Iran avfeier nabolands angrepsiver

Irans president mener Wikileaks' avsløringer om at nabolandene vil ha USA til å angripe Iran ikke vil ødelegge naboforholdene.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) og Saudi-Arabias kong Abdullah

Saudi-Arabias kong Abdullah (t.h.) har oppfordret USA til å angripe Iran, for å sette en stopper for landets atomprogram. Irans president Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) frykter ikke at avsløringen vil ødelegge naboforholdet.

Foto: HASSAN AMMAR / Afp

De lekkede dokumentene fra varslernettstedet Wikileaks er «uten verdi», uttalte Irans president Mahmoud Ahmadinejad i en direktesendt tale på statlig iransk fjernsyn mandag.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia

Kong Abdullah skal, via Saudi-Arabias ambassadør til Washington, ha bedt amerikanerne om å 'kutte hodet av slangen', det vil si Iran.

Foto: Hassan Ammar / Ap

En av avsløringene fra de amerikanske diplomat-dokumentene er at Saudi-Arabias konge ofte har oppfordret USA til å angripe Iran, for å sette en stopper for landets atomprogram.

– Disse dokumentene er forberedt og offentliggjort av den amerikanske regjeringen på en planlagt måte, og med et mål i sikte, sier president Ahmadinejad ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det er del av en etterretningskrigføring og vil ikke ha den politiske virkningen de ønsker, legger han til.

– Ingen innvirkning

Irans forhold til naboene vil ikke bli skadet av medieoppslag basert på informasjon fra Wikileaks, mener Ahmadinejad.

– Land i regionen er alle venner med hverandre. Slik ugagn vil ikke ha noen innvirkning på forholdene mellom landene, sier presidenten.

Flere land ønsker en politisk løsning på kontroversen knyttet til Irans atomanrikingsprosjekt. Men diplomat-meldingene fra Wikileaks viser at Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emirater antyder at en mer radikal løsning kan bli nødvendig, ifølge AFP.

(Saken fortsetter under bildet)

Kronprins Mohammed bin Zayed AL-Nahyan av Abu Dhabi og Kong Hamad bin Issa al-Khalifa av Bahrain

Både kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan av Abu Dhabi (t.v.) og kong Hamad bin Issa al-Khalifa av Bahrain har uttrykt bekymring for Irans atomprogram til amerikanske diplomater.

Foto: WAM/HO / Afp

«Han vil føre oss ut i krig»

Flere land er opptatt av den kjernefysiske trusselen fra Iran, og mener konflikt er uunngåelig.

I tillegg til kong Abdullahs slange-uttalelse, uttrykte kronprins Mohammed bin Zayed av Abu Dhabi så tidlig som i 2005 støtte for militær inngripen overfor Iran.

– Jeg tror denne mannen vil føre oss til krig, sa han om Ahmadinejad i 2006.

– Al Qaida kommer ikke til å få en atombombe, med Iran er det et spørsmål om tid, sa kronprinsen i 2009.

«Vil ikke unngå militær konflikt»

Sheikh Jaber al-Khaled al-Sabah, Kuwaits innenriksminister

– USA vil ikke klare å unngå militær konflikt med Iran, hvis USA er seriøs i å ville hindre Tehran i å få atomvåpen, sa Kuwaits innenriksminister Jaber Khaled al-Sabah ifølge et lekket dokument.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Kong Hamad av Bahrain snakket med general Petraeus i 2009.

– Det atomprogrammet må stoppes. Faren ved å la det fortsette er større enn faren ved å stoppe det, sa kongen til den amerikanske generalen.

En annen beskjed kom fra Kuwaits innenriksminister Jaber Khaled al-Sabah:

– USA vil ikke klare å unngå militær konflikt med Iran, hvis USA er seriøs i å ville hindre Tehran i å få atomvåpen, ifølge ministeren.

Flere land i regionen har advart om at de også kan skaffe seg atomvåpen, enten på egen hånd eller ved å la andre utplassere på deres territorium, hvis Iran blir en atommakt.

Ingen kommentarer, tause medier

Det har foreløpig ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra saudiarabiske myndigheter på lekkasjene, men en anonym tjenestemann kaller dem «svært negative».

– Det er ikke bra for å bygge tillit, sier han til AFP.

Ingen andre land i regionen har så langt kommentert diplomat-dokumentene offentlig.

Avisen The Saudi Gazette skriver om Wikileaks' siste lekkasjer uten å nevne Saudi-Arabias ønske om å angripe Iran.

Blant de andre avsløringene fra dokumentene er at den amerikanske etterretningstjenesten tror Iran har fått tak i avanserte raketter fra Nord-Korea, som kan nå Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt