekningen 1. april.

– Informasjon har blitt hentet ut fra våre servere og har havnet hos journalister fra ulike medier. Vi har gitt et generelt svar til saken, og vi har ikke gitt ut detaljer som kan eksponere konfidensiell informasjon, heter det i brevet fra advokatfirmaet.

Videre advarer Mossack Fonseca sine klienter om at journalister fra hele verden kan komme til å kontakte dem.

– Vi tror de prøver å kontakte de som omtales i dokumentene.

Ramón Fonseca sier at selskapet ikke har noen mistenkte, og at han ikke vil spekulere i hvem som har lekket dokumentene før de har bevis.

Han understreker at Mossack Fonseca aldri er blitt dømt eller beskyldt for å ha gjort noe galt.

Laster Twitter-innhold

240.000 selskaper

Advokatfirmaet ble grunnlagt i 1977 og har siden opprettet over 240.000 selskaper. Ramón Fonseca hevder at deres firma ikke er ansvarlig for hvordan selskapene ble brukt, fordi Mossack Fonseca hadde rolle som et mellomledd, skriver NTB.

– Siden vi har så mange selskaper, er det normalt at noen får problemer. Men vi er ikke ansvarlige for dem, hevder Fonseca.

På Mossack Fonsecas kundeliste står, ifølge de lekkede dokumentene, blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og flere enn 200 nordmenn.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Senere har drøyt hundre medieorganisasjoner fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ