Hopp til innhold

Irans henrettelse vekker harme – britene varsler konsekvenser

Den britisk-iranske statsborgeren Alireza Akbari er blitt henrettet i Iran. Han ble dømt til døden for spionasje.

Alireza Akbari

HENGT: Irans tidligere viseforsvarsminister Alireza Akbari ble denne uken henrettet av iranske myndigheter.

Foto: WANA NEWS AGENCY / Reuters

NRK advarer mot sterke bilder.

– Denne barbariske handlingen fortjener sterkest mulig fordømmelse. Dette vil ikke gå upåaktet hen, sier britenes utenriksminister James Cleverly, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Akbari er tidligere viseforsvarsminister for Iran. I 2019 fikk han en dødsdom for å være spion for Storbritannia.

Akbari sa selv at han reiste til Iran i 2019 etter invitasjon fra en iransk topp-dipolmat som var involvert i internasjonale forhandlinger om atomavtalen. Det var da han ble pågrepet.

I et intervju med BBC som ble publisert onsdag, fortalte han om avhør og tortur i 3500 timer. Dette skal ha gjort at han tilstod forbrytelser han ikke er skyld i.

Han beskylder Iran for å «hevne seg på Storbritannia ved å henrette meg.»

Denne uken ble Akbaris familie bedt om å komme til fengselet for å besøke ham en siste gang. Så ble han hengt.

Sanksjoner mot Iran

Den britiske utenriksministeren sier de setter inn sanksjoner mot Irans statsadvokat: – Å sanksjonere ham i dag understreker vår avsky mot Alireza Akbaris henrettelse, sier Cleverly.

Hvilke andre reaksjoner britene eventuelt vil komme med er ennå ikke kjent.

Fra før av har Storbritannia ilagt Iran mange sanksjoner. Storbritannia varslet i desember sanksjoner mot 30 nye iranske mål.

Nektet britene tilgang til Akbari

– Det iranske regimet bør ikke være i tvil. Vi følger saken til Alireza Akbari tett. Iran må ikke følge opp sin brutale trussel om henrettelse, tvitret Storbritannias utenriksminister James Cleverly fredag.

Det britiske utenriksdepartementet har sagt til BBC at de ved flere anledninger har tatt opp Akbaris sak med iranske myndigheter.

Alireza Akbari

BLE TORTURERT: Alireza Akbari sier til BBC at han ble torturert til å tilstå forbrytelser han ikke har begått.

Foto: AFP

Departementet har bedt om konsulær tilgang, men Irans regjering anerkjenner ikke dobbelt statsborgerskap for iranere.

Storbritannia oppfordret Iran til å stanse den planlagte henrettelsen og umiddelbart løslate Akbari.

Lørdag morgen annonserte iranske myndigheter at Akbari likevel var blitt henrettet. Bare timer etterpå ble den britiske ambassadøren i Teheran kalt inn på teppet til iranske utenriksmyndigheter, melder AFP.

Sterke reaksjoner

Storbritannias statsminister Rishi Sunak kaller henrettelsen en grusom og feig handling, utført av et barbarisk regime uten respekt for menneskerettighetene til sitt eget folk.

Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna kalte inn Irans diplomatiske utsending i Paris etter henrettelsen.

«Han ble advart om at Irans gjentatte brudd på folkeretten ikke kan forbli ubesvart. Spesielt med hensyn til behandling av utenlandske statsborgere som de vilkårlig arresterer», heter det i uttalelsen fra franske myndigheter.

Også den norske utenriksministeren, Anniken Huitfeldt, fordømmer henrettelsen av Akbari.

Iskaldt mellom Iran og Storbritannia

Forholdet mellom de to landene har blitt enda mer anstrengt den siste tiden. Britene har kommet med skarp kritikken av iranske moralpolitis håndtering av opptøyene i Iran.

FNs høykommissær for menneskerettigheter mener Iran bruker dødsstraff for å knuse opprør. Minst 18 iranere er hittil dømt til døden etter protestene som brøt ut da en 22 år gammel kvinne døde i det såkalte moralpolitiets varetekt.

Henrettelse

EN AV DEMONSTRANTENE: Myndighetene i Iran gjennomførte en offentlig henrettelse av en mann i byen Mashhad i desember.

Foto: AFP

De senere årene har Iran arrestert flere titalls iranere med dobbelt statsborgerskap eller permanent oppholdstillatelse i andre land. Stort sett dreier anklagene seg om spionasje eller sikkerhetstrusler.

3. januar annonserte en talsmann for rettsvesenet at Iran har tiltalt to franske og en belgisk statsborger for spionasje og for å ha motarbeidet Irans sikkerhet.

Minst to andre iransk-britiske statsborgere sitter fengslet i Iran.

Iran har svartelistet 32 personer som svar på Europas strenge sanksjoner mot landet. Blant dem er flere britiske forsvars- og etterretningssjefer. De som står på listen kan ikke reise til Iran, og eventuelle eiendeler de har i landet er frosset.

Iran har truet iransk-britiske journalister på britisk jord med døden. Britisk politi mener at det kan være iranske drapsgrupper på britisk jord som vil ta livet av folk i Storbritannia.

SISTE NYTT

Siste nytt