Hopp til innhold

Internasjonal menneskejakt på Kony

En av verdens mest ettersøkte menn, Joseph Kony, jages fra sted til sted i det sentrale Afrika. De som jakter, kan være i ferd med å omringe ham, tror FN.

På jakt etter Kony

Soldater fra USA og Den sentralafrikanske republikken jakter på en ustabil lJoseph Kony og hans livsfarlige Herrens motstandshær-milits. Kanskje har de dratt til Darfur.

Foto: Ben Curtis / Ap

Det sa FNs spesialutsending til det sentrale Afrika, Abou Moussa, i dag. Joseph Kony befinner seg trolig for øyeblikket i Darfur i Sudan.

De som har klart å flykte fra Herrens motstandshær, den brutale ugandiske militsen som Joseph Kony leder, forteller også at han er i ferd med å virke stadig mer ustabil.

Ettersøkt av ICC

Kony startet sin beryktede hær for 25 år og er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen ICC for krigsforbrytelser.

Det er særlig hans mishandling av mange titalls tusen barn gjennom årene som har rystet omverdenen, som virkelig fikk øynene opp for bestialiteten til han og hans milits etter kampanjevideoen Kony 2012, del 1 og 2, som nå er sett mange titalls millioner ganger på YouTube og andre nettsteder.

– I motsetning til hvordan Kony pleide å operere – å bli én eller to måneder på hvert sted – er han nå på vei til nye steder nesten annenhver dag, noe som betyr at presset mot ham øker, sier Moussa.

– Han er på farten og de som jakter på ham, finner sporene hans. Folk som har klart å rømme fra fangenskap hos ham, har bidratt med informasjon, blant annet om hans mentale tilstand.

Kony er ikke lenger «veldig, veldig stabil», ifølge FN-utsendingen, som snakket med journalister i FN-hovedkvarteret i New York i dag. Hans regionkontor for det sentrale Afrika hjelper til med å koordinere den internasjonale jakten, og å overtale flere regjeringer til å bidra til å fange ham.

Kan være i Darfur

En flernasjonal styrke under Ugandas ledelse, og med støtte fra bl.a. 100 spesialsoldater fra USA, har jaget Kony i Uganda, Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo og Sør-Sudan. Det antas at Kony fortsatt følges av mellom 200 og 500 militssoldater.

Lenge var det antatt at Kony hadde søkt tilflukt i jungelen i sentrale Afrika. Men nå mener de altså at han og hans menn og hans gisler og barnesoldater har dratt videre nordover, til den krigsherjede Darfur-regionen i Sudan.

Kony er etterlyst for voldtekter, lemlestelse og drap på sivile, samt bortføring av titusener av barn gjennom de 25 årene han har herjet, først og fremst i Uganda, men de siste åtte årene i nabolandene Kongo, Den sentralafrikanske republikk og Sudan/Sør-Sudan.

Sentralafrikansk soldat som jakter på Kony

En av de sentralafrikanske soldatene holder vakt.

Foto: Ben Curtis / Ap

Han har tvunget barn til å bli sex-slaver og soldater. Ett av verdens verste rulleblader, med andre ord.

Darfur grenser til Tsjad, og FN har en avtale med presidenten i Tsjad om at Kony blir arrestert hvis han krysser inn dit.

Presset til å trappe opp jakten

Ifølge Moussa har økt innsats fra Afrika-unionen og FNs sikkerhetsråd det siste halvåret bidratt til å styrke jakten på Kony. I tillegg kommer den uventede suksessen til den rørende, men ikke helt etterrettelige, videoen til Kony 2012-kampanjen.

Videoen har fått mye kritikk fra en del regjeringer og organisasjoner, men den har gjort nytten sin og økt det internasjonale presset for å bidra til at Kony blir tatt.

Moussa innrømmer også dette:

– Videoen har gjort en god jobb ved å trekke oppmerksomhet til saken, sier han, og forteller om skolebarn fra fhele USA og Canada som har skrevet brev til FN og krevd at Kony blir stoppet.

Hvis Kony ikke blir tatt i ukene som kommer, skal saken opp igjen i FNs sikkerhetsråd i neste måned. Der skal Moussa presentere en strategi for å fange Kony og hele de dype sårene skap av to tiårs herjinger gjennom flere land.

– Han har gjort så mange forferdelige forbrytelser, tvunget så mange mennesker på flukt, at den internasjonale innsatsen må være mer enn å fange Kony, sier Moussa.

– Vi må svare på de menneskelige behovene, vi må fortsette å beskytte sivile, og vi må beskytte og hjelpe de som har sluppet unna, sier FN-utsendingen.

Offer for Herrens motstandshær

Hun har arr etter Herrens mostandshærs besøk i landsbyen. Men hun mistet verken hender eller føtter - eller livet.

Foto: MICHELE SIBILONI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt