Hopp til innhold

122 land krever gransking av koronautbruddet

Australia får trolig støtte fra årsmøtet i Verdens helseorganisasjon, WHO, for å granske koronavirusets opprinnelse. Kina har innført straffetoll mot Australia etter landets forslag om gransking.

Koronatester tas fortsatt i Wuhan, byen der det er antatt at viruset oppstod i slutten av fjoråret. Dette bildet er tatt 16. mai.

Koronatester tas fortsatt i Wuhan, byen der det er antatt at viruset oppstod på slutten av fjoråret. Dette bildet er tatt 16. mai.

Foto: STR

Kina har stilt seg svært negativ til forslaget fra Australia og stanset deler av kjøttimporten derfra. Da WHO-møtet begynte innførte også Kina 80 prosent straffetoll på Australias eksport av byggkorn til Kina.

Statsminister Scott Morrison har valgt ikke å bøye av. Kina har ikke svart på henvendelser om å drøfte truslene om økt toll.

Australias statsminister Scott Morrison har krevd granskning av koronautbruddet i Kina.

Australias statsminister Scott Morrison har krevd gransking av koronautbruddet i Kina.

Foto: Lukas Coch / AP

Men Kinas holdning til en gransking av koronavirusets opprinnelse er myket noe opp i det siste. Det endrede forslaget til vedtak i WHO, blant annet omformulert av EU, har møtt mindre motstand fra Kina.

Der er ikke Kina nevnt som opprinnelsesland.

– De er ikke like, sier talsmann Zhao Lijian, i det kinesiske utenriksdepartementet om forslagene.

Her kan du lese at eksperter på internasjonal politikk forventer et oppgjør med Kina når koronakrisen er over.

WHO på nett

bSHfpuSHD-4

WHO direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus i det han åpner mandagens nettmøte.

Det var en koalisjon av stater under ledelse av EU og Australia, som opprinnelig ba om en uavhengig gransking, skriver The Guardian. Mandag åpner det 73. årsmøtet i WHO, som et nettmøte over to dager der dette forslaget skal drøftes.

Norge er med blant forslagsstillerne. Blant de andre som har sluttet seg til er Den afrikanske union, Storbritannia, New Zealand, Indonesia, Japan, Sør-Korea og Tyrkia.

– Norge støtter uavhengige internasjonale gjennomganger av både opprinnelsen til – og det internasjonale samfunnets håndtering av – covid-19-pandemien. Det skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i en e-post til NRK.

Utkastet som nå ligger på border krever en upartisk, uavhengig og omfattende evaluering av den internasjonale responsen på pandemien. En avstemming om spørsmålet er ventet tirsdag.

Se WHOs egen nettside om årsmøtet.

Men Norge vil ikke granske nå

– Dette er viktig for å lære, forebygge og være best mulig forberedt om lignende situasjoner skulle oppstå i fremtiden, fortsetter statssekretær Erlandsen.

statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H)

Vent med granskning sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H)

Hun mener at en slik gjennomgang ikke bør settes i gang nå midt under krisen, men gjøres straks vi har pandemien tilstrekkelig på avstand til å kunne forstå og evaluere årsaker til pandemien og de politiske vedtak som ble fattet for å møte den.

– Den bør være uavhengig av enkeltland, gjøres av ledende internasjonal ekspertise og ha bredest mulig internasjonal støtte, sier Erlandsen

Det står videre i e-posten at det derfor blir viktig at gjennomgangen formes i nært og godt samarbeid landene imellom og med internasjonale institusjoner, og ikke som ledd i rivalisering mellom land eller grupper av land.

Kinaa nevnes ikke ved navn i det nye WHO-forslaget til granskning av koronautbruddet.Her er WHO-direktør Tedros Adhanom i møte med Kinas president Xi jinping 28. januar 2020.

Kina nevnes ikke ved navn i det nye WHO-forslaget til gransking av koronautbruddet. Her er WHO-direktør Tedros Adhanom i møte med Kinas president Xi Jinping 28. januar 2020.

Foto: POOL New / Reuters

Nyhetsbrev fra Utenriks kan du få ved å melde deg på HER.

Taiwan kan føre til krangel

Observatørstatus for Taiwan kan også vekke strid på møtet. Kina ønsker å holde øya utenfor WHO fordi de mener den er en del av Folkerepublikken Kina, og ikke kan ha en selvstendig representasjon.

I 2016 mistet Taiwan sin observatørstatus i WHO etter press fra Kina.

Men flere medlemsland, blant dem USA, ønsker å åpne for å høre om de erfaringene som er høstet med koronaviruset i Taiwan. Myndighetene på øya satte i verk svært effektive tiltak mot spredningen av Sars-Cov2 viruset.

Det er kun registrert 440 tilfeller av smitte og sju døde i Taiwan. Det er svært lite sett i forhold til det totale befolkningstallet som er på nærmere 24 millioner mennesker og nærheten til Kinas fastland.

En mann med "Nei til Kina" merke på sin mobil tar bilder på en presskonferanse fredag der Taiwans myndigheter krevde tilgang til Verdens helseorganisasjon, WHO

En mann med «Nei til Kina» merke på sin mobil tar bilder på en pressekonferanse fredag der Taiwans myndigheter krevde tilgang til Verdens helseorganisasjon, WHO

Foto: ANN WANG

Også WHO selv må regne med kritikk på dette årsmøtet.

Organisasjonens evne til å gi medlemslandene råd og koordinere håndtering av koronaviruset, er blitt møtt med kritikk, blant annet fra USA og Tyskland. USA har holdt tilbake sin økonomiske støtte til organisasjonen.

Utbruddet av koronavirus er sporet til millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Smitten ble først identifisert i desember. Byen ble stengt for all virksomhet 23. januar og strenge smitteverntiltak ble satt i verk.

Donald Trump har kritisert Kina for å ha reagert for seint. Men det gjorde han også selv.

Trump har også krevd erstatning fra Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt